Hlavní obsah

Mladá lékařka Andrea Pekárková pečuje o lidi bez domova

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékařka Andrea Pekárková se k práci s lidmi bez domova dostala skrze svou víru a setkání v Armádě spásy. Z prvotní touhy pomáhat se tak stala práce na plný úvazek. Postupně si zde prošla různými typy péče, nabrala zkušenosti v zahraničí - nyní ordinuje v první ordinaci Armády spásy pro chudé v Ostravě.

Foto: Armáda spásy

Andrea Pekárková

Článek

Paní Andrea nejprve začínala jako výpomoc zdravotní sestře na ošetřovně denního centra pro bezdomovce Armády spásy, poté se začala aktivně věnovat terénní práci a práci v ordinaci pro bezdomovce organizace Naděje.

V této práci se doslova našla, proto se rozhodla i v tomto směru dál vzdělávat a absolvovala různé programy v zahraničí, kde se měla možnost seznámit s různými modely zdravotní péče o bezdomovce. Nejvíce ji oslovila práce doktora Jamese Witherse, zakladatele společnosti Street Medicine Institute v USA, která se zaměřuje na návštěvy lidí bez domova tam, kde žijí. Je to ten nejlepší způsob, jak s lidmi bez domova navázat vztah, obnovit jejich důvěru ve zdravotníky a vzbudit zájem o řešení jejich zdravotních potíží.

Z těchto zkušeností pak vycházela při tvorbě koncepce zdravotní péče o bezdomovce zahrnující péči v terénu, ambulantní péči a respitní lůžka (ubytování po dobu nemoci) v Armádě spásy.

Výsledky v terénu

Osobně má velkou radost z výsledků práce v terénu. Zprvu jí sice bezdomovci příliš nevěřili, že je skutečná lékařka, protože měli pocit, že opravdový lékař by k nim sám od sebe nikdy nepřišel, ale dnes už má jejich plnou důvěru.

Na skutečných příbězích pak navíc vidí, že její péče a také zprostředkování víry mají smysl, protože kromě samotné péče a léčby lidem bez domova pomáhá měnit i jejich životy.

Dodnes je například v kontaktu s jedním bývalým bezdomovcem z Prahy, se kterým se nejprve potkávala na ošetřovně denního centra, kam přicházel s různými kožními problémy. Pil hodně alkoholu a měl partnerku, která byla také závislá na alkoholu. Tenkrát Andrea se svým mužem Františkem Pekárkem začali v tomto centru pořádat pravidelné biblické skupinky, kam tento muž začal pravidelně chodit.

Kvůli alkoholu ale zmiňovaný muž prodělal mnoho těžkých úrazů a už to vypadlo, že mu není pomoci. Opakovaně se sice pokoušel o léčbu závislosti, dokončit se mu ji podařilo až po několikáté. Tehdy se rozešel se svou partnerkou a ubytoval se v azylovém domě Armády spásy. Začal zde chodit i do sboru, absolvoval křesťanské vyučování a časem se rekvalifikoval na pracovníka v sociálních službách. Dnes samostatně bydlí a má stálé zaměstnání v sociální službě.

Ordinace pro chudé

Za další úspěch Armády spásy považuje Andrea otevření Ordinace pro chudé v Ostravě. Zdravotní péče je zde poskytována všem, kteří mají omezený přístup ke zdravotní péči, kam patří nejen lidé bez domova, ale také ze sociálně vyloučených menšin, osamělí senioři a klienti azylových domů.

Nemocnost lidí bez domova je obrovská. Trpí kožními chorobami, nemocemi horních cest dýchacích, nebezpečnými přenosnými chorobami, často i psychiatrickým onemocněním - všechny nemoci jsou u této skupiny obyvatel vysoko nad republikovým průměrem. Tito lidé jsou pak také často oběťmi psychického a fyzického násilí a sexuálních útoků, oproti obecné populaci je u nich častější výskyt předčasných úmrtí.

Kromě práce lékařky pro chudé k osobnosti Andrey patří i to, že je důstojnicí Armády spásy. Společně s manželem Františkem Pekárkem vede sbor Armády spásy v Porubě, kde se věnuje hlavně službě dětem a ženám. Andrea pochází z lékařské rodiny a k tomu, že zdravotní péče má být dostupná pro všechny vrstvy obyvatel, ji vedli už její rodiče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám