Hlavní obsah

Nová kolekce šperků značky Louis Vuitton s písmenem Z budí vášně

Francouzská módní značka Louis Vuitton uvedla na trh novou kolekci šperků s názvem LV Volt, jejíž hlavním symbolem je písmeno Z. To mezi lidmi vzbudilo vášnivé diskuse, neboť stejný symbol je spojen i s ruskou vojenskou invazí na Ukrajinu.

Foto: Profimedia.cz

Hlavním symbolem nové kolekce šperků značky Louis Vuitton je písmeno Z.

Článek

Kolekci světoznámá značka představila v kampani, v níž je ústřední postavou švédská herečka Alicia Vikanderová. Písmeno Z, které je hlavním symbolem celé kolekce, mělo vzniknout spojením prvních písmen značky Louis Vuitton – tedy L a V.

Ačkoliv byla kolekce LV Volt s největší pravděpodobností připravována již dříve a jde tak patrně o nešťastnou náhodu, s ohledem na načasování – aktuálně je písmeno Z pro Rusko hlavním symbolem „speciální vojenské operace“ na Ukrajině – značka od mnoha lidí schytává velkou kritiku.

Ta je zřejmá především na oficiálních účtech značky na sociálních sítích, kde fotografie šperků budí vášnivé diskuse.

„Dokážu si představit písmeno Z spojením písmen L a V, ale tohle nemůžete myslet vážně. Sledujete v poslední době zpravodajství?” píše například jedna z komentujících na Instagramu.

V souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu se písmeno Z nejprve začalo objevovat na ruských tancích a později jej v rámci podpory Ruska začali používat i civilisté.

Rusko ovládla válečná symbolika písmene Z. Opěvují ho i děti z nemocnice

Válka na Ukrajině

Ačkoliv se určitou dobu spekulovalo, co přesně tento symbol znamená, dle ruského ministerstva obrany je Z výrazem „za vítězství“ (za pobědu). Resort také uvedl, že dalším významem znaku je výraz „úkol bude splněn“ (zadača budět vypolněna).

Reklama

Výběr článků

Načítám