Hlavní obsah

Polévka je grunt. A chřestový krém s candátem obzvlášť

Novinky, Andrea Zunová

Polévka je grunt, říkávaly naše babičky. A věděly proč. Ačkoli je většina z nás zvyklá brát polévku jako jeden z chodů hlavního menu, v horkých letních dnech do sebe málokdo dokáže vpravit polévku a třeba svíčkovou se šesti, nebo knedlo, zelo, vepřo. A to je zrovna chvíle, kdy může polévka hrát prim. Proto jsme se rozhodli postupně představit tři recepty na polévku jako hlavní jídlo.

Článek

Šéfkuchař O2 areny a kapitán vítězného týmu Gourmet Team Challenge v rámci Kuchaře roku 2009/2010 Tomáš Kněž vybral tři recepty, které jsme schopni uvařit doma z běžně dostupných ingrediencí. A vždy vycházel z množství, které budeme potřebovat na čtyři porce.

Jako první se rozhodl uvařit polévku - Chřestový krém s grilovaným jezerním candátem a bylinkovým olejem.

Suroviny, které budeme potřebovat právě na polévku jsou následující: 40 g másla (+ 40g na zjemnění), 30 g šalotky, 400 g bílého chřestu, 40 g hladké mouky, jeden litr kuřecího vývaru, 60 ml smetany a sůl a bílý pepř podle chuti.

Na grilovaného candáta budeme potřebovat: 160 g jezerního candáta, olivový olej na vymaštění pánve a opět sůl a pepř podle chuti.

Bylinkový olej vytvoříme ze 60 ml olivového oleje, bazalky, estragonu a hladké petrželky - to vše podle chuti. Pokud tedy máme všechny suroviny, můžeme se pustit do vaření.

Postup

Polévka

Z oloupaného chřestu si odkrojíme hlavičky. Na másle zpěníme šalotku, zarestujeme zbylé části chřestu, zaprášíme hladkou moukou, po chvíli zalijeme drůbežím vývarem a povaříme. Vše ponorným mixérem rozmixujeme, přecedíme, zjemníme smetanou a máslem a opět prošleháme ponorným mixérem. Hlavičky chřestu si uvaříme zvlášť v ochucené vodě a použijeme je jako vložku do polévky.

Candát

Filet candáta zbavíme kostí na několika místech prokrojíme kůži, nakrájíme na požadované porce, osolíme, opepříme a na olivovém oleji z obou stran opečeme. (Nejdříve však stranu s kůží).

Bylinkový olej

Bylinky zbavené stonků rozmixujeme s olivovým olejem.

Na závěr už jen připravíme talíř, aby byl jeho obsah opravdu neodolatelný. Do středu hlubokého talíře dáme na másle orestované hlavičky bílého chřestu, na ně položíme porci grilovaného candáta a opatrně zalijeme našlehanou chřestovou polévkou. Candáta ozdobíme hladkou petrželkou a do polévky kolem ryby nakapeme bylinkový olej.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám