Hlavní obsah

Mužská pleť je mastnější a citlivější, proto vyžaduje speciální péči

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Péče o pleť již dávno není jen dominantou žen. I muži touží vypadat co nejlépe a pokud možno oddalovat projevy stárnutí. I oni si moc dobře uvědomují, že bez pravidelné péče o pleť toho nedosáhnou. Vsadit by přitom měli na přípravky určené přímo pro mužskou pleť, jelikož mezi mužskou a ženskou pokožkou existují významné rozdíly.

Foto: Profimedia.cz

Každá pokožka má sklony k vysoušení, a pokud k tomu přidáte pravidelné holení a sprchování, ztrácí přirozenou vlhkost o to rychleji.

Článek

Mužská pleť je proti té ženské mastnější (asi o 15 %), hutnější (o 20 %), pórovitější a teplejší, jelikož je v ní více krevních vlásečnic. Stárne přitom pomaleji (ztrácí kolagen a elastin pomaleji) a vyžaduje větší energetický příjem. Péče o ni tedy nemůže být zcela stejná jako u žen. Navíc každodenním holením dochází k dráždění pleti, snadno se tak mohou objevit drobné záněty a přecitlivělost pokožky.

To potvrzují i mezinárodní průzkumy, podle nichž si více než polovina mužů nad 25 let stěžuje na větší citlivost pleti, podráždění kůže po holení či suchá místa. Muži čelí typickým reakcím po holení, jako je pálení, podráždění, začervenání a puchýřky. Tvář a krk jsou přitom nejcitlivější.

Rozdílnost pleti je také ve složení hormonálních receptorů. V mužské pleti převažují pohlavní hormony steroidového typu, jejichž specifikace vychází z vlivu testosteronu. Ten ovlivňuje, jakým způsobem u mužů dochází ke vzniku vrásek, váčků pod očima, ochabování rysů v obličeji, ke vzniku rozšířených pórů a pigmentových skvrn.

Navíc na povrchu kůže mají muži nižší pH než ženy, menší potní a mazové žlázy a pokožku tak mají zranitelnější i citlivější. Často je to dáno i pravidelným holením, které poškozuje hydrolipický film pokožky, jenž zajišťuje její přirozenou hydrataci. Vzhledem k tomu, že většina aktivních látek z kosmetických produktů se vstřebává právě skrz tyto žlázy, musí se této skutečnosti přizpůsobit i složení kosmetických přípravků, které o mužskou pleť pečují.

Foto: archív firem

Holení

Důležité čištění pleti

Přestože jsou mazové žlázy v mužské pokožce menší než u žen, produkují více mazu. Je to způsobeno vysokou hladinou testosteronu. Po padesátce se začne produkce hormonu snižovat, čímž klesá i produkce mazu. Větší produkce mazu přitom často vede ke vzniku akné a ucpaným pórům.

Pravidelné čištění pleti je tak u mužů velmi důležité. Pleť se tak zbaví přebytečného mazu, nečistot, jež ucpávají póry a způsobují vznik pupínků.

Dvakrát týdně je poté dobré si udělat před holením peeling – přípravky s velmi jemnými granulovanými čisticími částečkami, které dokážou vyhladit pleť a odstranit z ní odumřelé kožní buňky. Pokožka tak bude i lépe připravena na oholení dohladka a muž se vyhne zarůstání chloupků.

Foto: archív firem

Čištění pleti

Péče o pleť

Každá pokožka má sklony k vysoušení, a pokud k tomu přidáte pravidelné holení a sprchování, ztrácí přirozenou vlhkost o to rychleji. Používání hydratačních krémů či gelů by tak mělo být samozřejmostí. Kvalitní přípravek dodá pokožce hydrataci a zároveň ochrání pleť i před vznikem předčasných vrásek a díky ochrannému SPF faktoru ochrání i před spálením od sluníčka.

Důležité je nezapomínat ani na oční okolí, které je k tvorbě vrásek náchylnější. Speciální přípravky na péči o oční okolí dokážou nejen vznik vrásek výrazně zpomalit, ale také například zbavit i kruhů a otoků pod očima.

Foto: Archív firem

Péče o pleť

Foto: archív firem

Přírodní kosmetika

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám