Hlavní obsah

Jak připravit rajskou pro ty nejmlsnější jazýčky

Rajská omáčka v podstatě každého z nás provází už od útlého dětství. Toto oblíbené jídlo přijde k chuti dětem ve školkách, školách i doma. A pokaždé tato omáčka chutná jinak. Někdo má rád její sladkou verzi, někdo naopak. Největšími fanoušky rajské omáčky jsou určitě děti.

Jak připravit rajskou pro ty nejmlsnější jazýčky

Jak má vypadat pravá a nešizená rajská omáčka nám ukázal šéfkuchař O2 Arény a kapitán vítězného týmu Gourmet Team Challenge v rámci kuchaře roku 2009/2010 Tomáš Kněž.

Recept, který pro nás šéfkuchař připravil počítá opět se čtyřmi porcemi.

Budeme potřebovat 600 g hovězího masa předního (krk), 100 g očištěné kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 50 g cibule, divoké koření (pepř celý, nové koření, bobkový list), 15 g soli.

Na rajskou omáčku pak 50 ml oleje, 70 g očištěné kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 50 g cibule, 120 g rajčatového protlaku, divoké koření (pepř celý, nové koření, bobkový list), tymián a celou skořici. Vývar z vařeného masa podle potřeby. Dál pak 60 g másla, 50 g hladké mouky, 20 g perníku na strouhání. A cukr a sůl.

Jak máme postupovat?

Očištěné, zdrezírované hovězí maso uvaříme v osolené vodě s kořenovou zeleninou, cibulí a divokým kořením. Na oleji si připravíme zeleninovo-cibulový základ, na kterém zarestujeme rajčatový protlak, přidáme divoké koření, tymián a nalámanou skořici. Zalijeme vývarem, který vznikl při vaření hovězího masa. Zahustíme máslovou jíškou a strouhaným perníkem. Provaříme, přecedíme a dochutíme solí a cukrem.

Jako přílohu Tomáš Kněž doporučuje vařené těstoviny. Mnoho z nás si však k rajské omáčce dá s chutí i houskový knedlík. Tak tedy dobrou chuť!

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Související články

Výběr článků