Hlavní obsah

Cestovatelé Daniela a Radek: Cestování v obytném autě je vysoce návykové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Daniela Hofrajtrová a Radek Kalvas procestovali celou řadu zemí v obytném autě, které si pro život a cestování sami upravili. Poprvé se pro tento způsob cestování nadchli na Novém Zélandu, poté v autě projeli třeba Island, Tchaj-wan nebo Fidži. Jak sami říkají, život v obytném autě je silně návykový a už nyní mají spoustu dalších plánů, kam společně vyrazí.

Foto: archív Daniely a Radka

Ve svém malém obytném voze již procestovali kus světa.

Článek

Jste pár, který cestuje po celém světě. Kdy vaše cestovatelská vášeň vznikla a kam jste zamířili nejdříve?

Úplně první myšlenku na život a práci v zahraničí mi vnukl učitel na jazykové škole, kde jsem navštěvovala roční kurz pomaturitního studia. Byl to Ir, který nám vyprávěl o životě v Dublinu, zapadlých irských hospůdkách s živou hudbou a krásách irské drsné přírody. Původně jsme chtěli vyrazit za prací právě tam.

Oslovili jsme tehdy agenturu a vyrazili za naší první zahraniční zkušeností jako Au Pair Couple. Nebylo to nakonec do Irska, ale do Walesu. Následně jsme žili jak v Anglii, tak i Skotsku, jediné to Irsko nám stále ještě z celé Británie chybí.

Jaké země jste procestovali a které se vám vepsaly do srdce?

Kromě zmíněné Británie jsme pracovali a žili několik měsíců na Islandu, kam jsme vyrazili naší obytnou dodávkou s několikadenní zastávkou na nádherných Faerských ostrovech.

Díky tzv. Working Holiday vízům, které nám umožňují v dané zemi jak cestovat, tak i pracovat, jsme strávili 15 měsíců na Novém Zélandu a rok v Kanadě.

Co se jen samotného cestování týče, navštívili jsme několik asijských zemí. Například Tchaj-wan, Thajsko, Malajsii, Singapur a Indonésii. Z Nového Zélandu jsme se vydali na dvoutýdenní pacifickou exotickou dovolenou na Fidži. Objeli jsme také kus australského pobřeží. Evropu se pořádně chystáme projet dodávkou právě teď.

Se vzrůstající popularitou obytných aut přibývá i restrikcí. Například Norsko patřilo mezi země s absolutní volností kempování, ale už i tam přibývá zákazů

Cestujete v obytném autě, kdy a kde jste se v něm projeli poprvé?

Bylo to právě na Novém Zélandu v roce 2017, kde jsme se s „vanlife” setkali a pořídili naše první obytné auto.

Jsou na Novém Zélandu nějaká zvláštní pravidla pro přespávání v autě? Jak jsou na tom jiné země? Jak je to u nás?

Dříve se na Novém Zélandu mohlo zastavit, zakempovat a přespat více méně kdekoliv. Teď jsou k tomu určené především placené kempy, ale i kempovací místa, která bývají zadarmo pro ty, kteří mají auto s certifikací Self Contained. To znamená, že auto prošlo kontrolou a má vše k tomu, aby se o sebe dokázalo samo postarat. Především tedy vlastní záchod a odpadní nádrž na špinavou vodu.

Co se týče jiných zemí, se vzrůstající popularitou obytných aut přibývá i restrikcí. Například Norsko patřilo mezi země s absolutní volností kempování, ale už i tam přibývá zákazů.

Jinak obecně platí, tak jako u nás v ČR, zákaz volného kempování v národních parcích, chráněných krajinných oblastech. Vyhnout se je pak dobré i soukromým cestám a pozemkům. Je vždy ale určitě dobré zjistit si pravidla pro volné kempování v dané zemi předem.

V čem je tohle cestování návykové?

V rozmanitosti a svobodě. Každý den se můžete probouzet na jiném nádherném místě s krásným výhledem. Když se vám někde líbí, můžete se bez problémů zdržet. Netlačí vás žádná hotelová rezervace. Máte vždy vše po ruce a neustále s sebou.

Jakou nejdelší dobu v obytném autě jste strávili?

S krátkými přestávkami 15 měsíců na Novém Zélandu.

Nelezete si na tak malém prostoru někdy na nervy?

Posledních 7 let na cestách jsme spolu v podstatě nonstop. Zvykli jsme si, a dokonce nám to tak vážně vyhovuje. Rozhodně to ale není pro každého. Je to ale zkouška osobnosti, vztahu i skvělá životní zkušenost.

Foto: archív Daniely a Radka

Na společný život v tak malém prostoru si již zvykli.

Jaké to je bydlet v autě? Existují nějaká speciální pravidla?

Bydlení v autě vás určitě naučí minimalismu. Uvědomění si, že není potřeba přeplněná kuchyň harampádím, které využijete jednou do roka. Ani plná šatní skříň věcí, které jste nikdy neměli na sobě. Všechno má své místo, svůj systém a řád. Naučí vás lépe vnímat svět kolem, přírodu, počasí i skryté nástrahy.

Vy jste si postavili svůj obytný vůz sami, můžete prozradit nějaké užitečné triky? Jak dlouho přestavba trvala?

Protože máme bohaté zkušenosti s dlouhodobým každodenním žitím v autě ze Zélandu, pomohlo nám to s výběrem vhodného auta a taky s výbavou, co se nám bude na cestách hodit. Díky tomu jsme měli představu, jak si vnitřek dodávky uspořádáme a předěláme. Celá přestavba nám zabrala zhruba jeden měsíc.

Co všechno je v obytném autě vestavěné? Jak je třeba řešena toaleta?

Uvnitř máme dřevěné obložení, pod kterým je zateplení a izolace, které mimo jiné slouží také k odhlučnění. Postel na šířku vozu, díky které máme více prostoru pro kuchyňskou linku ve tvaru L se dřezem a dvouplotýnkovým vařičem, dále úložný prostor pod postelí a botník, který slouží i jako lavice.

Toaletu my konkrétně řešíme na benzinkách, v kempech, nebo v lese s lopatkou.

Můžete zmínit nějaké vychytávky, které usnadňují život v obytném autě?

Když jsme se na tuto otázku zeptali našich sledujících na instagramu, abychom podle jejich tipů mohli napsat užitečný článek dalším cestovatelům k nám na web, přišla nám pestrá škála vybavení.

Život v autě je velmi individuální. Někdo cestuje s dětmi, někdo se psem, někdo velkou dodávkou se sprchou, jiný malým osobákem se sklopenými sedačkami. Každý k usnadnění využije právě tu svou vychytávku.

My nedáme dopustit na pořádný gril pro příjemné večery a chutné večeře, solární sprchu, která se nám ohřívá během celého dne, kdy se touláme v horách. A malou ledničku, ve které na nás čeká vychlazené pivo pokaždé, když se k autu vracíme po náročném dni.

Pokud si na přestavbu člověk netroufne sám, kam by se měl obrátit?

S rostoucí poptávkou po obytných dodávkách se objevuje stále více a více firem, které se přestavbami a obytnými vestavbami zabývají. Doporučuji kouknout k nám na web, kde najdete článek s tipy na firmy, které jsou v naší komunitě nejvíce využívané a doporučované.

Existuje nějaké komunita lidí, kteří propadli cestování v obytňácích?

Před dvěma lety jsme založili instagramovou stránku Vanlife_czsk, kde denně sdílíme fotky od českých a slovenských nadšenců. Ať už jsou to fotky během přestavby, finální náhledy do aut, fotky kempovacích míst apod.

Momentálně tento profil sleduje kolem 15 tisíc lidí a myslím si, že poslední dobou a se startující kempovací sezonou se naše komunita stále více rozrůstá.

K tomuto instagramovému účtu existuje i stejnojmenná uzavřená skupina na facebooku, kde si lidé mezi sebou mohou vyměňovat zkušenosti a tipy ohledně obytných aut, kempování a cestování.

Koncem léta 2019 jsme také uspořádali první Vanlife_czsk sraz v Prášilech na Šumavě, který bychom chtěli letošní léto zopakovat.

Vždy se snažíme kombinovat cestování s prací. Na Novém Zélandu jsme si vydělávali sezonními pracemi. Dva měsíce tvrdé dřiny a bolavých zad na jahodové farmě, po kterých jsme si mohli dovolit měsíc cestovat a poznávat tuhle nádhernou zemi dle libosti

Jaké největší dobrodružství na cestách jste zažili?

Myslím si, že nedokážeme vybrat jen jedno největší dobrodružství. Každá návštěva nové země je pro nás dobrodružstvím, odkud si vždy odvážíme spoustu zážitků a vzpomínek.

Z Nového Zélandu je to například let vrtulníkem s přistáním na ledovci u nejvyšší zélandské hory. Na Fidži považujeme za největší dobrodružství plavání se žraloky, v Kanadě zas setkání s medvědy.

Na Tchaj-wanu jsme se dva dny v dešti proháněli na skútru národním parkem Taroko a věci pak sušili po zbytek pobytu, v Malajsii ochutnali žábu a na Islandu se koupali v horké termální řece.

Jak si na cestách vyděláváte peníze?

Vždy se snažíme kombinovat cestování s prací. Na Novém Zélandu jsme si vydělávali sezonními pracemi. Dva měsíce tvrdé dřiny a bolavých zad na jahodové farmě, po kterých jsme si mohli dovolit měsíc cestovat a poznávat tuhle nádhernou zemi dle libosti.

Když jsme dojeli do oblasti vinic, pár týdnů jsme pomáhali se sběrem hroznů a našetřili si tak peníze na další cestování. Stejně tak jsme si tam dokázali ušetřit na několikaměsíční cestování po Asii.

Co se týče evropských destinací, hledáme práci dopředu a když máme zaměstnání jisté, cestujeme ve volných chvílích.

Foto: archív Daniely a Radka

Bydlení v autě vás naučí minimalismu.

Můžete doporučit nějaké místo u nás, které je vhodné pro dovolenou v obytňáku?

Skvělá dovolená může být třeba kolem dokola českých hranic.

Zvládali byste žít běžný život, nebo vnímáte život jako řadu výzev a chcete se posouvat, objevovat a cestovat dál?

Cestovat chceme rozhodně dál, momentálně však cítíme potřebu trochu zvolnit, možná se i na chvíli usadit v Čechách a mít konečně možnost procestovat republiku a křížem krážem Evropu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám