Hlavní obsah

Bramboračka, která překvapí

Novinky, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bramborová polévka se vaří snad ve všech rodinách. Česká bramboračka je pověstná polévka, většinou hustá, až v ní "stojí lžíce" a velmi chutná. Často se do ní přidávají houby, které chuti dodají správný šmrnc. Rozhodli jsme se bramborovou polévku představit jinak. Tentokrát ji lze pojmout jako hlavní jídlo. I tato varianta je velice chutná a jistě stojí za to si ji uvařit.

Článek

Šéfkuchař O2 areny Tomáš Kněž, který se pro tento recept rozhodl a polévku podle něj připravil, podle svých slov doufá, že "divákům a čtenářům přineseme mnoho zajímavých tipů a jejich jídelní stoly tak obohatíme o chutné a zdravé lahůdky“.

Polévka se jmenuje Jemný bramborový krém s těstovinou a houbovým ragout. Opět je uvařena ze surovin, které jsou snadno dostupné všem.

Na polévku, tedy bramborový krém, budeme potřebovat 20 g másla (+40 g na zjemnění), 20 g šalotky, dva malé stroužky česneku, dvě snítky tymiánu, 350 g moučných brambor, jeden litr kuřecího vývaru a sůl a pepř podle chuti.

K polévce jsou nutné čtyři kusy lasagní (které jsou k dostání i jako polotovar, či hotové).

Na houbové ragout si připravíme 30 g másla, 30 g šalotky, mletý kmín podle chuti a 300 g sezónních hub (např. hřiby, lišky, hlívu, žampióny). Sůl a pepř opět podle chuti.

Pokud tedy máme suroviny pohromadě, jsme připraveni na samotné vaření.

Polévka

Na másle zpěníme šalotku s trochou česneku a větvičkou tymiánu na ovonění másla. Tymián vyndáme, přidáme moučné brambory, ještě trochu zarestujeme a zalijeme kuřecím vývarem. Vaříme do úplného rozvaření brambor, vše rozmixujme a přecedíme přes jemný cedník. Do procezené polévky postupně přidáváme máslo na zjemnění a ponorným mixérem zašleháváme. Lasagne si uvaříme na zkus.

Ragout

Na másle si zpěníme šalotku, přidáme mletý kmín, pokrájené houby na větší kousky, které ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.

Polévka je uvařená, a teď už jen poslední krok. Doprostřed hlubokých talířů prokládáme vařené lasagne s houbovým ragout a pak opatrně oblijeme hotovou polévkou tak, aby z polévky vykukovalo houbové ragout. Dobrou chuť!

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám