Hlavní obsah

Velká prsa - atraktivita versus zdravotní potíže

Novinky, Dana Sokolová

Zatímco spousta žen neustále řeší malé poprsí, přibývá žen, které řeší opačný problém. Příliš veliké poprsí totiž také není žádná výhra. Mnohdy je tomu přesně naopak.

Foto: Profimedia.cz

Čím větší prsa, tím větší zátěž na páteř.

Článek

Výraznou váhou prsů je přetěžována páteř. Ženy si tak často stěžují na bolestivost v oblasti krční páteře, zad, ramen a horních končetin. Velmi časté jsou i rozsáhlé opruzeniny, ekzémy či plísně pod prsy. Hmotnost prsní žlázy navíc deformuje tvar poprsí, což výrazně narušuje psychiku ženy.

Samozřejmě je vždy důležité hodnotit velikost prsů vzhledem k celkové postavě ženy.

„Jinak vypadají a také zatěžují prsa velikosti D útlou křehkou ženu, která váží i s oblečením 45 kg a jinak ženu vysokou, vysportovanou. Nicméně je pravda, že čím větší prsa, tím větší zátěž na páteř s možností problémů,” vysvětluje primář plastické chirurgie Martin Molitor z Kliniky Yes Visage.

Ani z pohledu atraktivity nemusí být velká prsa výhodou

Ňadra jsou podle doktorky Jeny Pincottové prvním a velmi dobře viditelným zdrojem informací o plodnosti ženy, jelikož velká a plná prsa jsou známkou vyšší hladiny ženského hormonu estrogenu, který by měl být i zárukou větší plodnosti. Nicméně to ještě neznamená, že to stejné platí na poli atraktivnosti ženy.

Což potvrzuje i sexuoložka Laura Janáčková, podle které může být pro muže každá žena krásná, jelikož jejich preference je v tomto směru variabilní. Někteří muži mají rádi malá sportovní prsa, jiní ta, která připomínají koblížky a další velká ňadra. Je to tedy velmi individuální záležitost.

Za pravdu jí v tomto směru dává i evoluční sexuologie. Podle ní větší roli než velikost sehrává pevnost poprsí. Z pohledu atraktivity tak lze mnohdy hodnotit lépe menší a pevná prsa než ta velká a povislá. Jejich pevnost totiž muže podvědomě informuje o vhodném reprodukčním věku konkrétní ženy a o tom, že ještě nerodila, což se z hlediska šíření mužových genů při výběru partnerky jeví jako důležité.

Kdy je lepší si nechat prsa zmenšit?

„Především v případě zdravotních potíží, pokud si žena dlouhodobě stěžuje na bolesti hlavy, páteře, na to, že se jí zařezávají ramínka podprsenky do ramen či ji trápí nejrůznější kožní problémy apod. V těchto případech může být operace hrazena i z veřejného pojištění,” upozorňuje primář Martin Molitor.

V případě estetického hlediska vždy záleží na každé ženě. V tomto směru by žena měla naslouchat nejen svému já, ale i radám a zkušenostem chirurga.

Prsa lze zmenšit zcela neomezeně, v podstatě až po úplné odstranění prsní žlázy. Mění se pouze technika výkonu a samozřejmě mírně i rizika komplikací. „Vždy měníme velikost prsů tak, abychom odstranili zdravotní potíže, pokud jsou, ale také aby prsa po operaci byla v harmonii se zbytkem těla,” dodává plastický chirurg.

Kromě velikosti prsů lze zvětšovat i zmenšovat samotnou bradavku. Lékaři si dnes dokážou poradit i s chybějící bradavkou (nejčastěji po odstranění karcinomu prsu), kterou speciální operací dokážou vytvořit a vymodelovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám