Hlavní obsah

Jak připravit rajskou pro ty nejmlsnější jazýčky

Novinky, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rajská omáčka v podstatě každého z nás provází už od útlého dětství. Toto oblíbené jídlo přijde k chuti dětem ve školkách, školách i doma. A pokaždé tato omáčka chutná jinak. Někdo má rád její sladkou verzi, někdo naopak. Největšími fanoušky rajské omáčky jsou určitě děti.

Jak připravit lahodnou rajskou omáčkuVideo: Novinky

 
Článek

Jak má vypadat pravá a nešizená rajská omáčka nám ukázal šéfkuchař O2 Arény a kapitán vítězného týmu Gourmet Team Challenge v rámci kuchaře roku 2009/2010 Tomáš Kněž.

Recept, který pro nás šéfkuchař připravil počítá opět se čtyřmi porcemi.

Budeme potřebovat 600 g hovězího masa předního (krk), 100 g očištěné kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 50 g cibule, divoké koření (pepř celý, nové koření, bobkový list), 15 g soli.

Na rajskou omáčku pak 50 ml oleje, 70 g očištěné kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 50 g cibule, 120 g rajčatového protlaku, divoké koření (pepř celý, nové koření, bobkový list), tymián a celou skořici. Vývar z vařeného masa podle potřeby. Dál pak 60 g másla, 50 g hladké mouky, 20 g perníku na strouhání. A cukr a sůl.

Jak máme postupovat?

Očištěné, zdrezírované hovězí maso uvaříme v osolené vodě s kořenovou zeleninou, cibulí a divokým kořením. Na oleji si připravíme zeleninovo-cibulový základ, na kterém zarestujeme rajčatový protlak, přidáme divoké koření, tymián a nalámanou skořici. Zalijeme vývarem, který vznikl při vaření hovězího masa. Zahustíme máslovou jíškou a strouhaným perníkem. Provaříme, přecedíme a dochutíme solí a cukrem.

Jako přílohu Tomáš Kněž doporučuje vařené těstoviny. Mnoho z nás si však k rajské omáčce dá s chutí i houskový knedlík. Tak tedy dobrou chuť!

Reklama

Související témata:

Související články

Bramboračka, která překvapí

Bramborová polévka se vaří snad ve všech rodinách. Česká bramboračka je pověstná polévka, většinou hustá, až v ní "stojí lžíce" a velmi chutná. Často se do ní...

Salát, který zasytí jako hlavní jídlo

Už jsme si vyzkoušeli polévky jako hlavní jídlo. Nyní jsou na řadě saláty. Většinou jsme byli zvyklí dávat si je jako přílohu k jídlu. Mnoho z nás už si však,...

Salát s lososem pro horké letní dny

Pokud vás teplo zbavuje chuti k jídlu nebo se už nemůžete ani podívat na omáčky, knedlíky a jiné hutné pochutiny, je tu nabídka na salát jako hlavní jídlo....

Salát tabbouleh pošimrá chuťové buňky

Také nemáte v horkých letních dnech ani pomyšlení na klasická jídla? Máte pocit, že váš žaludek touží jen po něčem dobrém a lehkém? V tom případě vám nabízíme...

Koprovku buď milujeme, nebo nesnášíme

Dalším z tradičních českých receptů pro rodinné obědy, který jsme se rozhodli vám nabídnout, je koprová omáčka. Tato omáčka je buď milována, nebo naprosto...

Výběr článků

Načítám