Hlavní obsah

Módní ikona Ruth Wilsonová: Jako malá jsem chodila jako hastroš

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V premiérové řadě nového britského seriálu Luther se v ústřední dvojici představí Angličanka z Kentu Ruth Wilsonová, donedávna známá především z britských televizních seriálů. Právě ty jí ale otevřely cestu na velké plátno.

Foto: archív ČT

V premiérové řadě britského krimiseriálu Luther ji s Idrisem Elbou uvidíme vždy ve středu večer na ČT 2.

Článek

Popularitu jí zaručily už v roce 2007 nominace na BAFTU a Zlatý glóbus za hlavní roli v britském seriálu Osudová láska Jany Eyrové (Jane Eyre, 2006), další ocenění má i za svou roli psychopatky a britské femme fatale Alice Morganové v Lutherovi (2010).

Pro roli se narodila

A co sama říká k této nejednoznačné roli? Na začátku seriálu je Alice mimořádně nadanou vědkyní, která z nepochopitelných důvodů zavraždí své rodiče. Londýnský vyšetřovatel John Luther se stává jejím úhlavním nepřítelem, protože Alice neprojeví ani stín viny či výčitek. Jejich vztah se ale postupně vyvíjí, Alice se nakonec stane Lutherovou důvěrnicí a pomáhá mu v těch nejnebezpečnějších situacích.

„Alice přináší trochu světla a úlevy do policistova komplikovaného života, ale zároveň přichází Lutherovi vrátit ztracenou paměť,“ říká Ruth.

Autor a režisér série Neil Cross vycítil vzájemnou přitažlivost mezi oběma herci hned při natáčení první společné scény, kdy Luther přichází do jejího bytu vyšetřovat vraždu rodičů. „Ruth se k němu hned má a přede jako kočka, takže nebylo co řešit. Během natáčení se jejich vzájemný vztah ještě umocnil,“ konstatuje spokojeně.

Ve srovnání třeba s romantickou Jane Eyrovou byla tentokrát role Alice naprosto jiná. „Myslím, že jsem se pro tuto roli narodila, Alici jsem si hned zamilovala a hodně jsem si ji užívala. Bylo to až znepokojující, protože krásný člověk to zrovna není. Je jako dítě, klaun, hnusná. Myslí si, že si může dovolit všechno, a projde jí to. Hrála se mi ale bezvadně, vypadá to, jako bych byla sama cvok,“ směje se Ruth.

Sourozenci jí pomáhali v hereckých začátcích

Ruth zásadně nemluví o svém soukromí, ráda se ale rozpovídá o svých třech starších bratrech -Tommym, Samovi a Mattovi - a otci Nigelovi, bankéři v penzi, a matce Mary, soudní úřednici.

„Potom, co naši i bráchové zjistili, že asi mám talent, byli pro to, abych zkusila herectví, i když jsem už měla diplom z historie na univerzitě v Nottinghamu. Hned od prvního úspěchu mě ale drželi při zemi. Hlavně bratři. Starali se o mě od malička. Taky jsem jako malá chodila jako hastroš, protože mě s oblibou oblékali do věcí, které jsem po nich podědila,“ vzpomíná s úsměvem.

Teď už je to jiné. Dnes patří mezi módní ikony díky své mentorce Anně Wintourové, šéfredaktorce Vogue a obdivovatelce britského divadla. Ruth Anne učarovala hned potom, co v roce 2010 vyhrála divadelní cenu Olivier za roli Stelly v Tramvaji do stanice touha, zaujala ji i ve hře Eugena O’Neilla Anna Christie, za kterou o rok později dostala další divadelní nominaci.

Randila s Judem Lawem

Právě tam se Ruth zamilovala do svého o deset let staršího slavného kolegy Juda Lawa, se kterým si pak zahrála menší roli ve filmové Anně Karenině (2012). Milostný vztah sice zanedlouho skončil, letos je ale opět viděli spolu. Oba však tvrdí, že jejich přátelství je čistě platonické.

S dalším hollywoodským esem Johnnym Deppem si Ruth zahrála vloni, a to ve westernu Osamělý jezdec. Letos se představí v romantickém snímku Suite française (Francouzský pokoj) s Michelle Williamsovou a v hlavní ženské roli po boku Liama Neesona v akční krimi A Walk Among the Tombstones (Procházka mezi náhrobními kameny). O kariéru se tedy jistě bát nemusí.

Víte, že…

Mezi kolegy má pověst odvážné mladé ženy, která se ničeho nezalekne, je i fyzicky zdatná, nepotřebuje ani kaskadéry. Napodobí také jakýkoli přízvuk - od dublinského, liverpoolského, londýnského až po americký.

A kdo by se nezadané dvaatřicetileté herečce z jejích kolegů ještě líbil? „Z herců u mě bodují Michael Fassbender a Ryan Gosling. Mými idoly jsou ale spíš muzikanti, jako jsou například Thom Yorke z Radiohead nebo zpěvák Damon Albarn z Blur. Damona miluju. Ten by mohl být mužem mých snů. Možná, až budu slavnější, si své velké fanynky taky jednou všimne.“

Reklama

Související témata:

Související články

Mentalista Simon Baker: Byla radost Patricka hrát

I když má každý rok nový film, jméno si Simon Baker udělal především v americkém krimiseriálu Mentalista, který se vysílá už pět let. V hlavní roli Patricka...

Výběr článků

Načítám