Hlavní obsah

Snímky fotografa královen Cecila Beatona zamíří na pražskou Kampu

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražské Museum Kampa uvede od června do září výstavu jednoho z nejznámějších módních a společenských fotografů světa, Sira Cecila Beatona. Výstava představí legendární i v Čechách dosud neviděné fotografie britské královské rodiny, hereček Audrey Hepburnové, Grety Garbo, Marilyn Monroe nebo nejvýraznějších výtvarných umělců 20. století v čele se Salvadorem Dalím, Pablem Picassem či Francisem Baconem.

Foto: archiv Musea Kampa (3x)

Královna Alžběta II., 1968

Článek

Cecil Beaton (1904–1980) byl od roku 1939 oficiálním fotografem Buckinghamského paláce – skrze jeho fotografie známe jak veřejný život britské panovnické rodiny, tak ten soukromý. V roce 1972 byl za své zásluhy povýšen do šlechtického stavu.

Během druhé světové války byl dokonce vyslán britským ministerstvem informací jako špionážní fotograf do zahraničí, kde fotografoval například bitvu u Tobruku v roce 1942.

Zároveň se také věnoval módní fotografii, několik desetiletí fotografoval pro módní časopis Vogue.

Foto: archiv Musea Kampa

Zpěvák Mick Jagger, 1986.

Pro Beatonovu tvorbu je typická práce se světlem, výzdoba místností a časté využití neotřelých exteriérů. Svou uměleckou duši uplatnil i v jiných odvětvích, než je fotografie. Věnoval se i kresbě, psaní, scénografii a tvoření kostýmů, které se objevily např. ve filmu My Fair Lady či v muzikálu Coco.

Zajímavostí je, že byl Beaton členem skupiny Bright Young People (jakési britské „zlaté mládeže“ 30. let 20. století), v roce 1970 byl zařazen mezi nejlépe oblékané osobnosti světa.

Foto: archiv Musea Kampa

Cecil Beaton

Výstavou s názvem Cecil Beaton: fotograf královen navazuje Museum Kampa na loňskou úspěšnou výstavu Manolo Blahnik: The Art of Shoes.

I v případě Beatonovy výstavy budou mít diváci možnost nahlédnout do fascinujícího světa – na mistrně zachycené fotografie slavných a významných osobností, do světa špičkové módy, filmu a jedinečného prostředí královské rodiny.

Výstava proběhne ve dnech 12. 6.–7. 10. 2018 v hlavní budově Musea Kampa v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám