Hlavní obsah

Popeleční středa je začátkem křesťanského čtyřicetidenního půstu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Popeleční středou začínají přípravy na Velikonoce, tedy svátky jara, jež jsou spjaty s oslavou vzkříšení Ježíše Krista. Křesťany tak čeká čtyřicetidenní postní období, kdy by ze svého jídelníčku měli vynechat maso a v rámci duševní očisty by se měli vzdát dočasně věcí, na které jsou zvyklí a které jim ulehčují život.

Foto: Profimedia.cz

Na Popeleční středu uděluje kněz věřícím popelec.

Článek

Popeleční středa v roce 2023 připadá na 22. února. Připomíná pomíjivost pozemského života, příležitost věnovat pozornost trvalým, duchovním hodnotám. Na Popeleční středu žehná kněz při bohoslužbě popel připravený z jívových ratolestí požehnaných v předchozím roce při obřadech Květné neděle.

Poté uděluje věřícím popelec: každého označí popelem na čele a řekne přitom „Pamatuj, že jsi prach a v prach se navrátíš“ nebo „Obraťte se a věřte evangeliu“.

Příchodu postní doby předcházel masopust, který je naopak spojen se zábavami, průvody maškar, koledníků a konzumací jitrnic, jelítek, klobás, koláčků či alkoholu.

Velikonoční barevné dny: Křesťanské tradice od Květné po Bílou neděli

Velikonoce

Popeleční středa zahájí zklidnění a přípravy na Velikonoce, které jsou nejdůležitějším svátkem křesťanů. Postní střídmost a odříkání v různých oblastech života křesťany provází 40 dní – výjimku tvoří jen neděle, které na památku Ježíšova zmrtvýchvstání zůstávají vždy slavnostním dnem.

Půst skončí Květnou nedělí (v roce 2023 připadá na 2.4.), kdy začíná svatý týden před Velikonocemi. Květná neděle připomíná Kristův slavný vjezd do Jeruzaléma. Datum Velikonoc se odvozuje od velikonoční neděle, která je první nedělí po prvním jarním úplňku. Termín kolísá mezi 22. březnem a 25. dubnem. Letos velikonoční neděle (Boží hod) připadá na 9. dubna.

Anketa

Chystáte se dodržovat 40denní půst
Ano, jako každý rok
19,6 %
Ano, chci to zkusit
29,1 %
Ne, je to nesmysl
8,1 %
Ne, nevydržel/a bych to
24,6 %
Ne, nejsem křesťan
18,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 978 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám