Hlavní obsah

Praděd pokřtí kuchařku s tradičními recepty z Jeseníků

Novinky, Radka Jílková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 11. listopadu v 11.00 hodin se v Branné v restauraci Kolštejn uskuteční křest první jedinečné a originální kuchařky Chuť Jeseníků - nabízí téměř 80 tipů na předkrmy, polévky, hlavní jídla i dezerty původních receptur jesenických obyvatel.

Foto: Radka Jílková

Tradiční pochoutka z Jeseníků.

Článek

„Jako nejvzácnější host je pozván samotný vládce našich hor Praděd, který nám prokáže tu čest a pokřtí tradiční jesenické pochoutky zabalené do stostránkové publikace s obrazovou přílohou,“ představila nejočekávanějšího hosta Tereza Schreiberová, propagátorka a aktivní členka sdružení pro podporu turistiky v Jeseníkách Jeseníky přes hranici.

Tato originální a dosud opomíjená jídla si mohli labužníci, turisté, ale i obyčejní strávníci vychutnat v rámci gastronomického festivalu Chuť Jeseníků, který probíhal ve vybraných restauracích v Jeseníkách od 15. června do 30. září.

„Nad tradičním jesenickém menu si spokojeně pomlaskával i štáb Toulavé kamery, který k nám zavítal v rámci zmiňovaného gastronomického festivalu,“ zmínila úspěch jídel z hor Tereza Schreiberová.

Chutnost originálních receptur posuzovali také ti nejnáročnější a to žáci z páté základní školy v Šumperku, kterým tak školní jídelna zpestřila konec školního roku. V neposlední řadě ochutnali jesenické dobroty návštěvníci šumperského festivalu Džemfest. „Všichni, kdo okusili originální jesenický jídelníček si spokojeně hladili plná bříška, proto jsme se rozhodli, že recepty pustíme dál do světa,“ popsala vznik kuchařky Schreiberová.

Vše začalo dlouhou, strastiplnou, ale i historicky cennou cestou, neboť kuchařka Chuť Jeseníků představuje originální recepty obyvatel Jeseníků, které se hledaly v městských archivech i v soukromých sbírkách. Některé receptury byly přeloženy z německých či polských originálů.

„Recepty jsou spjaty se surovinami, které byly v chudých Jeseníkách dostupné. Zejména jsou to brambory, zelí, smetana a špek, občas se objevila i zvěřina, houby, lesní plody, hovězí a ryby,“ vypočítává Schreiberová pochutiny, ze kterých si teď dle návodu kuchařky Chuť Jeseníků můžete uvařit výjimečné pochoutky.

Kuchařkou Chuť Jeseníků se můžete inspirovat za 289 korun. Bližší informace naleznete na www.pradedovo.cz či www.chutjeseniku.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám