Hlavní obsah
Ilustrační foto Foto: Profimedia.cz

Čtyři recepty na netradiční špízy

Hledáte rozmanitost chutí? Najdete ji na špejli či jehle. Čtyři recepty na báječné špízy vám dnes nabízí šéfkuchař restaurace Počernického pivovaru Dominik Branyš.

Ilustrační foto Foto: Profimedia.cz
Čtyři recepty na netradiční špízy
Smažený sýrový špíz ze tří druhů sýra s brusinkovou tatarkou
Suroviny: 360 g nivy, 360 g hermelínu, 360 g blaťáckého zlata, 4 vejce, mouka a strouhanka na obalení, olej na smažení
Brusinková tatarka: 10 lžic majonézy, 4 lžíce brusinkové zavařeniny, 1 menší cibule, 1 kyselá okurka, 3 lžíce láku z okurek, sůl, pepř
Postup: Sýry nakrájíme na stejnoměrné kusy a každý zvlášť obalíme v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka). Pozor na to, aby byl sýr obalený rovnoměrně, jinak hrozí, že vyteče. (Tip šéfkuchaře: do strouhanky nastrouhejte ořechy.) Sýry střídavě napícháme na špejle nebo jehly a osmažíme v rozehřátém oleji dozlatova.
Brusinková tatarka: Cibuli nasekáme najemno, přidáme majonézu, marmeládu z brusinek, nastrouhané okurky a lák z okurek. Dle chuti přidáme sůl, pepř, popřípadě cukr. Vše promícháme a dochutíme.
Špíz z mletého hovězího s arašídovou omáčkou
Suroviny: 1 kg hovězího (přední), 5 velkých stroužků česneku, 1 velká cibule, hrst čerstvého koriandru, 1/4 čajové lžičky římského kmínu (cumin), sůl, pepř
Omáčka:
170 g arašídů, 350 ml kokosového mléka, 1 čerstvá chilli paprika, sójová omáčka dle chuti
Postup: Maso nameleme co nejjemněji, pak lépe drží. K masu přidáme cibuli nakrájenou najemno, rozmačkaný česnek a nasekaný koriandr. Dochutíme solí, pepřem a římským kmínem. Masovou směs postupně namačkáváme na špejli. U mletého masa jsou nejvhodnější ploché, široké špejle, maso pak lépe drží a neprotáčí se. Špízy opékáme ze všech stran do zlatohnědé barvy. Nezapomeňte, že u hovězího masa, i předního, se nemusíme bát růžového odstínu uvnitř masa.
Arašídová omáčka:
Arašídy opečeme na sucho na pánvi a poté vložíme do kuchyňského robotu. Zalijeme kokosovým mlékem, přidáme sójovou omáčku a chilli a vše rozmixujeme. Omáčku můžeme podávat studenou i teplou.
Kuřecí stehna marinovaná v jogurtu a citrusech s čerstvým ananasem
Suroviny: 700 g kuřecího ze stehen bez kosti, 400 g oloupaného čerstvého ananasu Marináda: 1 kg bílého jogurtu, hrst bazalky, pomeranče, limety, červeného grepu, 50 ml olivového oleje, sůl, pepř
Postup: Na marinádu použijeme jogurt, bazalku, citrusy, sůl, pepř a olivový olej. Lístky bazalky přetrháme, citrusy překrájíme na menší kousky a vše důkladně promícháme. Stehna nakrájíme na stejné kusy a naložíme do připraveného jogurtu přes noc. Očištěný ananas nakrájíme na rovnoměrné kusy a střídavě napichujeme s předem naloženým masem. Špízy smažíme v rozehřátém oleji. Dbát musíme zejména na jogurt, který se dost připaluje, a proto je dobré pánev nebo gril nahřívat na střední stupeň a špízy častěji otáčet. Podáváme s basmati rýží ozdobenou černým sezamovým semínkem.
Grilovaný špíz z čerstvého ovoce s krémem z vaječného likéru
Suroviny: 400 g pytahayi, 400 g ananasu, 400 g blum
Sirup: 4 lžíce javorového sirupu, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce vody
Krém: 150 ml vaječného likéru, 500 g měkkého tvarohu, 80 g moučkového cukru, 1 vanilkový lusk,150 ml smetany 31%, máta na ozdobení
Postup: Omyté a očištěné ovoce nakrájíme na stejné kusy (2×2 cm). V misce rozmícháme javorový sirup, vodu a citrónovou šťávu. Ovoce napíchané na špejli potíráme připraveným sirupem a poté pozvolna opékáme na grilu tři až pět minut dozlatova. Je dobré potírat špíz i během opékání.
Krém:
všechny přísady na krém smícháme dohromady a důkladně prošleháme. Servírujeme do misky ke špízům a ozdobíme čerstvou mátou.
Pytahaya červená, také pitaya, dragon fruit či dračí ovoce patří mezi exotické druhy pěstované ve Střední Americe i v Asii. Svrchu červené plody kaktusu připomínající strukturou dračí šupiny uvnitř ukrývají lahodnou dužinu plnou černých semínek. Pytahayu dostanete v běžné síti obchodních řetězců.
yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků