Hlavní obsah

Modelky ve věku babiček předváděly odvážné recyklované modely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Santiago, Chile

Hned dva mýty módního světa padly minulý týden v Chile. Při netradiční módní přehlídce se namísto mladých štíhlých modelek na mole producírovaly sympatické zralé ženy, které se namísto do luxusních rób oblékly do pozoruhodných recyklovaných modelů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zralé ženy na módní přehlídceVideo: Reuters

 
Článek

Originální způsob, jak přimět spoluobčany k recyklaci odpadu, vyzkoušeli minulou středu v chilském Santiagu. Místní vláda vyzvala studenty oděvního designu, aby společně uspořádali netradiční módní šou.

Vše od lepenky, mincí, CD, balicího papíru až po sirky a uzávěry lahví našlo uplatnění v módních kreacích mladých tvůrců. Ti odvážnější se nebáli použít například i koše na kompost, kartony od mléka či staré čajové sáčky.

Podle chilské ministryně životního prostředí měla akce pomoci rozšířit perspektivu o tom, co to znamená recyklovat.

"Chceme, aby si lidé více uvědomili, že ne vše, co se považuje za odpadky, se musí nutně vyhodit. Věci mohou být znovu použity, recyklovány. Jak je vidět, můžeme dokonce používat věci, které bychom vyhodili, jako oblečení," uvedla chilská ministryně životního prostředí Maria Benitezová.

Největší výzva? Igelitka

Podle Susany Munozové, jedné z učitelek a učitelů, kteří organizovali šou, bylo největší výzvou vytvořit designovou záležitost z obyčejné a běžné igelitové tašky.

"Otázkou bylo: co uděláte s papírem, plasty a vůbec se všemi těmi věcmi? Snažili jsme se jim tedy dát smysl," popisuje Munozová. Já jsem se ptala sama sebe: 'Co mám dělat s igelitovými taškami?' A tak jsme vyrobili oblečení."

Celkem dvacet osm modelů tak dráždilo fantazii, jak moc se dají odpadky znovu využít.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejslavnější hudební svatby a rozvody

Britský měsíčník Q vyhlásil ve svém květnovém čísle deset nejslavnějších hudebních svateb posledních let. Redaktor Ben Mitchell sestavil žebříček, v němž bral...

Sexy a odvážné róby zaplavily Cannes

Nesmírně elegantní, ale i odvážné modely jsou k vidění na nejprestižnější filmové přehlídce na světě, která se koná každoročně ve francouzském Cannes.

Výběr článků

Načítám