Hlavní obsah

Prague Fashion Week aneb Co přinesl český svátek módy

Novinky, Linda Humlová

Český svátek módy - Prague Fashion Week, který se koná dvakrát do roka pod hlavičkou německé automobilky Mercedes-Benz, je za námi. Tři dny plné přehlídek od soboty 17. do pondělí 19. března přinesly pohled na zimní kolekce stálic české módní scény, etablovaných značek i začínajících návrhářů. Jako pomyslný svatostánek módy a místo konání posloužila monumentální barokní stavba - Clam-Gallasův palác, který se má stát v budoucnu novým pražským kulturním centrem.

Foto: Martin Faltejsek, archiv Mercedes-Benz Prague Fashion Week (7x)

Přehlídka značky Imreczeova

Článek

Na přehlídkovém mole se vystřídalo celkem 16 českých a slovenských autorů a značek, dále studenti Ateliéru designu oděvu a obuvi pražské UMPRUM (Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze), v rámci mezinárodního výměnného programu svou tvorbu představil i ukrajinský návrhář Boris Vozianov.

K vidění bylo mnoho extravagance, na své si přišli i milovníci neotřelých a elegantních modelů. Kdo nás zaujal nejvíce?

Chatty

Podzimní kolekce návrhářek Anny Tuškové a Radky Sirkové, stojících za značkou Chatty, se inspirovala bohémskou atmosférou Londýna z konce 60. let plnou sexu, drog a revoluce. V kolekci tak nechyběly zvonové a kožené kalhoty, stejně tak kožešinové kabáty a šály. Barvy se nesly v tlumených tónech, jedinou výjimku tvořila punkově červená, která byla k vidění zejména na kalhotách a sukních.

Foto: Archiv firmy

Chatty

Michael Kováčik

Slovák Michael Kováčik, jehož modely rády oblékají české celebrity, představil kolekci plnou minimalismu, elegance a rozevlátých modelů. Hlavní hvězdou přehlídky byla návrhářova dlouholetá kamarádka, modelka Aneta Vignerová, která na sobě měla tmavě modré mini šaty. Černou róbu se spadlými rameny pak předvedla známá violoncellistka Terezie Kovalová. Kolekci ozvláštňovaly extravagantní kožešinové šály a kožené doplňky.

Foto: Archiv firmy

Michael Kováčik

Nehera

V roce 1930 vznikla pod rukama podnikatele Jana Nehera stejnojmenná oděvní značka. Od té doby zažila mnoho vzestupů i pádů, v roce 2014 byla znovu vzkříšena do současné podoby.

Aktuálně je značka symbolem minimalismu a nositelné nadčasové módy. Barevná paleta se každoročně nese ve znamení neutrálních tónů, jako je béžová, bílá či šedá. V letošní kolekci byly navíc k vidění masivní pleteniny a designové ledvinky, které tvoří klíčový trend roku 2018.

Foto: Archiv firmy

Nehera

Blažek

Mužská elegance v podání značky Blažek byla plná klasických střihů, ale i extravagantních kousků. Klasické pánské obleky a kabáty střídaly lehké šusťákové bundy ve zkrácené délce a netradiční topy. Velká pozornost byla věnována i doplňkům. K vidění tak byly například prošívané péřové šály, těžké vojenské boty a opět ledvinky.

Foto: Archiv firmy

Blažek

Lukáš Linder

Návrhář Lukáš Linder tvoří pod stejnojmennou značkou od roku 2005. Jeho ateliérové kolekce jsou plné nositelných modelů v čele s elegantními dlouhými róbami a mistrně ušitými kabáty. Letošní kolekce nechala vyniknout metalické materiály, které se promítly na šatech i nesmrtelných trenčkotech.

Foto: Archiv firmy

Lukáš Linder

Odivi

Kolekce Ivy Burkertové a její značky Odivi navazovala na jarní řadu s názvem Tělo, v rámci oslav deseti let značky na trhu byla plná ikonických kousků. Kabáty s velkými kapsami a multifunkční ledvinky střídaly streetstylové modely, které vznikly ve spolupráci s domácí značkou Rap.

Všechny modely spojovaly neutrální tóny a jednoduché geometrické střihy, díky kterým působila celá kolekce nadčasovým a nositelným dojmem.

Foto: Archiv firmy

Odivi

Reklama

Výběr článků

Načítám