Hlavní obsah

J. R. Ewing a Sue Ellen alias hlavní představitelé seriálu Dallas jsou zpět

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Postava Johna Rosse Ewinga (krátce J. R. neboli „Džejár“) z proslulého amerického seriálu Dallas je jednou z nejkultovnějších záporných hereckých rolí 20. století. Ze všeho schopného texaského ropného magnáta vytvořil herec Larry Hagman svým šarmem a charismatem legendu. Teď – po dvaceti letech – se obnovený seriál vrací na obrazovky. A slavná trojka, kterou tvoří J. R., jeho žena Sue Ellen a Bobby, dobrácký opak svého vychytralého bratra? Jsou zpět!

Dallas 2012

 
Článek

Jejich postavy pochopitelně zestárly, prim v nových pokračováních budou hrát především Džejárovi a Bobbyho synové, přesto se staří bardové vrhli do natáčení s plnou vervou. Osmdesátiletý Larry Hagman, který v posledních letech bojoval s rakovinou, a dvaasedmdesátiletá Linda Grayová, jeho seriálová manželka Sue Ellen, neurotická alkoholička, která se musela vyrovnávat s Džejárovým věčným sukničkářstvím, ze svých rolí nevypadli ani při našem londýnském rozhovoru.

Foto: Profimedia.cz

Larry Hagman a Linda Grayová jsou v běžném životě nejlepšími přáteli.

Dallas před desítkami let a nyní – co se změnilo?

J. R.: Jeden izraelský novinář mi říkal, že se u nich Dallas vysílal v době, kdy měli pouze jeden televizní kanál. No, co si budeme povídat – to neměli moc na výběr, že?

Víte, že v České republice byl Dallas také jedním z prvních vysílaných amerických seriálů vůbec? Poprvé u nás běžel v roce 1992.

J. R.: To jako vážně? Až 1992? Tak tehdy jste asi spíše přebírali pořady z okolních zemí, ne? A jaké u vás tehdy byly reakce na Dallas?

Foto: Profimedia.cz

Jako J. R. a Sue Ellen se stali jedním z nejznámějších seriálových párů všech dob.

Někteří jej milovali, jiní zavrhovali. Ale pojďme k vám dvěma. Vaše postavy oslovily mnoho lidí a v tomto případě je to asi ještě o to zajímavější, protože vy dva jste byli v seriálu spíše za záporné postavy…

Sue Ellen: Já a záporák?

Pardon, vy jste byla pouze alkoholička. Ale teď vážně – nestalo se vám někdy, že by k vám lidé měli odpor jen kvůli tomu, co jste ztvárnili za postavy?

J. R.: Nikdy! Lidé mou postavu zbožňovali, vždyť toho chlápka jednoduše milovali! Neptejte se mě proč, to já nevím…

Sue Ellen: Já vím proč. Protože vždy vše dělal s tím svým drobným šklebivým úsměvem. Ať dělal cokoliv, vždy se u toho usmíval, takže jako záporná postava vlastně nepůsobil. Měl v sobě jen něco takového maličko zlého.

J. R.: (šklebivý úsměv) Asi máš pravdu, to je můj zabijácký úsměv.

Má podle vás J. R. nějaké významné lidské kvality?

J. R.: Ale samozřejmě že má! Je okouzlující. A teď už navíc ani nepije alkohol, stejně jako Sue Ellen. A to je značný posun.

Foto: Profimedia.cz

Hagman má v novém Dallasu už jen menší roli, jeho kouzlo však nevyprchalo.

Když za vámi přišli producenti s nápadem, že by se natáčel nový Dallas, potřebovali jste hodně času na přemýšlení?

Sue Ellen: Byli jsme hned na palubě!

Proč?

Sue Ellen: Proč ne?

Je to po dlouhých letech od natáčení originálu a jde o velký risk, protože obnovujete něco, co je pro mnohé ikonou.

J. R.: Risk pro koho? Pro herce? Už jsme na téhle lodi jeli a věnovali jsme jí 13 let z našich životů. Nemáme co ztratit. Když to nevyjde, tak co se mi stane? Už nikdy nedostanu žádnou nabídku? Je mi 80 let, koho to zajímá…? Dělám to kvůli tomu, že je to pro mě zábava. Není úžasné každé ráno vstávat s tím, že se těšíte do práce?

Foto: Profimedia.cz

Larry Hagman se svou manželkou Maj Axelssonovou – to ona mu kdysi poradila, aby vzal roli v Dallasu.

Sue Ellen: Zejména když pracujete se svými přáteli. Larry, Patrick (Patrick Duffy, který ztvárnil postavu Džejárova bratra Bobbyho – pozn. red.) a já jsme přáteli 35 let. A teď spolu opět budeme pracovat, hrát a dělat na show, kterou milujeme. Od producentů bylo chytré, že si vyjma nových postav přivedli i ostřílené veterány. Upřímně, bylo by pro ně snazší to rozjet s kompletně novou sestavou.

