Hlavní obsah

Jak se obléknout do tuhých mrazů

Únorové počasí zaskočilo nejen silničáře, ale i mnohé z nás. A zatímco online obchody už promují jarní oblečení, na zemi leží sníh a teploty klesají hluboko pod bod mrazu. Jak se obléknout do tuhých mrazů, a přitom zůstat v pohodlí a teple?

Foto: archiv firmy

Ilustrační foto, Peak Performance

Článek

Někdo si nejvíce užívá zimu schovaný za oknem s šálkem horkého čaje, někdo se naopak celý rok těší na přírodu zachumlanou pod sněhovou peřinou a výlety v mrazivém počasí.

Pokud se i vy chystáte na výpravu za zimním dobrodružstvím, nebo vás do zimy vyhnaly pracovní či jiné povinnosti, neměli byste zapomenout na správné oblečení.

Vrstvení je základ

Dobré oblečení je základním předpokladem pro příjemný pobyt venku. Buďte proto připravení, ať už přijde chumelenice, nebo vysvitne sluníčko... Zkrátka jak říkají Norové: „Není špatné počasí, jen špatné oblečení.“ Nejlepší je využít systém vrstvení.

Vyzbrojte se do mrazíků teplou obuví

Styl

Velmi důležitou roli hraje první spodní vrstva. Ideální je pro tento účel merino vlna, která dokáže reagovat na vnější teplotu a dle toho vás hřeje, když je zima, a chladí, když se naopak oteplí. Navíc zahřívá, i když je mokrá, což je důležité ve chvíli, kdy se zpotíte.

Foto: archiv firem

Umělý kožich, Marks & Spencer, 3199 Kč. Vlněná košile, Stella Nova (prodává Zalando), 5260 Kč. Termo legíny, Marks & Spencer, 449 Kč. Džíny, Marks & Spencer, 1499 Kč. Body, Zoot, 629 Kč. Rukavice, Marks & Spencer, 749 Kč. Boty, Tamaris, 1979 Kč

Funkčního trička se nemusíte vzdát, ani když chodíte do kanceláře. Stačí si vybrat decentní jednobarevný model, přes který si můžete obléci svetr nebo třeba i volnější košili. Skvěle poslouží také body, které zajistí teplo i v okolí ledvin.

Hlavním úkolem střední vrstvy je udržet vás v teple, zároveň by ale tato vrstva měla být dostatečně prodyšná, aby i skrz ni mohla odcházet vlhkost od těla. Pokud se chystáte na hory nebo třeba na procházku, zvolte oděv ze speciálního syntetického materiálu.

Foto: archiv firem

Bunda, Marks & Spencer, 2999 Kč. Svetr z kašmíru, Marks & Spencer, 4399 Kč. Šedé boty, Answear, 5599 Kč. Béžové boty, Answear, 6199 Kč. Kožené legíny, H&M, 6999 Kč. Kašmírová šála, H&M, 1299 Kč.

Do města se zase hodí vlněné svetry, které jsou funkční, a přesto elegantní a hodí se tudíž i například do kanceláře. Nebojte se sáhnout i například po roláku, který supluje funkci šály, nebo vsaďte na trendy vlněnou košili v délce pod hýždě, pod kterou si můžete obléci zmíněné funkční tričko a outfit doplnit koženými legínami.

Foto: archiv firem

Kabát, Cellbes, 5299 Kč. Bunda, Marks & Spencer, 2299 Kč. Kašmírová šála, Marks & Spencer, 2499 Kč. Boty, Deichmann, 999 Kč. Džíny, F&F, 699 Kč. Rolák, Gant, 4199 Kč.

Za poslední vrstvu je pak považovaná bunda nebo prošívaný kabát. Při výběru si dejte pozor na nepromokavost, délku rukávu i samotný materiál. Ideální navíc je, když bunda disponuje vysokým límcem a má kapuci, kterou oceníte při sněžení.

Nepodceňujte ani obuv. Nejvhodnější jsou modely se zabudovanou Tex membránou, která udržuje optimální prostředí pro chodidla i během zhoršených klimatických podmínek. Funkční vrstva membrány se nachází pod svrškem obuvi a snižuje pronikání vody do vnitřku bot.

Klasické sněhule můžete nahradit také ultra teplými měsíčními botami. Tzv. Moon boots jsou ideální na přechod mezi domácí obuví a přezkáči. Na dlouhé vycházky se naopak hodí klasické farmářky. Vyberte si modely s kožíškem uvnitř, které zajistí maximální pohodlí, nebo vsaďte na tlusté vlněné ponožky.

Foto: archiv firem

Šaty, F&F, 399 Kč. Dlouhý kabát, Peak Performance, 12 039 Kč. Kabát, F&F, 1199 Kč. Svetr funkční, Norská móda, 4399 Kč. Džíny, F&F, 699 Kč. Merino tričko, Kama, 1990 Kč. Farmářky, Deichmann, 1599 Kč. Sněhule, Crocs (prodává Urbanlux), 2269 Kč.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Co si obléknout na valentýnské rande

Blíží se svátek svatého Valentýna. Den zamilovaných. Oprostěte se od předsudků a zpestřete si zimu troškou červené či růžové. V dnešní době se každá...

Výběr článků

Načítám