Hlavní obsah

Nepovedené plastiky bývají následkem přehnané touhy po dokonalosti

Novinky, Dana Sokolová

Stárnout neumí každý, a tak se stále častěji stává, že ženy od nejútlejšího věku bojují se sebemenšími projevy stárnutí. Některé volí nejrůznější kosmetické přípravky, jiné upřednostňují plastické chirurgy. V každém případě není nutné hned tyto ženy odsuzovat. Naopak mnozí odborníci i muži vítají, že ženy o sebe pečují a posilují své sebevědomí. Problém nastává až tehdy, když ženy přestanou být soudné a začnou mít přehnaná očekávání.

Podívejte se, jak mohou dopadnout přehnané touhy po dokonalosti známých osobnostíVideo: Novinky

 
Článek

Snad každý plastický chirurg se setkal s ženami, které měly nesmyslná přání či nereálné představy. Míra splnění těchto přání pak závisela na profesionalitě plastického chirurga.

"Vždy je třeba individuálně posoudit vhodnost dané operace pro konkrétní ženu, zhodnotit její očekávání, a pak se dle čistého svědomí a pouze z odborného hlediska rozhodnout, zda operovat či nikoliv. Finanční prospěch by nikdy neměl zvítězit nad profesionalitou," vysvětluje plastický chirurg Karel Urban z uznávané kliniky Esthé a dodává:

"Přibližně 30 % pacientek rozmlouvám požadovaný výkon, a buď se snažím najít pro ně jiné vhodnější řešení, nebo výkon odmítnu provést. Týká se to především operací prsou (např. drobné štíhlé ženy si přejí obrovské implantáty), obličeje (facelift u žen s minimem vrásek, neúměrné zvětšení rtů), operace břicha (neopodstatněné liposukce, abdominoplastiky,...) apod.

Foto: Profimedia.cz

Dolly Buster

Obdobně je třeba odmítnout i požadavky na provedení několika výkonů současně během jedné operace. Často pacientky chtějí provést např. operaci prsou spolu s operací břišní stěny a někdy i liposukcí končetin. I zde bezpečnost pacienta a snaha minimalizovat možná rizika musí být povýšena nad finanční profit."

Bohužel, touha po ekonomickém zisku tato pravidla občas narušuje. I u nás existují pracoviště s neodpovídajícími hygienickými podmínkami, kde operace provádějí  lékaři z jiných oborů, bez odborné způsobilosti a zkušeností a kde finanční zisk převyšuje zodpovědný přístup k pacientovi.

Každá žena by se tedy před volbou kliniky či lékaře měla patřičně informovat a dát i na zkušenosti jiných žen. Pouhá reklama v mediích by neměla stačit.

Přirozená krása by měla mít vždy přednost

Každá žena je svým způsobem krásná, mnohdy jen záleží na tom, jak svou přirozenou krásu umí prodat. Pokud trpí komplexy a nízkým sebevědomí, pak své okolí doslova upozorňuje na své nedostatky, místo toho, aby svými přednostmi dokonale zamaskovala své nedostatky.

Pokud se už rozhodne pro plastickou operaci, měla by zůstat na zemi a nemít nesmyslná přání.

"Hlavním cílem každé plastické operace by mělo být, aby výsledek působil přirozeně, v určité harmonii se zbytkem těla. Žádné extrémní výkony by neměly patřit do spektra estetické chirurgie. Ať se to týká velikosti prsů, velikosti rtů, vypnutí kůže apod. Tato hranice je samozřejmě individuální a bude se lišit i u jednotlivých plastických chirurgů, nikdy by však neměla překračovat určitý přirozený rámec," radí Karel Urban.

Proto je velmi důležité klást důraz na správný výběr zkušeného plastického chirurga a nikdy nepodceňovat prvotní konzultaci s případným operatérem.

Foto: Profimedia.cz

Michael Jackson

Opravit nelze vše 

Podle plastických chirurgů stále přibývá případů, kdy ženy nejsou s výkony některých chirurgů spokojeny, a pak žádají opravy u renomovaných plastiků.

Příčin je mnoho. Patří k nim kromě nedostatečné zkušenosti operatéra často i špatně zvolená operační technika a strategie výkonu. Velkou roli zde může hrát i upřednostňování ekonomického přínosu z operace nad její nepotřebností. V malém procentu se na neuspokojivém výsledku operace podílí i individuální odlišnost hojení u pacienta.

V mnohých případech již nepomůže ani skutečný odborník.

Podívejte se na přiložené video, jak dopadly některé krásky, které měly nesmyslnou touhu po dokonalosti a také neprofesionální výkony plastických chirurgů, které tyto ženy pod vlivem peněz nedokázaly odmítnou.
Zkušenosti s reoperacemi plastického chirurga Jana Měšťáka
U jedné pacientky jsem provedl reoperaci u augmentace (zvětšení prsou) s užitím implantátů nadměrné velikosti vzhledem ke konstitučnímu typu ženy. Implantáty byly uloženy pod svalem, který byl velikostí implantátů zcela zničený a tím i nepoužitelný. Reoperace spočívala v odstranění implantátů, modelaci prsů s okamžitou augmentací implantáty o menší velikosti uloženými pod žlázou. Prsa této ženy pak vypadala přirozeněji, a zároveň přestala ubližovat svému tělu.
Nejčastěji provádím korekce u špatně provedených rinoplastik (operací nosu) z jiných pracovišť. Z mnoha případů uvedu jednu mladou ženu, která byla dvakrát operována na jiném pracovišti s údajně „dobrým výsledkem“. Je opět známou skutečností, že zatímco dobře provedená rinoplastika přinese pacientovi tolik uspokojení, jako žádná jiná kosmetická vada, po nedobře provedené operaci není výjimkou i následná odborná péče poskytnutá psychologem nebo dokonce psychiatrem.
Mezi další reoperace, které provádím, patří operace víček, kde řada lékařů chybuje. Při operaci dolních víček nesmí být nikdy odstraněno příliš mnoho kůže, aby nedošlo k projevu poklesu okraje víčka s jeho nedovíráním. Kromě estetického velmi nepříznivého důsledku může nedobře provedená operace dolních víček vést i k osychání rohovky s nutností jejího trvalého zvlhčování.

Britská liga proti kosmetické chirurgii

Plastické operace by ženy měly podstupovat z vlastního rozhodnutí. Podle některých slavných hereček je na ně v Hollywoodu vyvíjen tlak, aby kvůli omlazení podstupovaly plastické operace.

Kate Winsletová proto spojila síly s Rachel Weiszovou a Emmou Thompsonovou a vytvořily spolek - Britskou ligu proti kosmetické chirurgii. Upřednostňují přirozenou krásu a chtějí stárnout i se všemi svými vráskami a jinými nedokonalostmi.

Kate Winsletová pak zejména bojuje proti botoxovým injekcím. "Jsem herečka a nechci mít na obličeji zamrzlý výraz," svěřila se pro Daily Telegraph.

Přestože plastický chirurg Karel Urban je zastáncem botulotoxinu a jeho využívání v plastické chirurgii, rozhodně nedoporučuje aplikovat botox preventivně u mladých dívek, které nemají žádné vrásky a botox rozhodně nepotřebují.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám