Hlavní obsah

Padání vlasů je problém, který se váže nejen k podzimu

Novinky, Dana Sokolová

Přirozená obměna vlasů, při níž dochází k jejich vypadání, představuje běžný jev. Zpozornět bychom měli ve chvíli, když začnou vlasy nápadně řídnout a během mytí, česání či další úpravy nám vypadne více než 100 vlasů denně. Stanovit počet vypadaných vlasů je obtížné, ale pokud pozorujete vlasy na oblečení, ráno na polštáři, či vám dokonce prosvítá pokožka, je potřeba problém řešit.

Foto: Profimedia.cz

Řídnutí a padání vlasů je velmi stresující.

Článek

Vypadávání vlasů řeší jak ženy, tak muži. Zejména ženy jsou v tomto směru velmi přecitlivělé a mnohdy se dostávají do stresu i v okamžicích, kdy se nejedná o nic patologického.

„Mnoho žen si vlasy pořádně pročesává až při mytí. Jelikož jsou na sebe vlasy často díky stylingu přichyceny, vlasy nevypadávají průběžně, ale právě až při mytí. Pokud se pak najednou uvolní všechny vypadané vlasy, může to vyvolat u žen paniku. Dobré je tak sledovat, jaký má vypadnutý vlas koneček - má-li na konci takovou bílou tečku, jedná se o kořínek a v takový okamžik se pravděpodobně jedná o klasickou a zcela přirozenou obměnu vlasů,” upozorňuje Linda Žáková, vlasová specialistka značky Paul Mitchell.

Řídnutí a padání vlasů je velmi stresující, ovšem často nedílnou součástí života mnoha mužů i žen. U mužů častěji než u žen je na vině genetika, přesto se však bavíme jen asi o 10 % všech případů. U ostatních se jedná o jinou příčinu, která je ve většině případů řešitelná.

Nejčastější důvody padání vlasů

Hormonální změny

U žen v období těhotenství, porodu či menopauzy. Na pozoru by se měly mít také uživatelky hormonální antikoncepce, protože vybrané druhy mohou mít opět vliv na vypadávání vlasů.

„Masivní vypadávání zde bývá obvykle dočasné, jakmile se hladina hormonů v těle vyrovná, problém ustává,” vysvětluje dermatoložka Naděžda Vojáčková z pražské Polikliniky Anděl.

U mužů naopak hraje velkou roli dědičnost. Androgenetická alopecie – dědičná citlivost vlasů na pohlavní hormon testosteron, patří k nejčastějším příčinám vypadávání vlasů u mužské části populace.

„I tu však lze řešit v případě, že dotyčný vyhledá profesionální pomoc dříve, než dojde ke zničení kořínků vlasů,” vysvětluje Lenka Kašpaříková, tricholožka a majitelka Vlasového centra a kliniky zdraví Clinical Hair.

Nešetrné zacházení s vlasy

Mnoho lidí si neuvědomuje, že na kvalitě a následném padání vlasů má podíl i stahování nekvalitními gumičkami do těsných culíků nebo zaplétání do copů. Používejte kvalitní kartáče na vlasy, kondicionér a jemně rozčesávejte.

Pozor na odbarvování a barvení nekvalitními barvami na vlasy. Je známo, že vlasům neprospívá ani neustálé nošení čepic, klobouků a jiných pokrývek hlavy.

Období stresu, nevyvážená strava, diety

Stres vnímá každý z nás odlišně a podobně je tomu také v případě jeho vlivu na organismus. Kromě jiného se stres odráží také na kvalitě pokožky nebo váze, protože jej většinou doprovází špatná životospráva. Proto by si měli dát pozor také vegetariáni či vegani. Vyvážit neživočišnou stravu tak, aby obsahovala především dostatek železa, zinku, selenu a fosforu, je totiž mnohem těžší a stojí velké úsilí.

„Především ženy by měly být opatrné při držení jednostranných diet. Zcela běžně se stává, že ženy drží těsně před létem a během něj nejrůznější diety a pak se na podzim, kdy se teprve mohou projevit důsledky těchto diet, stresují kvůli vypadávání vlasů,” varuje tricholožka Lenka Kašpaříková.

Poruchy funkce štítné žlázy

Významnou roli může při řídnutí vlasů sehrát také špatná funkce štítné žlázy. Její nadměrná činnost vlasům rozhodně neprospívá, kromě znatelného úbytku se porucha funkce štítné žlázy podepíše i na jejich kvalitě. Stávají se jemnějšími, křehčími, snadno se lámou a výjimkou není ani zvýšení maštění.

Prodělání infekce a konzumace léků

Infekce neznačí pro tělo nic dobrého, jinak tomu není ani v případě vlasového porostu. Nenechte se zmást, protože na kvalitě a množství vlasů se může infekce projevit třeba i s odstupem dvou až tří měsíců. Následně se však tělo navrací do normálu.

Vliv mohou mít i užívané léky, dle odborníků se problémy vyskytují zejména po užití cytostatik, imonusupresiv, antikoagulancií, antiepileptik nebo cholestatik.

Správná péče o vlasy

Zdravé vlasy je ideální mýt dvakrát týdně. Vhodné je rovněž dopřát jim alespoň jedenkrát ročně intenzivnější péči na podporu a omlazení vlasového ústrojí. Minimálně jednou za měsíc by neměla chybět ani intenzivní maska nebo zábal. Pokud jste zvyklá pravidelně vlasy fénovat, kulmovat či žehlit, rozhodně používejte ochranný krém na vlasové délky.

Stav vlasů přímo souvisí se stavem organismu, proto by měla být při jejich padání naší první otázkou kvalita stravy.

„Chybět by v ní neměly luštěniny, vejce, ryby, z nichž získáváme důležité omega 3 a 6 mastné kyseliny (dodáte lesk). Ze zeleniny bychom se měli zaměřit na listovou s dostatečný obsahem železa pro okysličování krve. Nezbytností je rovněž dostatečný příjem vitamínů C a E a zejména skupiny B. Z minerálů jmenujme hořčík a ze stopových prvků zinek,” upozorňuje Lenka Kašpaříková.

Trichologické vyšetření pomůže odhalit problém

Ať už vás trápí nadměrné vypadávání nebo jiný vlasový problém, jeho pravou příčinu většinou sami neodhalíte a léčením na vlastní pěst stav většinou ještě zhoršíte.

Není tedy na škodu svěřit se do péče odborníků, kteří vlasy a vlasovou pokožku pečlivě prozkoumají. Takovou cestu představuje trichologie – vědní obor, který vznikl spojením kosmetiky a dermatologie. Zatímco dermatolog se soustředí na léčbu nemoci, tricholog se věnuje péči, správné hygieně a léčbě vlasů, včetně kořínků a vlasové pokožky.

Foto: archív firem
Foto: Revalid® Regrowth Serum - aktivátor růstu vlasů, obsahuje inovativní aktivní složku Redensyl® - ze dřeva modřínu evropského a listů čajovníku čínského. Cena 649 Kč; Paul Michell Tea Tree Scalp - profesionální řada pečuje o pokožku hlavy a zabraňuje tak padání vlasů. Cena od 685 Kč; Luna vlasová voda, kopřivové bylinné tonikum - mírní padání, vlasy zpevňuje, oživuje a vrací jim lesk. Vtírá se ke kořínkům a působí rovněž proti lupům. Cena 26 Kč

Řešení problému 

Pokud je známa příčina a je možno ji odstranit, je problém vyřešen a vlasy dorostou. Kromě zaměření se na léčbu nemocí, hormonální nerovnováhy, špatné funkce štítné žlázy apod. přichází na řadu jídelníček a používání speciálních kosmetických přípravků.

Klíčovým faktorem u kosmetických přípravků je pravidelná a důsledná aplikace. Jedná-li se pouze o příčiny, které vznikají mechanickým poškozením vlasů (fénování, barvení, žehlení, nešetrné mytí apod.), přípravky a správná péče velmi rychle zafungují.

„Svou pozornost bychom měli věnovat i pokožce hlavy jako takové a při výběru pečujících přípravků se nezaměřovat jen na vlasy. Ano, jsou sice na očích, ale pokožka je přeci onen důležitý orgán, který je na hlavě drží a jen ze zdravé pokožky může vyrůst zdravý vlas. Maz je obvykle přirozenou ochranou pokožky. Pokud se ho na hlavě ale nachází přebytek, což se stává hlavně při špatné technice mytí, kdy se soustředíme jen na vlasy, a ne na kůži, zoxiduje ve vlasových folikulech a ohrožuje zdravé cibulky, které jsou pak mnohem náchylnější k vypadávání,” upozorňuje vlasová specialistka Linda Žáková.

Foto: archív firem
Foto: Vlasový elixír Inlight - bio elixír na obnovu růstu a regenerace vlasového vlákna, nabitý tím nejsilnějším z přírody. Cena 1195 Kč; Oway Hair Loss Vivifying Remedy sensitive scalp - kúra obsahující dynagen, hair-spa komplex (lactilol a xylitol) a zelenou kávu. Má energizující a zvlhčující účinky, příznivě působí na mikrocirkulaci pokožky hlavy a navrací rovnováhu i těm nejcitlivějším typům pokožky 100 ml (nebo 5x10 ml). Cena 2221 Kč; Vlasový stimulátor Revitalon - pečuje o zdraví vlasů od kořínků, posiluje vlasovou strukturu a zvyšuje pevnost vlasu. Snižuje tvorbu toxinů ve vlasových folikulech, tím omezuje vypadávání. Cena 469 Kč

U špatného prokrvení pokožky musí být péče intenzivnější. Kromě lymfatické masáže hlavy je dobré používat speciální séra pro zvýšení prokrvení. V tomto případě může velmi dobře poradit na základě diagnostiky vlasů profesionální kadeřník.

Pokud se ale jedná o masivní vypadávání či podezření na androgenní alopecii, a tedy závažné onemocnění, lidé by měli v první řadě navštívit kožního lékaře, který jim nabídne komplexní řešení.

Řešením v těchto situacích může být i roboticky asistovaná transplantace vlasů, která je dnes spíše doménou mužů, ale pokud ženy netrpí hormonálními poruchami, mohou ji podstoupit také.  Díky 3D vizualizaci se každý může dopředu podívat, jak bude vypadat.

„U tohoto druhu robotické transplantace se nemusíte bát nevzhledných jizev ani dlouhé doby hojení. Vše probíhá v lokální anestezii a podle zkušeností pacientů je procedura bezbolestná nejen v jejím průběhu, ale i následně poté. Druhý den po transplantaci absolvuje pacient kontrolu, která se opakuje v rozmezí tří, šesti a dvanácti měsíců. Průběžně je pořizována fotodokumentace, z níž jsou jasně patrné dosažené výsledky,” přibližuje postup lékařka Lenka Horáčková, garantka projektu a lékařka s více než dvacetiletou praxí v oboru vlasové transplantace.

Estetické řešení 

Pokud ženy touží pouze po zamaskování problému a dodat objem svému účesu, pak se nabízí řešení hairtalk či MicroLines.

Metoda hairtalk umožňuje okamžitě dosáhnout požadované délky nebo splnit přání po hustším culíku. Vlasová pokožka zůstává při nanášení speciálních pásků, které jsou vytvořeny z kombinace lidských a syntetických vlasů, nedotčena a kořínky nenarušeny. Aplikace pásků vydrží po dobu 8 až 10 týdnů a následně je vhodné navštívit kadeřníka, který pásky sundá, dobarví případné odrosty vlastních vlasů a opět pásky připevní.

„Příčesky působí velmi přirozeně a dobrý kadeřník s nimi vytvoří krásně vypadající účes již během dvou hodin. Pro řadu žen představuje tato cesta splnění jejich přání,“ říká tricholožka.

Foto: YES VIP

MicroLines - pro přirozeně zahuštění vlasů v horních částech hlavy. Jedná se o síťku z prakticky neviditelných, speciálních nití, ke kterým jsou připojeny vysoce jakostní, přírodní vlasy, které se barvou i délkou přizpůsobují vlasům zákaznice.

Metoda MicroLines - unikátní systém vyvinutý společností Hairdreams doplní pravé lidské vlasy na vrchol hlavy a zakryje tak přirozeně viditelné nedostatky.

Vlasy jsou ručně vázané na mikro-jemnou „neviditelnou” síťku tak, aby dokonale splynuly s ostatními vlasy a přidaly na bohatosti. Tyto síťky jsou vyráběny na zakázku z pravých vlasů přesně podle barvy, hustoty vlastních vlasů, délky a problematických míst. Zákazník si tak může vybrat množství, délku i barvu vlasů.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám