Hlavní obsah

Chanel omezil prodej Rusům žijícím v zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Luxusní módní dům Chanel zveřejnil informaci, že přestane prodávat své oblečení, parfémy a další luxusní zboží ruským občanům žijícím v zahraničí. Značka již dříve zavřela všechny své butiky v Rusku v reakci na nesouhlas s válečným konfliktem probíhajícím na Ukrajině.

Foto: Profimedia.cz

Obchody značky Chanel jsou v Rusku zavřené.

Článek

„Nejnovější sankční zákony EU a Švýcarska zahrnují zákaz ‚prodeje, dodávek, převodu nebo vývozu, přímo či nepřímo, luxusního zboží jakékoli fyzické nebo právnické osobě, subjektu nebo orgánu v Rusku nebo pro použití v Rusku‘,“ uvedl Chanel v prohlášení.

Týká se to produktů v hodnotě nad 300 eur (přes 7300 Kč), což je valná většina designérské produkce.

„Zavedli jsme proces, během kterého žádáme klienty, u kterých neznáme hlavní bydliště, aby potvrdili, že položky, které kupují, nebudou použity v Rusku,” uvedl Chanel, aniž by upřesnil, jak tento proces vypadá.

Ruskám v Dubaji Chanel neprodal kabelky. Mstily se nůžkami

Blízký a Střední východ

Jedná se o obtížně vymahatelné opatření, přesto někteří ruští influenceři na svých sociálních sítích uvedli, že jsou v obchodech žádáni o identifikaci, na jejímž základě jim byla odepřena možnost nakupovat zboží v buticích Chanel například v Paříži či Spojených arabských emirátech.

„Je to odvážný krok pro značku, jako je Chanel, téměř bezprecedentní. Dům staví své principy nad peníze. Je zřejmé, že velkou část trhu značky tvoří právě Rusko a Rusové a bude to mít velký finanční dopad,“ říká módní kritik Long Nguyen pro AP.

Svět módy versus válka na Ukrajině

Styl

Zavřít své butiky v Rusku se rozhodly i mnohé další značky. Kromě celé skupiny LVMH například dánská značka Ganni a maďarská Nanushka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám