Hlavní obsah

Nemůžete si dovolit svatební dar? Odborníci na etiketu radí, co s tím

Náklady na svatbu se mohou vyšplhat pořádně vysoko, a to neplatí jen pro snoubence, ale i samotné hosty. Kromě pořízení oblečení dle stanoveného dress codu a výloh za cestu se od pozvaných očekává i svatební dar. Co když na něj ale nemáte rozpočet?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle průzkumu společnosti The Knot z roku 2019 utratí hosté za svoji účast na svatbě v průměru deset tisíc korun. Tato hodnota však kolísá v závislosti na lokalitě a vztahu hosta k páru.

V případě, že se svatba konala v rodném městě, náklady se snížily na hodnotu 4300 korun. Naopak pokud se svatba konala v zahraničí a zahrnovala i náklady na leteckou dopravu, číslo stouplo na 33 600 Kč.

Co byste tedy měli dělat, když se chcete zúčastnit svatby přítele nebo příbuzného, ale váš rozpočet už neutáhne hezký svatební dárek ke všem ostatním výdajům?

Nebuďte pod tlakem 

V žádném případě neutrácejte více, než je vám příjemné. Nenechte se zviklat svým okolím a nepřetěžujte zbytečně svůj rozpočet ve snaze držet krok se společenskými normami.

„Pokud jste museli vynaložit velké výdaje na cestu na svatbu, zajištění chůvy, koupi oblečení nebo zapůjčení smokingu, je důležité nepřekračovat svůj limit a dělat jen to, co vám finance pohodlně umožňují,“ říká expertka na etiketu Diane Gottsmanová pro Huffington Post.

Svatební novinky pro letošní sezonu

Styl

To znamená, že můžete zcela ignorovat nepsané pravidlo, že host by měl utratit tolik peněz za svatební dar, kolik pár utratí na hlavu za pohoštění a alkohol na svatební recepci.

„Váš rozpočet na dárky není odrazem rozpočtu páru. Nemusí být nikdy ekvivalentní ‚nákladům na jídlo‘ nebo jakékoli jiné podobné představě. Váš dar odráží vaše finance,“ říká expertka na etiketu Jodi R. Smithová.

Pamatujte na fakt, že pozvánka na svatbu neslouží jako faktura a samotné svatby se nerovnají finančním sbírkám.

„Pár vás pozval, abyste byli svědky jejich obřadu a zúčastnili se jejich oslavy. Opravdu platí, že vaše účast je součástí vašeho daru,” říká Smithová.

Buďte kreativní

Možná byste pár rádi obdarovali šekem nebo luxusním kuchyňským spotřebičem, ale teď si to zkrátka nemůžete dovolit. To je naprosto v pořádku. Existují i méně nákladné způsoby, jak páru ukázat, jak moc vám na něm záleží.

Skvělým nápadem je například přání s ručně psaným vzkazem. Můžete k němu připojit i nabídku, která bude v nějaké formě zahrnovat vaši odbornost.

Pokud jste například zahradník, nabídněte, že páru pomůžete vytvořit jejich první okrasný záhon nebo třeba zeleninovou zahrádku a k obálce přidejte balíček se semínky. Pokud jste pekař, věnujte vámi upečený chléb. I když se nejedná o drahý dárek, je to gesto plné lásky a laskavosti.

Svatební šaty podle typu postavy. Módní návrhářka poradí, které sedí právě vám

Styl

Dalším způsobem, jak o dárku přemýšlet, je zamyslet se nad společnou vzpomínkou, která vás s párem pojí, a následně na toto téma vytvořit dárek. Pokud spolu například rádi běháte, kupte jim startovací lístky na běžecký závod.

Skvělým tipem je také album plné společných vzpomínek nebo třeba jen zarámovaná fotografie s dojemným vzkazem na druhé straně. Neměli byste svatbu vynechat jenom proto, že nemáte dostatečný kapitál na hodnotný svatební dar.

Svatební etiketa

Tradiční svatební etiketa říká, že byste měli páru poslat dárek, i když účast na svatbě odmítnete. „Pokud ale svatbu vynecháte z finančních důvodů, je v pořádku páru zaslat pouze blahopřání,“ říká Gottsmanová.

V každém případě je důležité poslat alespoň něco, jako projev vaší náklonnosti. „Pokud je to někdo, na kom vám záleží a kdo vás měl natolik rád, aby vás zařadil na seznam hostů, měli byste mu poslat důkaz své úcty.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám