Hlavní obsah

Diamanty oslňují ženy už po staletí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ANTVERPY

Když mexická herečka María Félixová přijela před 40 lety do Paříže, aby si u Cartiera vyzvedla mohutný diamantový náhrdelník ve tvaru hada, vzala si s sebou kromě čtyř desítek různých zavazadel i svého mazlíčka krokodýla. Rozmary a hvězdné chování k "nejlepším přátelům ženy" rozhodně patří, ukazuje antverpská výstava diamantů, které nosily slavné ženy.

Článek

V minulosti byla diamantům přisuzována magická síla, králům a královnám dodávaly pocit nepřemožitelnosti a moci. Dnes jsou symbolem života na "vysoké noze", hvězd světa showbyznysu a promenád po červeném koberci před zraky světových médií.

Šperky jako takové byly po dlouhou dobu spíše mužskou záležitostí. Průkopnicí v nošení diamantů se stala v 15. století Agnes Sorelová, milenka francouzského krále Karla VII. Ženy v jejím okolí ji začaly napodobovat. V následujících stoletích se diamanty staly výsadou aristokracie.

Císařovna Josefína, žena Napoleona, byla ke svým dvorním dámám tak velkorysá, že je obdarovala diamantovými náhrdelníky a náušnicemi, dcera Napoleonova bratra Mathilde Bonaparteová zase natolik milovala květiny, že si nechala vyrobit brož ve tvaru růže posázenou 2 637 diamanty.

.: Modelka Danielle Luminitaová předvádí diamantová tanga.foto: Reuters

Sisi, manželku císaře Františka Josefa, okouzlily hvězdy na kostýmu Královny noci v Mozartově Kouzelné flétně. Císař pro ni proto u vídeňské firmy A. E. Köchert nechal zhotovit hned celou řadu diamantových hvězd, které nosila například vpletené do vlasů. Hvězdy na přitažlivosti v průběhu let rozhodně neztratily, firma je podle originálního vzoru v omezeném počtu vyrábí dodnes.

V minulém století se staly diamanty symbolem bohatství

Na přelomu 19. a 20. století s postupem industrializace začali diamanty kupovat i bohatí podnikatelé. Jejich manželky nebo dcery se alespoň co do množství šperků, které vlastnily, staly královnami moderní doby.

"Někdy kupovaly ty samé šperky, které dříve patřily císařovnám," říká Micheline Van Brandenová z antverpského Muzea diamantů. Pro dámy jako Doris Dukeovou, jedinou dceru zakladatele impéria American Tobacco Company Jamese Buchanana Dukea, které se přezdívalo "million dollar baby", nebyl problém nakupovat diamantové čelenky.

.: Exkluzivní šperk se 76 diamanty briliantového brusu a velkým žlutým diamantem o váze 77,12 karátů. Foto: Michaela Feuereislová

Šťastnější ruku při výběru šperků než mužů měla vnučka zakladatele sítě obchodních domů Woolworth Barbara Huttonová. Jedna z nejbohatších žen své doby, jež se za svůj život sedmkrát vdala, si v 50. letech minulého století nechala u Cartiera vyrobit brož ve tvaru tygra. Kočkovité šelmy jsou kromě vážek, motýlů nebo ptáků oblíbeným motivem diamantových šperků.

Šperky s diamanty neodmyslitelně patří k divadlu i filmu

Pro francouzskou herečku Sarah Bernhardtovou navrhl Alfons Mucha v roce 1899 náramek, jenž je hodnocen jako jeden z nejkrásnějších šperků určených jako součást divadelního kostýmu. Z tlamičky hada vinoucího se kolem zápěstí vychází řetízek, který je zakončen prstenem.

Hvězdy jako Gloria Swansonová, Marlene Dietrichová nebo Elizabeth Taylorová ve filmech nosily vlastní diamanty. Zřejmě první divou, která nosila zapůjčené diamanty, byla Marilyn Monroe.

Legendární se díky ní stal veliký žlutý diamant, jenž měla na krku při propagaci filmu Páni mají radši blondýnky. Monroe udělala diamantům skvělou reklamu, ostatně to byla ona, kdo zpíval, že diamanty jsou nejlepšími přáteli ženy.

.: Diamant, který má přes 100 karátů, je vsazený do čelenky.foto: Reuters

Dnes celebrity na akcích, jako je předávání Oscarů, nenosí vlastní šperky, ale mají je půjčené od šperkařských firem. "Diamanty ztratily na exkluzivitě. Náušnice třeba jeden den vidíte na Keiře Knightleyové a za nějaký čas je nosí zase nějaká jiná herečka," vysvětluje Van Brandenová.

Firmy jako Cartier, Van Cleef & Arpels nebo Bulgari oslovují hvězdy showbyznysu, aby se na červeném koberci staly živou reklamou na jejich lesknoucí se skvosty.

Ze světa celebrit je velkou kamarádkou diamantů královna popu Madonna. Na svatbu s Guyem Ritchiem si koupila diamantovou čelenku z roku 1910, z níž je možno odejmout vrchní část a nosit ji jako náhrdelník.

Čelenka dnes patří nadaci v Beverly Hills, která se stará o děti ze sociálně slabých rodin. Třpytem diamantů chtěla ve svůj velký den oslňovat i Victoria Adamsová, nyní Beckhamová. Ta si ale na rozdíl od Madonny nechala udělat korunku zcela novou. Ať se tyto drahokamy lesknou na nových špercích nebo na skvostech, které něco pamatují, jedno je jasné: diamanty jsou věčné.

Reklama

Související články

Luxus přeje diamantům

Čím dál více lidí u nás utrácí za velmi luxusní originální věci. Potvrzují to i návrháři, kterým každým rokem narůstá poptávka po luxusní garderobě. Na výrobu...

Darované perly nosí štěstí

Opět je tu éra perel, a to ve všech možných podobách. Ani není třeba si příliš lámat hlavu s jejich pravostí a závistivě sledovat ceny na vzácných šperkařských...

Výběr článků

Načítám