Hlavní obsah

Chcete se zbavit otravného hmyzu? Vyzkoušejte přírodní repelenty

Právo, Zdeňka Nováčková

Nevoní vám chemie, ale mouchy, mušky, komáři a jiný hmyz vám znepříjemňují život? Zkuste bylinné repelenty. Účinnost bude asi slabší, ale zato víte, co v nich je.

Foto: Profimedia.cz

Hřebíčkový repelent

Článek

Bylinkový ocet

Finančně nenáročný repelent vyrobíte z jablečného octa. Nalijte ho do skleničky, přikryjte potravinovou fólií, propíchejte ji a umístěte všude tam, kde potřebujete odpudit mouchy. Účinek zesílíte přidáním šalvěje, bazalky a levandule.

Pomeranč s hřebíčkem

Ochrání místnost před komáry a mouchami. Do plátku nebo poloviny pomeranče či citrónu zapíchejte hřebíček. Intenzitu zvýšíte, když ještě na plátek citrusu nasypete skořici. Pokládejte všude tam, kde potřebujete odpudit mouchy a komáry.

Fenyklový repelent na klíšťata

Semínka fenyklu nasypte do plátěného sáčku, vložte si ho do kapsy a čas od času ho promačkejte, aby se vůně linula kolem. Jakmile vůně zeslábne, vyměníte ho za nový.

Jak správně odstranit přisáté klíště? Bez oleje, neviklat a netočit

Zdraví

Šalvějový

K hrnku nadrobno nakrájených citrusů (citrón, pomeranč, grep, limetka apod. i se slupkou) přidejte 20 čerstvých lístků šalvěje, zalijte hrnkem vody a macerujte do druhého dne. Potom směs vařte asi hodinu pod bodem varu, po vystydnutí sceďte a přelijte do lahvičky nebo rozprašovače. Používá se na postříkání místnosti, rostlin i těla. Vůně vydrží asi dvě hodiny.

Pro snížení těkavosti přípravku použijte místo vody olivový olej. Nakrájené citrusy a šalvěj zalijte v zavařovací skleničce horkým olejem, nechte vystydnout, poté nádobu uzavřete a nechte dva až tři týdny na tmavém místě. Po přecezení olej natírejte na tělo na místa, kde pulzuje krev.

Hřebíčkový

K ochraně před komáry a klíšťaty dejte do jedné deci lihu 20 g čerstvě nadrceného hřebíčku a macerujte dva až tři týdny, pak sceďte. Přelijte do rozprašovače a nanášejte přímo na tělo. Předem si ale zjistěte, zda nemáte na silice hřebíčku alergii. Ochrana účinkuje asi dvě hodiny. Hřebíček lze vyměnit za eukalyptus, fenykl, bazalku.

Rozmarýnový

Dvě čerstvé nebo sušené rozdrcené snítky rozmarýnu a 10 rozdrcených hřebíčků v čajovém sáčku nechte asi dva týdny louhovat v jedné deci šedesátiprocentního alkoholu. Hodí se na oděv, vlasy, tělo i na provonění místnosti. Vůně je pro člověka příjemná, ale pro hmyz odpudivá. K maceraci můžete použít i obyčejnou francovku.

Bylinné pleťové tonikum

Prospívá pleti a ještě odpuzuje bodavý hmyz. Změní totiž vůni pižma a komárům přestává být příjemná. Zhruba týden (i déle) louhujte v lihu po jedné polévkové lžíci levandule lékařské, eukalyptu, citrónové trávy, máty, přidejte špetku mletých sušených jadérek grapefruitu. Poté na jeden díl alkoholové esence přidejte dva díly převařené vychladlé vody a máte hotovo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám