Hlavní obsah

Mia Wasikowská: Nikdy jsem mezi vrstevníky nenašla to pravé místo

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od chvíle, co si ji pro fantasy Alenka v říši divů vybral věhlasný režisér Tim Burton, dostává talentovaná Australanka Mia Wasikowska stále zajímavější role. Letos se představí hned ve třech filmech.

Foto: Aerofilms

Se svým přítelem, stejně talentovaným Jessem Eisenbergem, v Dvojníkovi (2013).

Článek

V romantickém hororu Přežijí jen milenci hraje nekontrolovatelnou šílenou upírku Evu. V hororovém thrilleru Stokerovi zase hrůzu nahánějící Indii, dospívající dceru neurotické žárlivé matky, a v adaptaci Dostojevského novely Dvojník citově nelítostnou Hannah.

„Hrát hezké, sladké dívenky je pro mě šíleně nudné. Vzrušují mě spíš tajemné postavy a ty, které v sobě mají vnitřní oheň. Hrát jakkoli psychicky narušeného jedince je daleko zábavnější,“ prozrazuje čtyřiadvacetiletá rodačka z Canberry.

Fascinující role vedle Nicole Kidmanové

A proč ji oslovila role ve Stokerových? Podle Mii je snímek brilantní. „Zaujal mě tedy nejen film, fascinovala mě i postava Indie. Nejprve je až překvapivě dětská, když se v ní probudí sexuální touha, nastane v jejím charakteru zlověstný obrat. Byla to zatím nejriskantnější role, kterou jsem kdy hrála,“ vysvětluje.

Pro Indii se rozhodla i proto, že mohla hrát vedle své slavné krajanky Nicole Kidmanové. „Byl to právě tento film, při jehož natáčení jsem jako herečka vyrostla. Strašně jsem se na Nicole těšila. Zvlášť pro mě, mladou herečku z Austrálie, je dokonalý vzor,“ přiznává. „A Nicole byla úžasná – příjemná, laskavá a otevřená. Doslova mě vzala pod křídla a nezištně mi předávala své zkušenosti z herectví,“ svěřuje se.

A jakou nejcennější radu Mia dostala? „Že při natáčení, ať filmuji cokoli, musím zapomenout na štáb, na všechny lidi kolem, protože takové momenty pominou, ale to, co zachytila kamera, zůstává na plátně. Nesmírně mi to pomohlo zvlášť ve chvíli, kdy se musím před všemi svléknout a jít se sprchovat. Je dobré umět se proti takovým scénám obrnit, protože podobných konfrontačních situací, kdy se musíte před kamerou odhalit, zažije herec denně desítky,“ vysvětluje.

Herecký i životní partner

Netradiční postavu mladé ženy má i ve zmíněném thrilleru Dvojník. Nedávno se na jeho premiéře představila se stejně populárním, o šest let starším Američanem Jessem Eisenbergem, se kterým si v něm zahrála ústřední dvojici. Nezůstalo ale jen u filmu. Jesse, známý především ze životopisného Fincherova dramatu The Social Network, se stal i jejím partnerem v osobním životě. Právě je na vrcholu blaha, protože dostal vytouženou roli zloducha Lexe Luthora v akční fantasy Batman vs. Superman (2015).

A jak dál vidí Mia svou hereckou budoucnost? „Ráda se ztratím, zmizím v postavě, kterou hraji, a takové role si budu vybírat i dál. Moje pravidlo je, že neříkám ne žádnému žánru, ráda bych si ale zahrála v dobré komedii. Jenže ta není k mání tak často. Určitě během roku najdete řadu hodnotných dramat, ale dobrou komedii aby člověk pohledal,“ svěřuje se Mia.

Ta se teď mimochodem po romantickém dramatu Jana Eyrová (2011) opět vrací do historie, zahraje si hlavní roli v dramatu Paní Bovaryová podle realistického románu Gustava Flauberta.

„Opět jde o komplikovanou, psychologicky náročnou postavu – romantickou, vášnivou, ale zároveň naivní ženu, která žije z velké části ve svých představách a svými myšlenkami se stále víc vzdaluje realitě,“ prozrazuje Mia s tím, že na Janu Eyrovou také nikdy nezapomene. Role byla z jejího hereckého pohledu zatím největší výkon.

Utíkala k baletu

Vedle herectví zůstane její největší láskou balet, který studovala od devíti do čtrnácti let, kdy kvůli zranění musela na profesi primabaleríny zapomenout. „Nikdy jsem mezi vrstevníky nenašla to pravé místo. Měla jsem strach z dalších teenagerovských zkušeností, proto jsem utíkala tak často a ráda k baletu. Dnes už ale nelituji, že jsem se dala na herectví. Balet je totiž daleko brutálnější,“ konstatuje.

Víte, že…

Dcera známé polské fotografky Marzeny a australského fotografa Johna Reida je sama vášnivou fotografkou a často zachycuje momenty z filmování. Při natáčení Jany Eyrové měla ve svém kostýmu tajnou kapsu, aby do ní mohla schovat digitální fotoaparát. Jedna z jejích fotografií pak byla vybrána pro australskou Národní fotografickou cenu za portrét v roce 2011.

A jak se Mie hraje bez hereckých škol? „Existují jen dva možné způsoby, jak se herectví naučit. Buď ho budete od mládí studovat, nebo se ho jako já budete od mládí učit tzv. za pochodu. Je logické, že jako začínající herečka dělám chyby. Naštěstí mám ale kolem sebe zkušené lidi, kteří mi připomínají, že mám neuvěřitelné štěstí, což mi je pomáhá lépe překonávat,“ končí sympatická Mia Wasikowska.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám