Hlavní obsah

Slavní módní návrháři vytvořili kolekci bez toxických látek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šestnáct světoznámých módních návrhářů prezentovalo své modely bez použití toxických látek na skvělé přehlídce pořádané Greenpeace v Madridu. Chtěli ukázat, že za důležitý považují nejen perfektní styl, ale i náhradu rizikových chemikálií, které jsou v dnešní módě stále často využívány.

Článek

Do akce se letos zapojili např. i velké módní značky Mango a Camper, které se zavázaly vyřadit nebezpečné chemikálie ze své výroby. Dříve tak již učinily např. firmy H a Marks.

Módní přehlídka byla vzkazem pro poslance Evropského parlamentu v Bruselu, kteří projednávají novou evropskou chemickou legislativu REACH (vyhodnocování, schvalování a omezování chemických látek). "Na cestě z pole do továrny a z továrny do skříně přeměňují chemikálie oblečení v bomby pro naše zdraví a životní prostředí," řekla Ulrike Kalleeová, odbornice na chemii z organizace Greenpeace.

Mezitím módní gigant Mango oznámil na základě jednání s Greenpeace, že se dlouhodobě zavazuje k vyřazení rizikových chemikálií z veškeré své produkce na celém světě. Stejně tak značka Carper zastaví používání nebezpečných látek ve své obuvi. Firma Inditex, která vlastní obchody Zara, Massimo Dutti a mnohé další, podpořila módní návrháře při hledání netoxických materiálů.

Mezi látky, které návrháři nepoužili, patří i nejrizikovější chemikálie užívané v textilním průmyslu: olovo, nikl, chrom IV, ftaláty, formaldehyd.

Reklama

Související témata:

Související články

Toxické látky ohrožují lidskou reprodukci

Klesající počet spermií, zvýšená neplodnost, abnormality pohlavních orgánů u malých dětí. To vše dává studie Greenpeace do souvislosti s působením nebezpečných...

Výběr článků

Načítám