Hlavní obsah

Legendární hollywoodský vztah Katharine Hepburnové a Spencera Tracyho

Právo, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se spolu poprvé setkali před kamerou, nic nenasvědčovalo tomu, že je čeká osudový vztah trvající čtvrt století. Oba už byli uznávanými hollywoodskými herci, kteří na svém kontě měli různá ocenění včetně Oscarů, oba měli své životy. Katharine Hepburnovou (1907–2003) a Spencera Tracyho (1900–1967) spojil film Nejprve stvořil ženu.

Foto: Profimedia.cz

Jejich vzájemný vztah plný lásky a respektu trval čtvrt století.

Článek

Tehdy 34letá Katharine měla pověst nepřizpůsobivé a paličaté herečky, která vždy řekla naplno svůj názor a nešetřila ostrými slovy. Lišila se od ostatních ženských hvězd téměř vším. Odmítala žít život hollywoodské hvězdy, nechtěla dávat rozhovory, oblékala se po svém. V době, která dávala na první místo půvab, nosila s oblibou volné, pohodlné pánské obleky.

Takže vlastně není divu, že se po jejich prvním setkání Spencer o Katharine vyjádřil pohrdlivě. Zkritizoval její pánský oblek, pevný stisk ruky a špínu za nehty, kterou tam podle něj měla. Myslel si prý, že je lesbička.

Naopak Katharine byla ze Spencera nadšená. A to o něm šla šuškanda, že má problémy s alkoholem. Tracy však vážně uvažoval o tom, že se z natáčení vymluví.

Nakonec to neudělal a k překvapení filmového štábu to mezi nimi začalo jiskřit už při prvních natáčecích scénách.

Soukromé životy

Katharine měla v té době za sebou jedno manželství s podnikatelem z Filadelfie Ogdenem Smithem. Prožila si románek se svým agentem Lelandem Haywardem a vztah s milionářem Howardem Hughesem. Jeho žádost o ruku však Katharine odmítla, chtěla si budovat kariéru a nechtěla se vázat. Přesto ji Hughes po zbytek života miloval a chránil její soukromí.

Katharine Hepburnová byla pevně rozhodnutá, že se znovu nevdá, stejně tak neochvějné bylo její přesvědčení nemít děti. „Byla bych hrozná matka, protože jsem v podstatě velmi sobecký člověk,“ řekla k tomu.

Foto: Profimedia.cz

Ve filmu Moře trávy z roku 1947

Spencer Tracy byl ženatý s herečkou Louise Treadwellovou. Měli spolu syna Johna, který se narodil hluchý. Ačkoli manželství nebylo šťastné, Spencer se se svou ženou nikdy nerozvedl. Bránila mu v tom jeho katolická víra a také cítil vinu za synovu hluchotu. Se svou rodinou však nebydlel, pravidelně ji navštěvoval. Věrný své manželce ale nebyl.

V roce 1937 si prožil románek s herečkou Joan Crawfordovou, v roce 1941 pak s Ingrid Bergmanovou. Po ní se zamiloval právě do Katharine Hepburnové, se kterou byl až do konce svého života.

Veřejné tajemství

Z jejich prvního společného filmu se stal trhák a jejich vztah se stal v Hollywoodu veřejným tajemstvím. Přestože se tak snažili jej skrývat. Především kvůli Spencerově rodině. I proto spolu nebydleli, neukazovali se společně na veřejnosti, odmítali či ignorovali dotěrné žurnalisty pátrající po jejich soukromí.

V roce 1960 se zhoršil Spencerův zdravotní stav. Měl cukrovku, problémy s ledvinami, rozedmu plic a trpěl depresemi. Katharine se rozhodla pro pětiletou pauzu v herecké kariéře, nastěhovala se k Spencerovi a starala se o něj.

Přesto spolu natočili ještě jeden film. Poslední, devátý. Slavný snímek Hádej, kdo přijde na večeři. Režisér Stanley Cramer natáčení přizpůsobil, aby nemocný Spencer Tracy mohl víc odpočívat. Všem bylo jasné, že se jedná o Spencerův poslední film, který natočil s velkou Katharininou pomocí. Jeho premiéry se však už nedožil. Necelé tři týdny po jeho dokončení zemřel.

Foto: Profimedia.cz

V posledním společném filmu Hádej, kdo přijde na večeři.

Dne 10. června 1967, 17 dní po dokončení filmu, se Spencer Tracy nad ránem probudil a chtěl si dát v kuchyni šálek čaje. „Právě když jsem se chystala otevřít dveře do kuchyně, zaslechla jsem zvuk šálku rozbíjejícího se o podlahu a ránu,“ popsala Katharine Hepburnová ve své autobiografii osudnou chvíli. Když vběhla do místnosti, Spencer už nedýchal. Zemřel na infarkt.

Z úcty k jeho rodině nešla ani na pohřeb. Na jejich společný poslední film, za který dostala Oscara, se zase nepodívala z obavy, že by ji to moc bolelo.

Foto: Profimedia.cz

Katharine Hepburnová a Spencer Tracy v roce 1957

Nikdy ho neopustila

Spencera Tracyho přežila o 36 let a své city k němu veřejně přiznala až poté, co zemřela jeho žena (1983). V roce 2003 pak přečetla dopis, který Spencerovi po jeho smrti napsala. V něm mj. uvedla: „Drahý Spencere, kdo by si pomyslel, že Ti budu psát dopis. Zemřel jsi 10. června 1967. Můj bože, je to už tak dávno. Jsi konečně šťastný? Konečně se Ti už dobře spí?

Ty víš, že jsem Ti nikdy nevěřila, když jsi říkal, že prostě nemůžeš jít spát… Byl jsi zabijákem, knězem, rybářem, spisovatelem, soudcem, novinářem. Jaká to byla pro Tebe úleva, když jsi mohl být někým jiným. Když jsi to nebyl Ty, byl jsi v bezpečí, ale proč jsi pořád utíkal nouzovým východem? Proč byl pořád otevřený a Ty jsi pořád utíkal sám před sebou? Proč? Chtěla jsem se Tě zeptat, jestli víš proč? Co jsi říkal? Já Tě neslyším…“

Foto: Profimedia.cz

Katharine Hepburn s portrétem Spencera Tracyho v roce 1986.

Když se jí ptali, proč zůstala se Spencerem Tracym tak dlouho navzdory povaze jejich vztahu, odpověděla: „Upřímně nevím. Mohu jen říci, že jsem ho nikdy nemohla opustit.“

Společné filmy

  • Nejprve stvořil ženu (1942)
  • Keeper of the Flame (1942)
  • Without Love (1945)
  • Moře trávy (1947)
  • Vládní prohlášení (1948)
  • Adamovo žebro (1949)
  • Pat a Mike (1952)
  • Žena, která všechno ví (1957)
  • Hádej, kdo přijde na večeři (1967)

Tvrdila, že neví, jak to cítil on, ale fakt, že „jsme spolu prožili 26 let, ve mně vyvolává blaženost“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám