Hlavní obsah

Přírodní antibiotika, která mohou pomoci v počátku nemoci

Právo, Zdena Nováčková

Oslabený organismus s nižší imunitou je výborným startovacím polem pro bakteriální a virová onemocnění. V počátcích nemoci ale dokážou tělu pomoci byliny. Na rozdíl od běžných antibiotik nemají vedlejší účinky a dokážeme je zpracovat beze zbytku. Navíc mohou fungovat jako účinná prevence.

Foto: Profimedia.cz

Česnek můžeme označit za opravdu silné antibiotikum. V těle zvyšuje množství zdravých bakterií a hubí jen ty špatné.

Článek

Přírodní antibiotika působí na organismus komplexně. Bojují většinou současně proti bakteriím, virům i plísním, a ještě k tomu podporují zvýšení imunity. Jen účinky nastupují pomaleji než u synteticky vyrobených antibiotik, proti nimž ovšem vznikají rezistence, alergie, zatěžují vnitřní orgány a vyvolávají přemnožení kvasinek a plísní v těle. Velkým pozitivem přírodních antibiotik je, že neničí střevní flóru.

Lapacho rudé

V začátcích nachlazení, rýmy a při zánětech průdušek nebo dutin připravujeme čaj z drtě vnitřní kůry stromu lapacha. Působí na viry, bakterie i plísně. Do čtvrt litru vroucí vody dáme lžičku lapacha a potom ještě pět minut vaříme, stáhneme a necháme louhovat přibližně čtvrt hodiny.

Pijeme vlažné, po doušcích – denně se doporučuje vypít od dvou deci do dvou litrů. Někdy vzniká na rostlinu  alergie, a proto je dobré vyzkoušet nejdříve malé množství. Pozor! S léčbou nezačínejte, pokud máte horečku!

Lichořeřišnice i na stafylokok

Doporučuje se v případě jakékoli bakteriální infekce, užívá se při léčbě angin, zánětů močových cest. Když se opakují záněty močového měchýře, je lichořeřišnice správnou volbou.

V létě si tinkturu z lichořeřišnice připravíme jednoduše, protože všechny části rostliny jsou jedlé. Bylinu stačí naložit do 40% lihu (může to být i vodka nebo gin) v poměru jeden díl alkoholu a tři díly rostliny (semena je lepší rozmačkat). Necháme macerovat tři týdny, nejlépe na slunci, občas obsah protřepeme. Nakonec scedíme, stačí přes filtr do kávovarů, a užíváme jako prevenci nebo na doléčení zánětů močového měchýře.

Grapefruitová jadérka celkově posilují

Výtažky z malého semínka z grapefruitu zabraňují množení bakterií, virů a plísní. Mají opravdu širokospektrální účinky, přičemž nepoškozují prospěšnou bakteriální střevní flóru.

„Na kůži výtažek odstraňuje opary, používá se na rozmanité typy kožních potíží. Ničí plísně rovněž v pochvě. Kapky aplikované do nosní dutiny pomáhají při rýmě a obnovují normální stav vedlejších nosních dutin. Extrakt působí až proti osmi stovkám kmenů bakterií a virů, proti stovce kmenů plísní a také proti jednobuněčným parazitům. Bioflavonoidy navíc ulehčují trávení, čistí organismus a posilují imunitu, čímž napomáhají v prevenci proti nachlazení, infekcím a zápalům,“ říká fytoterapeutka Jarmila Podhorná. Grepový olej se vyplatí mít doma vždy po ruce.

Propolis na záněty

V případě, že netrpíte alergií na včelí produkty, je propolis velmi účinné přírodní antibiotikum. Jde o oranžovou až hnědou lepkavou látku, kterou si včely vytvářejí z pryskyřic a rostlinných šťáv. Kvalitní propolis můžeme získat přímo od včelaře.

Nejčastěji se prodává ve formě tinktury nebo masti. Účinný je při nachlazení, anginách a zánětlivých procesech kdekoli na těle.

Rozinkové „céčko“

Balíček rozinek spaříme v misce horkou vodou. Na ně pak vymačkáme šťávu ze dvou citrónů. Směs necháme několik hodin nasáknout a nabobtnat. Vitamin C se naváže na hroznový cukr a má pak větší účinek v našem organismu.

Každodenní užívání těchto rozinek je skvělou prevencí proti infekčním onemocněním, a navíc zažene chuť na sladké.

Saturejka na pásové opary

Tinkturu ze saturejky snadno připravíme z jednoho dílu sušené rostliny a pěti dílů čtyřicetiprocentního lihu, ve kterém drogu macerujeme v tmavé lahvi přibližně tři týdny. Přecezená se následně uchovává v chladu.

Tinkturu užíváme preventivně v množství třikrát denně deset kapek nebo při akutních stavech třikrát denně až třicet kapek. Saturejka celkově posiluje imunitu, má antibakteriální a antimykotické účinky zejména při zánětech a hojení ran včetně pásového oparu.

K jídlu

Česnek – můžeme ho označit za opravdu silné antibiotikum. Zvyšuje v těle množství zdravých bakterií a hubí jen ty špatné. To mnohé syntetické léky nedokážou a zničí i bakterie, které tělo potřebuje. Velmi účinným antibiotickým koktejlem je směs paličkového a medvědího (listového) česneku.

Cílené pojídání česneku nebo užívání tinktur z něj ničí kvasinky a plísně ve střevech i kdekoli jinde. Některé herbáře doporučují při zánětu vaječníků zavést stroužek česneku omotaného v gáze přímo do pochvy, což by se gynekologům asi nelíbilo. Mnohem prospěšnější je jeho pojídání.

Cibule – má podobné, ale mírnější účinky než česnek. Je specifická tím, že uvolňuje hleny a výborně účinkuje při zánětech dutin, kašli a astmatu. Cibule vykazuje silné močopudné účinky, má příznivý vliv na močové cesty a zánět ledvin. Celkově zklidňuje organismus a zlepšuje jeho imunitu.

Křen – je výborný na virózy a chřipky. Harmonizuje plíce a čelní dutiny. Kromě svého antivirového působení zvyšuje tlak a pomáhá při revmatických a neurologických potížích.

Zázvor – působí komplexně na viry, bakterie i plísně, a ještě k tomu zvyšuje imunitu. Stimuluje krevní oběh, prokrvuje a zahřívá. Podobné vlastnosti mají i chilli papričky a kurkuma.

Silný výluh (čaj nebo polévka) z těchto koření může v počátečním stadiu nemoci zabránit jejímu plnému propuknutí. Musíme ovšem odhadnout a pocítit správný okamžik nástupu onemocnění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám