Hlavní obsah

Když se z potřeby stane posedlost aneb Proč jsme kvůli koronaviru nakupovali jako šílení

Novinky, bok

Žijeme v době, kdy má západní svět téměř všeho dostatek, mnohdy i nadbytek. Přesto se ale s příchodem koronaviru a jeho šířením po světě ukázal způsob chování, který nebyl v mnoha případech opodstatněný - nadměrné hromadění zásob.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

S postupným šířením koronaviru po světě docházelo v různých státech nejen ke zvýšenému počtu nakažených, následně i mrtvých, ale také k postupnému uzavírání mnoha podniků a firem, kde by kvůli koncentraci vyššího počtu lidí mohlo docházet k rychlejšímu přenosu nemoci Covid-19.

Vzhledem k tomu, že se podobná opatření na mnoha místech prováděla poměrně razantně, není se čemu divit, že si mnozí lidé chtěli udělat domů zásoby podstatných potravin a věcí, které je lepší míst po ruce.

Jak smrtící je koronavirus ve srovnání s chřipkou či TBC

Koronavirus

I po uzavření obchodů ale v mnoha zemích zůstaly v provozu mnohé e-shopy, a to jak se zbožím, tak s potravinami, takže situace, že by se člověk najednou ocitl na několik dní či dokonce týdnů zcela bez zásob, mnohde nehrozila.

Přesto se v mnoha zemích objevil fenomén, který tu dlouho nebyl - lidé vzali ještě před uzavřením mnohé obchody, především s potravinami a drogistickým zbožím, útokem, a nakupovali doslova jako zběsilí.

Nejen věci běžné potřeby, ale i ty, které využijí možná jednou za čas. A to v množství, které nelze převážně u potravin zkonzumovat do data spotřeby. Není se tak čemu divit, že mnohé jídlo končilo často i nerozbalené u popelnic.

Zásoby potravin končí u popelnic, obavy z hladu střídají hlodavci

Koronavirus

Proč bylo a mnohde ještě je podobné chování viděno v takové míře? Odborníci nabízejí odpověď.

„Pocit, který nyní hromadně zažíváme, je bezmoc. Jde o vnitřní stav založený na vnějších okolnostech, které nemůžeme nijak ovlivnit. Bezmoc nikdo nemá rád, lidská psychika se proto obrací k něčemu, co ovládat můžeme,” vysvětlil pro server Fox News psycholog Tony Ortega.

Hromadění věcí, a to i zcela nepotřebných nebo v nadměrném množství, tak řadě lidí v době, kdy jsou bezmocní, přináší alespoň nějaké chvilkové uspokojení.

„Někdy nám dokonce stačí podívat se na nahromaděné jídlo, abychom se cítili chvilku opět velmi mocní. Jakmile toto opojení opadne, budeme opět čelit realitě tváří v tvář,” vysvětlil.

Dá se s tím něco dělat?

„Podobnému shromažďování věcí lze předejít sestavením jednoduchých seznamů toho, co opravdu na danou dobu, kdy se situace vymyká z normálu, potřebujeme. Můžeme se rovněž zeptat sami sebe, zda danou věc jen chceme, nebo opravdu potřebujeme. Řada položek, respektive potřeba je mít, je totiž podporována pouhou úzkostí,” popsal chování mnoha lidí psycholog.

Pokud ve svém okolí, nebo přímo v rodině, máte někoho, kdo se chová podobně, doporučuje Ortega nikdy ho přímo nekonfrontovat s jeho chováním.

Slevy v čase koronaviru. Ubylo akcí na konzervy, přibylo na alkohol

Koronavirus

„U dotyčného to pouze vyvolá obranný postoj, konstruktivní dialog se tak jistě konat nebude. Důležitější je s takovým člověkem, který je na tom s pocity úzkosti mnohem hůře než vy, rozebrat jeho pocity, pojmenovat je a dát najevo, že je chápete,” popisuje odborník.

Jakmile se tak stane, dotyčný pak mnohdy snáze pochopí, co mu chcete vysvětlit i to, že panické nakupování nic neřeší.

Anketa

Máte ve svém okolí někoho, kdo panicky nakupuje?
Ano, znám hodně takových lidí.
9,1 %
Ano, pár jednotlivců znám.
31,7 %
Ano, patřím mezi ně.
7,6 %
Ne, nikoho takového neznám.
51,6 %
Celkem hlasovalo 1493 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám