Hlavní obsah

Na přehlídkových molech v Paříži zářila tradiční islámská abája

Atmosféra pohádek Tisíce a jedné noci ovládla přehlídku tradičních islámských modelů v Paříži. Zajímavostí je, že modely pocházejí z dílen návrhářů "západního světa" a mají pomoci rozšířit povědomí o tradičním islámském oblečení.

Článek

K vidění byly oděvy, které oblékají muslimské ženy po celém světě jako vrchní šat. Tyto šaty dlouhého rovného střihu jsou nazývány abája a často jsou šity z velice drahých a kvalitních materiálů. Výjimkou nebyly ani modely na přehlídce.

Hosté mohli obdivovat abáju ve stylu pláště s kapucí a velice nákladné, bohatě zdobené návrhy připomínající klasické večerní šaty. Základní barvou tradičních oděvů je obvykle černá, ale návrháři se nebáli ozdobit je i zlatými a stříbrnými motivy.

Přehlídka dvaceti návrhářů

Myšlenka téhle módní kolekce se zrodila ve značkovém arabském módním domě v Paříži a vzbudila rozruch u pařížských návrhářů. Nadšených módních tvůrců se sešlo hned 20, aby se pokusili vytvořit návrhy podtrhující ženskou krásu a zároveň odpovídající islámské tradici.

Někteří se sice shodli na tom, že tento typ oblečení asi není nijak pohodlný, ale protichůdnými argumenty byly názory, že módní přehlídka rozhodně pomohla k rozšíření povědomí o arabském tradičním oblečení.

Podle návrháře Jean-Clauda Jitroise byla však přehlídka nesmírně sexy. „Pro mě je abája něco jako pohyb. Pohyb na těle, které bude dříve či později odhaleno,“ prozradilo svém vztahu k této části oděvu.

Reklama

Související články

Jak uvázat dokonalý uzel na kravatě

Kravata je nezbytným doplňkem úspěšného muže a oblíbeným dárkem všech manželek a přítelkyň. Koupíte-li však kravatu sebekrásnějšího vzorku a materiálu, je vám...

Výběr článků

Načítám