Hlavní obsah

Český objev pomáhá se skladováním brambor v pokojových teplotách

Právo, Zuzana Musálková

Jak uskladnit brambory v paneláku? „Řekněme, že jsme znovuobjevili něco, co už používali staří Inkové,“ vysvětluje Pavel Klouček, který chtěl se svými kolegy z České zemědělské univerzity v Praze prakticky využít poznatky z výzkumu. A povedlo se. Před pár měsíci se začal prodávat ZEMBAG. Pytel navržený tak, aby v něm bylo možné po dlouhou dobu skladovat brambory třeba i v teplých a světlých místnostech, aniž by ztrácely kvalitu. Přírodní látky obsažené ve vaku zabraňují jejich klíčení, zelenání a plesnivění.

Foto: Profimedia.cz

Na skladování brambor je ideální chladný sklep, ale ten má dnes už málokdo.

Článek

„Na skladování brambor je ideální chladný sklep, ale ten má dnes už málokdo. Většina z nás žije v bytech a novější rodinné domy nebývají často podsklepené,“ tvrdí docent Pavel Klouček, vedoucí katedry kvality zemědělských produktů České zemědělské univerzity (ČZU) v Praze a otec myšlenky ZEMBAGu.

Nápad se zrodil téměř před pěti lety. „V rámci jednoho výzkumu na ČZU jsme se zabývali využitím biologicky aktivních látek z rostlin.“ Ty se mohou použít v medicíně, farmaceutickém průmyslu nebo právě v potravinářství.

„Položili jsme si otázku, co by mohlo působit proti škodlivým mikroorganismům – ať už mluvíme o plísních, nebo bakteriích, které způsobují kažení potravin i různých zemědělských produktů,“ prozrazuje Pavel Klouček.

První byli Inkové

„Testovali jsme silice, známé spíš pod názvem esenciální oleje.“ A výsledek se dostavil. „Fungovaly dobře a také zabraňovaly klíčení.“

Je jasné, že zkažené potraviny našemu zdraví neprospívají. Ale proč bychom se měli bát naklíčených brambor?

Foto: archív Pavla Kloučka

Finální návrh v podobě relativně hezkého designového pytle vznikl před dvěma lety. Pytel se na první pohled podobá těm obyčejným. Většina svrchní části je z juty, vršek z bavlny a spodní část ze stanoviny. Jakási podšívka je z netkané textilie.

Mohou obsahovat solanin, jedovatý alkaloid. Aby se jím dospělý člověk skutečně otrávil, musel by sníst několik kilogramů takových brambor. Mírná intoxikace organismu se může projevit v podobě zažívacích potíží.

„Pro Inky byly brambory mnohem zásadnější potravinou než pro nás, a proto také museli vymyslet, jak je dobře uskladnit,“ osvětluje docent Klouček. Používali k tomu místní rostliny, které obsahovaly podobné látky jako náš kmín.

Šijí je v chráněné dílně

Tvůrci ZEMBAGu začali přemýšlet o tom, jak nové poznatky prakticky využít. „Od nápadu k zavedení do praxe vedla dlouhá cesta. Finální návrh v podobě relativně hezkého designového pytle vznikl přede dvěma lety,“ vzpomíná Pavel Klouček.

Pytel se na první pohled podobá těm obyčejným. Většina svrchní části je z juty, vršek z bavlny a spodní část ze stanoviny. Jakási podšívka je z netkané textilie. Ta zabraňuje průniku světla. Proti klíčení brambor pomáhá malý pytlíček naplněný kmínovou směsí, který je uvnitř ZEMBAGu. Výhodou také je, že materiály jsou pratelné. Vše se dá pořídit za 500 korun přes internetovou stránku Zembag.cz.

Výrobky dodává chráněná dílna Daneta v Hradci Králové. „Od začátku nám nešlo o komerční úspěch, ale o pozitivní společenský nebo sociální dopad. Pomáháme zamezit plýtvání,“ prozrazuje na závěr Pavel Klouček. „A myšlenka, že budeme vyrábět v chráněné dílně, do toho zapadá.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám