Hlavní obsah

Proč je aktivní uhlí účinné v péči o pokožku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktivní uhlí je využíváno v medicíně jako účinný prostředek při nebezpečných intoxikacích, kdy brání vstřebání jedovaté látky do organismu. Milovníci krásy a péče ale tuto přísadu nacházejí často i v přípravcích každodenní péče. Aktivní uhlí dnes nalezneme v zubních pastách, ale i v mýdlech či pleťových maskách. Jeho předností totiž je, že velmi dobře absorbuje nečistoty a lze ho tedy využít jako hloubkový čistič.

Foto: Profimedia.cz

Maska s aktivním uhlím

Článek

„Aktivní uhlí je zjednodušeně řečeno dřevěné uhlí vyrobené ze dřeva, uhlí či kokosových skořápek, které je při vysokých teplotách speciálně upravováno, aby zvětšilo svůj povrch a díky tomu zvýšilo svou absorpci. Výsledkem je tmavý prášek bez zápachu, který má různé možnosti využití,” vysvětluje dermatoložka Corey L. Hartmanová.

Technicky se neliší od uhlí, které používáte ke grilování, až na to, že toto uhlí se zahřívá na vyšší teplotu, dokud se nezmění na porézní jemná zrna.

Jak se zbavit černých teček

Styl

Jak aktivní uhlí prospívá pleti?

Podle dermatoložky Ranelly Hirschové má aktivní uhlí hned několik prokázaných účinků na zpomalení stárnutí pokožky.

Nejčastěji je ale využíváno díky svým absorpčním schopnostem, kdy si velmi dobře poradí i s přebytečnou mastnotou, jako skvělý exfoliant.

Foto: archiv firem

Čisticí přípravky a masky s aktivním uhlím

Foto zleva: Vichy Mineral Masks čisticí maska s aktivním uhlím, 2 ks 148 Kč; Oriflame Pure Skin slupovací pleťová maska s aktivním uhlím, 147 Kč; Yves Rocher Čisticí maska s aktivním uhlím, pro zářivou pleť bez lesku, 229 Kč; The Ordinary Salicyl Acid 2% Masque - sérum, obsahuje dřevěné uhlí a jíly, má za cíl zlepšit vzhled hladkosti a jasnosti, od 335 Kč; Erborian Black Charcoal Mousse - Čisticí pěna, účinně čistí pleť, odstraňuje nečistoty a přebytečný kožní maz, přičemž pleť nevysouší, 805 Kč; Astrid Citylife Detox čisticí maska s aktivním uhlím, 59 Kč

„Lze ho tedy využít při čištění pokožky, jelikož kromě odstranění mastnoty si velmi dobře poradí i s odumřelými kožními buňkami na povrchu pokožky. Jeho další předností navíc je, že si poradí i se zvětšenými póry, pokožka pak působí hladším dojmem,” dodává Hartmanová.

Foto: archiv firem

Čisticí a pečující přípravky s aktivním uhlím

Foto: Foreo UFO™ Matte Maniac čisticí maska s aktivním uhlím pro matný vzhled, 6 ks Notino 530 Kč; Korff Cleansing revitalizační černý peeling na obličej 699 Kč; Dermacol BLACK magic make-up base - zmatňující báze pod make-up s aktivním uhlím pleť vyhlazuje, zmatňuje a sjednocuje její tón, 299 Kč; Ziaja Jeju Young Skin čisticí tělový peeling černý, 174 Kč; The Ritual of Samurai Face Charcoal Scrub - peeling na obličej pro muže 345 Kč; Nivea Men Active Clean šampon s aktivními složkami uhlí, které na sebe naváže všechny nečistoty, přebytečný maz i zbytky vlasových stylingových přípravků a odplaví je z vlasů pryč, Notino 58 Kč; Smyssly Mýdlo s bambusovým uhlím - šetrně čistí a zvláčňuje pokožku těla. Mýdlo je vhodné také pro aknózní pleť, 260 Kč; Kvitok Konjac houbička s černým uhlím, Biooo.cz 188 Kč

Přes jeho skvělé účinky ho ale mnozí odborníci nedoporučují používat denně. Jde o to, že aktivní uhlí může z pokožky odstranit příliš mnoho mastnoty i vlhkosti, což může vést k jejímu odlupování nebo podráždění.

Přírodní konjaková houbička – věc, kterou oceníte v každodenní péči o pleť

Styl

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se zbavit černých teček

Černé tečky na nose, ale i dalších místech tzv. T-zóny, kde se pleť nejvíce mastí, způsobují ucpané póry kožním mazem, které na vzduchu oxidují a tmavnou....

Výběr článků

Načítám