Hlavní obsah

Hollywoodská jednička Idris Elba opět na obrazovce

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skoro dvoumetrový rodák z Londýna Idris Elba si za léta u filmu vybudoval skvělou kariéru. A i když má role v desítkách hollywoodských hitů, rád se vrací na obrazovku, díky které se na velké plátno dostal. Proto neváhal ani při nabídce na hlavní roli v úspěšném britském krimiseriálu Luther.

Foto: archív ČT

V hlavní roli detektivního seriálu Luther se objeví vždy ve středu večer na ČT 2.

Článek

Na své herecké začátky dnes už vzpomíná s úsměvem: „Dlouho jsem jen paběrkoval, několik let jsem nedostával žádné nabídky. Díval jsem se na Denzela Washingtona a Wesleyho Snipese a říkal si, že bych to co oni zvládl taky, a dál jsem čekal na roli, která mě proslaví.“ Dočkal se jí až v roce 2002 v seriálu The Wire – Špína Baltimoru.

Pro roli drogového krále měl nejlepší předpoklady

Právě tam si ho v roli Strigera Bella, pravé ruky drogového krále, všimli. Měl pro ni vynikající praxi. V šestnácti totiž nechal školy, živil se jako drogový dealer a prodával marihuanu.

Luther je brilantní detektiv, který se nebojí používat neortodoxní metody. Rozvádí se a bojuje i se svými vlastními démony.

„Tehdy moje postava stála na straně zločinu. Když mi v roce 2010 nabídla BBC hlavní roli v Lutherovi, mohl jsem proti němu bojovat,“ říká Idris, jediný syn ghanské matky a otce ze Sierry Leone. John Luther se mu hodně zamlouval. „Je to brilantní londýnský detektiv, který se nebojí používat neortodoxní metody. Právě se ale rozvádí, a tak současně bojuje i se svými vlastními démony, ze kterých lze usuzovat, že by mohl být stejně zvrácený jako zločinci, jež se snaží dostat za mříže.“

Silné vcítění do postavy

Navíc tato komplikovaná a silně emotivní postava přišla v době, kdy prožíval osobní krizi. Ukázalo se totiž, že není otcem svého druhorozeného dítěte, chlapce. Z prvního manželství tehdy už měl dvanáctiletou dceru Isan.

„Když mi žena dítě vzala, bylo to, jako by mě někdo nečekaně uhodil pěstí do obličeje. Proto pro mě nebylo složité se do Johna Luthera vžít. Ještě teď si vybavuji jednu z prvních scén, kdy bouchnu dveřmi ve chvíli, kdy se dozvím, že žena, která mě opustila, někoho má. Vidím před sebou půvabnou kolegyni Indiru Varmaovou a cítím zmatek v hlavě. Oba pláčeme a štáb ani nedutá. A takových scén bylo víc,“ vzpomíná na seriál, jehož třetí sérii dotočil vloni v červenci.

Největším zážitkem byl Mandela

Tentýž rok ho ale čekaly další výzvy v pokračování dobrodružné fantasy Thor: Temný svět a v akční sci-fi Pacific Rim – Útok na zemi. Nejsilnější zážitek ale má z natáčení životopisného filmu Mandela: Dlouhá cesta ke svobodě (2013). „O akční filmy, zvlášť když jste statný chlap jako já, není nouze. Ale šanci zahrát si takového člověka, jako byl Nelson Mandela, dostane člověk možná jednou za život.“

Foto: Fred Thornhill, Reuters

Herci Idris Elba a Naomie Harrisová představují film Mandela: Long Walk To Freedom v kanadském Torontu.

Film o legendárním bojovníkovi proti apartheidu byl natočený podle Mandelova životopisu. Elba ani neví, kolikrát ho četl. „Příprava na tuto roli trvala dlouho, musel jsem se také detailně seznámit se situací v zemi. Snad vůbec nejtěžší pro mě ale bylo točit scény před Jihoafričany. Předstoupit před ně a chtít po nich, aby vycítili ducha toho velkého muže, který pro ně znamenal životní výzvu,“ vzpomíná jednačtyřicetiletý herec, který byl za roli odměněn na světové premiéře ovacemi ve stoje.

I dnes přijímá charismatický Idris svoje úspěchy s pokorou, ale vždy s okouzlujícím úsměvem. Nezapře v sobě totiž bývalého skvělého diskžokeje – dodnes ho fanoušci znají pod jménem Big Driis the Londoner. Podle svých obdivovatelů neztratil nic ze svého sexappealu a vrozeného smyslu pro humor.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám