Hlavní obsah

Olga Kurylenko: Nikdy nezapomenu na to, co je to hlad

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Byla jsem strašně chudá. Nikdy nezapomenu na to, co je to mít hlad, jaké je to chodit v záplatovaných šatech. Právě to mě ale dnes jako úspěšnou a bohatou herečku drží nohama na zemi,“ prohlásila při oslavě svých třiatřicátých narozenin atraktivní Ukrajinka Olga Kurylenko.

Foto: Profimedia.cz

Olga Kurylenko

Článek

Od chvíle, kdy se představila po boku Daniela Craiga v bondovce Quantum of Solace, hraje vedle špičkových herců, jako jsou namátkou Mark Wahlberg, Ben Affleck či Colin Farrell, jejím posledním filmovým kolegou je Tom Cruise z akční sci-fi Nevědomí.

Olga natáčí o sto šest i v Evropě a nepopírá, že to dělá pro peníze. „Když vyrostete bez koruny, chcete je mít, toužíte po nich. Pro lidi v Americe je to až komické. Často se mě ptají, proč chci tolik vydělávat? Tak jim odpovím: Ano, jsem jako veverka, hromadím si, křečkuji peníze. A divíte se? No, hádám, že jste jako děti nikdy nehladověli,“ říká rodačka z přístavního města Berdansk na pobřeží Azovského moře, kde vyrůstala ve čtyřpokojovém bytě se šesti dospělými a sedmi dětmi.

Její touhu žít jinak potvrzuje i její matka, učitelka Raisa. „Olga nenáviděla záplatované šaty, prosila mě, ať jí koupím nový svetr, ale já na to neměla. Raději jsem z toho mála šetřila na to, abych jí mohla ukázat Moskvu. A to se jí stalo v tom nejlepším smyslu slova osudným,“ vzpomíná.

Foto: Reuters

Do role rozvedené matky obsadil krásku Olgu Kurylenkovou režisér Terrence Malick.

Do Moskvy ji vzala na třinácté narozeniny. Život Olze změnil agent, který si jí všiml v metru a nabídl jí práci modelky. Za tři roky v agentuře se Olga, která studovala jazyky, balet i hru na klavír, vypracovala natolik, že mohla do světa. V Paříži se za půl roku cílevědomá dívka naučila francouzsky a v osmnácti se objevila na titulu časopisu Glamour. Záhy její tvář zdobila i první stránky Elle, Madame Figaro a Vogue, objevila se i v reklamách řady známých značek.

V roce 1999 si vzala francouzského fotografa Cedrica Van Mola, za čtyři roky se s ním rozvedla. V roce 2005 zahájila hereckou kariéru rolí krásky Iris ve filmu L’Annulaire. Brzy následovaly další.

Po francouzském akčním dramatu Hitmanovi a po bondovce Quantum of Solace se jí zalíbilo v akčních filmech. „Při jejich natáčení se totiž nenudím. Musela jsem se naučit zacházet se zbraněmi, zvládnout volné pády i automobilové honičky, tak toho musím využít,“ říká otevřeně.

Foto: Profimedia.cz

V roce 2008 ji proslavila bondovka Quantum of Solance s Danielem Craigem

A jak dalece změnila její kariéru Bondova dívka Camilla z Quantum of Solace? „Je nemyslitelné podceňovat celosvětovou sílu Bonda. Svět miluje bondovky. Jistěže i jiné filmy mohou herce udělat slavným, ale Bond je další dimenze. Pro herečku tu však existuje nebezpečí, že bude pořád známá jako Bondovo děvče. To jsem si ale hned od začátku uvědomovala, a přesto jsem ten risk na sebe vzala,“ vysvětluje.

„Všichni mi říkali, že se teď v té roli zaseknu. Můj cíl ale od začátku byl se z této představy co nejdříve vymanit. Musela jsem si vybrat. Mohla jsem hned po bondovce kývnout na role, ve kterých budu jen pěkná sexy holka, nebo si chvíli počkat a vytratit se na čas z velkého plátna. Rozhodla jsem se pro druhou možnost a myslím, že jsem udělala dobře,“ svěřuje se Olga, která na čas odjela natáčet do Evropy.

„Byla jsem také unavená z poznámek lidí, kteří předpokládají, že když jsem byla Bond girl a jsem hezká, nebudu asi moc chytrá. Já ale nejsem jen pretty face - pěkný obličej. Podle toho by potom všichni krásní lidé byli hloupí, zatímco ti oškliví talentovaní a chytří. Tak to ale není,“ zlobí se.

Foto: Profimedia.cz

S Benem Affleckem se letos představila v romantickém dramatu To the Wonder

Předloni už však brala Hollywood útokem a představila se hned v pěti filmech - v romantickém dramatu To the Wonder, ve své první krimikomedii Sedm psychopatů, v dalším akčním thrilleru The Expatriate (Vystěhovalec) a v čínsko-americké sci-fi Empires of the Deep (Říše hlubin). Hraní bere velice vážně. Chtěla by točit s Pedrem Almodóvarem, proto se k ruštině, francouzštině, angličtině a italštině začala učit i španělsky. Další, s kým by chtěla Olga v budoucnosti spolupracovat, je surrealista David Lynch, který je podle ní režisérský génius.

Foto: Profimedia.cz

Svého nového přítele Dannyho Hustona poznala při natáčení Města snů.

Momentálně září v úspěšném americkém krimi seriálu Město divů, kde hraje hlavní roli. Přiznává, že dosud soustředila veškeré úsilí na kariéru, o muže od nevydařeného druhého manželství v roce 2006 s bohatým podnikatelem Damianem Gabriellem nestála. Teď už je vše jinak. Právě při natáčení Města divů poznala svého nového partnera, o sedmnáct let staršího sympatického herce a režiséra Dannyho Hustona.

„S Dannym si užívám spousty legrace a já humor potřebuji jako sůl. Proto se mi tak zalíbila role v komedii Sedm psychopatů. Po tolika akčních filmech je to jako pohlazení, v tomto žánru bych chtěla určitě pokračovat,“ dodává spokojeně talentovaná Olga Kurylenko.

Reklama

Související témata:

Související články

Jude Law: Milovníkem nejsem jen na plátně

Je to velké překvapení. V poslední adaptaci Tolstého románu Anna Karenina už pohledný Angličan Jude Law není nebezpečným svůdníkem – poprvé se představil ve...

Výběr článků

Načítám