J. R.: Pravděpodobně se nás stejně zbaví přirozenou cestou během pár let…

Vaše trojice „veteránů“ si je opravdu blízká. Všímáte si toho, že by se vaše výjimečné vztahy odrážely i na vašich nástupcích v seriálu?

Sue Ellen: Opravdu doufám, že budou skvělé vztahy, které mezi sebou máme my, pokračovat i jejich prostřednictvím. Celou práci to totiž neskutečně ulehčuje.

Foto: Profimedia.cz

Ačkoli spolu měli jako bratři J. R. s Bobbym mnoho nesvárů, dokázali si i pomoci.

J. R.: Vybudování takových vztahů ale určitě zabere delší dobu, takže uvidíme…

Byl jste vážně nemocný. Jaké to pro vás je opět pracovat a být v projektu, ve kterém se mluví o sedmi sériích?

J. R.: Skvělé. Prospívá mi to. Vždyť se na mě podívejte! A to jsem podle nějakých zpráv zemřel asi 13krát jen za poslední rok. Počkejte – co jste to říkal o sedmi sériích? Kdo mluví o sedmi sériích?!

Sue Ellen: To my přece.

J. R.: Aha, ke mně se taky nic nedonese. Nebo jsem na to zapomněl, to je druhá varianta.

BEZ KOMENTÁŘE: Znělka původního seriálu Dallas z roku 1978Video: Lorimar Production

Asi to není vhodná otázka takhle před Sue Ellen, ale měl jste jako J. R. nějakou oblíbenou milenku?

J. R.: Myslíte nějakou z těch stovek tisíc za těch 13 let?

Sue Ellen: Teď si dej opravdu bacha, co odpovíš…

J. R.: Ale zlatíčko, ty jsi nikdy nebyla milenka. Ty jsi byla manželka a to je hra na úplně jiné úrovni.

Foto: Profimedia.cz

K Patrickovi Duffymu a Larrymu Hagmanovi jako Bobbymu a Džejárovi (v popředí) a Lindě Grayové jako Sue Ellen (zcela vpravo) přibyly nové tváře.

Sue Ellen: Jsem vážně zvědavá…

Tak tedy?

J. R.: Tak asi úplně nejkrásnější byla… šmankote, já zapomněl její jméno. Doopravdy. Asi to můžu svalit na to, že jsem si právě vybral stařeckou chvilku.

Sue Ellen: To bylo sladké. Typická „džejárovina“ – zapomenout jméno své nejoblíbenější milenky.

A co váš vztah se seriálovým bratrem Bobbym? Co můžeme očekávat v nových dílech? Ukáže J. R. konečně nějaké světlé stránky, nebo bude drsnější než kdy dříve?

J. R.: Jak mi hodláte za tento druh informace zaplatit? To vám nemůžu prozradit.

Když jsme ale u toho placení a prozrazování, onehdá se řešilo, kdo mě postřelil. Sue Ellen to věděla celých šest nebo sedm měsíců, než se ten díl dostal na obrazovky, a neprozradila to.

Foto: Profimedia.cz

I dnes o sobě Patrick Duffy a Larry Hagman navzájem hovoří jen v superlativech.

Mně to producenti tajili. Byla to nejsledovanější kauza Dallasu vůbec. Kdybych to věděl, tak bych to snad prodal. Měl jsem nabídku od tří médií na čtvrt miliónu dolarů, když jim to prozradím. A co si budeme povídat, J. R. byl pořádný hajzl, takže by se k němu tohle docela hodilo.

Něco snad prozradit můžete, ne?

J. R.: Obecně se dá říct, že se lidé nemění, ani J. R. Nicméně, vždy se vás bude snažit přesvědčit, že to, co dělá, dělá pro vás. Je nutné si uvědomit, že se ta show už nyní zaměřuje zejména na mladé herce. Míč je teď na jejich straně hřiště a na nich je, aby se toho nezalekli.

Foto: Profimedia.cz

Na texaský ranč Southfork, sídlo rodiny Ewingů, jezdí davy turistů, a to i ve chvílích, kdy se natáčí.

Nemám už v nové sérii tak velkou roli, ale Patrick Duffy jako Bobby ano. A podle mě odvedl opravdu úžasnou práci. Jednu z nejlepších ve svém životě.

Ocenění za seriál

Neuvěřitelných 357 epizod seriálu o bohaté rodině ropných těžařů v Texasu v letech 1978 až 1991 doslova přikovávalo diváky k televizním obrazovkám. Tvůrci si vysloužili čtyři prestižní televizní ceny Emmy, sám Larry Hagman byl několikrát nominován nejen na Emmy, ale i na Zlatý glóbus a další ocenění. V roce 2007 časopis Time zařadil seriál mezi 100 nejlepších televizních projektů všech dob. Obecně se dá říct, že se lidé nemění, ani J. R. Nicméně, vždy se vás bude snažit přesvědčit, že to, co dělá, dělá pro vás.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám