Humus (Hummus) 

 

FOTO: Profimedia.cz

Suroviny: 2 hrnky sušené cizrny, šťáva z jedné limety, 1 šálek olivového oleje, 2 lžíce tahini pasty, 2 velké stroužky česneku, 1 lžička mletého římského kmínu, sůl, bílý pepř, feferonka
Postup: Cizrnu namočte přes noc do vody, poté ji uvařte (v papiňáku asi 45 minut, v běžném hrnci přibližně dvě hodiny). Hotová cizrna musí být měkká, mít hladkou konzistenci. Sceďte přebytečnou vodu (vývar nevylévejte) a cizrnu přesypte do mixéru. Římský kmín nechte rozvonět na lžíci oleje (zbylý olej nezahřívejte). Poté přidejte k vychladlé cizrně všechny přísady a rozmixujte vše na hladkou kaši. Kdyby byla moc hustá, přilijte trochu vývaru z cizrny. Humus podávejte s pita chlebem či plackami naan.

Babaganuš (Baba Ghanoush)

 

FOTO: Profimedia.cz

Suroviny: 2 lilky, 1 kapie, šťáva z citrónu, 4 lžíce olivového oleje, 1 stroužek česneku, 2 hrsti nati hladkolisté petržele, sůl, pepř
Postup: Lilky propíchejte vidličkou a položte je na plech vyložený pečicím papírem. Přidejte kapii a upečte vše v troubě, 45 minut na 180 °C. Lilky i papriku uzavřete v mikroténovém sáčku a nechte je trochu zchladnout, poté je oloupejte. Nakonec vše rozmixujte s ostatními přísadami.

Hrachová kaše (na indický způsob) 

 

FOTO: Profimedia.cz

Suroviny: 250 g žlutého nebo zeleného hrachu, 200 g mraženého zeleného hrášku, 2 brambory, 2 cibule, 3 kuličky nového koření, 3 bobkové listy, 4 stroužky česneku, 100 ml oleje, 2 lžíce citrónové šťávy, půl lžičky cuminu (římský kmín), 1 lžička mletého kardamomu, 1 lžička kurkumy, malý špalíček zázvoru, sůl, pepř, majoránka

Postup: Hrách namočte přes noc. Poté ho uvařte v nové vodě s novým kořením, zázvorem a bobkovým listem. V půlce vaření vodu osolte, ke konci přisypte hrášek, nechte přejít varem a sceďte, odstraňte koření. Brambory oloupejte a uvařte ve slané vodě. Cibuli nakrájejte a orestujte na oleji dozlatova. Když zezlátne, přidejte zbylé koření a prolisovaný česnek a odstavte z plotny.

Hrách s hráškem rozmixujte na jemnou kaši a do horké hmoty vmíchejte orestovanou okořeněnou cibuli i s olejem. Brambory rozšlehejte s troškou vody metlovým mixérem (kdybychom použili nožový, měly by brambory klihovitou, lepkavou konzistenci). Nakonec vše smíchejte dohromady. Vegetariáni si pochutnají na kaši s plackami, masožrouti přidají po evropském způsobu opečenou slaninu.

Mrkvové pyré 

 

FOTO: Profimedia.cz

Suroviny: 500 g mrkve, 2 lžíce oleje, 2 lžíce másla, 1 cibule, sklenka bílého vína, lžička mleté skořice, lžíce medu, 2 lžíce citrónové šťávy, 50 ml smetany, sůl
Postup: Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Rozehřejte olej, přidejte do něj máslo a kolečka mrkve spolu s nakrájenou cibulí a vše orestujte. Přimíchejte med, osolte. Poté mrkev podlijte vínem, přidejte skořici a duste doměkka, je-li třeba, podlijte ji mírně vodou. Tekutinu nechte vydusit. Nakonec mrkev rozmixujte se smetanou na hladké, husté pyré, které dochutíte citrónovou šťávou. Hodí se výborně jako příloha ke steakům, ke kuřeti, dobře chutná i jako předkrm s indickými plackami. Pokud pyré zředíte vývarem, můžete jej podávat jako krémovou polévku.