Hlavní obsah

Jahodové pokušení aneb Lahodné recepty, které neomrzí

Právo, Vendula Presserová

Co je to? Neodolatelná vůně, krásná rudá barva, lahodná chuť, a ještě k tomu spousta výhod pro naše zdraví. Odpověď samozřejmě zní: jahody. Právě přichází ten správný čas, aby se váš jídelníček začervenal.

Foto: František Petrák, Právo

Jahody - dopřejte si toto báječné zdravé ovoce ve vrchovaté míře.

Článek

Až budete sestavovat menu pro letní redukční dietu, rozhodně na jahody nezapomeňte. Pouhých 147 kJ ve stovce gramů z nich dělá jednu z nejlepších potravin pro hubnutí. Můžete sníst třeba celé kilo, a přesto vám zbyde ještě velký prostor na další jídlo. Navíc báječně chutnají a nikdy se nepřejedí.

Červené zdraví

Voňavé plody se řadí mezi nejzdravější potraviny. Vysoký obsah vitamínů, potřebných prvků a antioxidantů se podílí na silné imunitě, na účelném hospodaření těla s vodou tak, aby se netvořily otoky, na regulaci krevního tlaku i ochraně před UV zářením.

Bohatý zdroj vitamínů C, A, B, E a minerálních látek, zejména draslíku, fluoru, fosforu, hořčíku nebo vápníku, přispívá ke skvělé tělesné i duševní kondici. Opomenout nesmíme ani kyselinu ellagovou, u níž byly prokázány antioxidační a protinádorové vlastnosti, nebo beta-karoten, potřebný pro syntézu vitamínu A. Jahody chrání také náš zrak a vážou těžké kovy, dokonce se můžou pochlubit afrodiziakálními účinky.

Na druhé straně patří tyto plody k silně alergizujícím potravinám, můžou způsobit reakce od lehké kopřivky až po těžké formy alergií. Někomu vadí i semínka. Jahoda je jediné ovoce, které má semínka na povrchu, na jednom plodu se jich tísní až dvě stovky.

Od koktejlu k bublanině

Zatímco dostat do dětí špenát bývá nadlidský úkol, jahody baští naši potomci dobrovolně a s chutí. Přitom obojí jim výrazně prospívá. Není-li vaše dítko alergik, využijte jahodovou sezónu a připravujte dětem jahodové pochoutky od rána do večera.

  • Jahůdky s bílým jogurtem, rozmixované v mléce na koktejl, tvarohové knedlíky s jahodovým přelivem, zmrzlina s jahodami, sorbet. To je jen pár velmi zdravých a mimořádně oblíbených dobrot.
  • Přidejte k nim nepečený piškotový dort s jogurtem, jahodové tiramisu, chia pudink (viz recepty), jahodové smoothie, slavnostní koktejl s drcenými jahodami (pro dospělé s vodkou) nebo jahodové želé.
  • Jindy vsaďte na klasiku, jakou je jahodová bublanina nebo kynuté ovocné knedlíky s tvarohem.
  • Před konzumací jahody nejdříve vyperte, teprve potom otrhejte stopky. Tak plody nenasáknou vodu.
  • Než ovoce nasypete do bublaniny, obalte je v hladké mouce. Díky mouce neklesnou na dno.
  • Konzumace jahod před sportovním výkonem přispívá k většímu proudění krve, svaly se méně unaví, zato spálíte více kalorií.
  • Pomocí sušičky si můžete připravit jahodové chipsy.
  • Belgie má muzeum věnované jahodám, najdeme ho ve Wépionu jižně od Bruselu. V obchodě s dárky v Le Musée de la Fraise (Muzeum jahod) si můžete koupit vše možné, od jahodového džemu až po jahodové pivo.
  • Starověcí Římané mysleli, že jahody mají léčivé síly. Používali je k léčbě řady nemocí, od deprese až po mdloby a horečku, ledvinové kameny, špatný dech nebo bolest v krku.

Využijte úrodu jahod a dopřejte si toto báječné, zdravé ovoce ve vrchovaté míře. Ráda ho má i Veronika Chalupová, majitelka brněnského Veronicaffé, která pro vás připravila recepty.

Tvarohový dort s mákem a jahodami
Suroviny - korpus: 2 vejce, 80 g cukru, špetka soli, 20 g vanilkového cukru, 60 g polohrubé mouky, 40 g škrobové moučky, lžička prášku do pečiva Na krém a polevu: 11 plátků želatiny, 100 g máku, 100 ml mléka, 50 g cukru, 2 limetky, 500 g měkkého tvarohu, 400 ml smetany, 340 g jahodového Extra Jamu od Hamé, 150 g čerstvých jahod, 120 ml ovocné šťávy (jahodový sirup Hamé). Ozdoba podle vlastní fantazie
Postup: Předehřejeme troubu na 180 °C. Vejce vyšleháme do pěny se 2 lžícemi vody, cukrem, vanilkovým cukrem a solí. Mouku smícháme s kypřicím práškem a škrobem a zlehka ji zapracujeme do vaječné pěny. Těsto přendáme do dortové formy a pečeme 20 min. Zatímco korpus chladne, připravíme náplň.Ve vodě necháme nabobtnat 6 plátků želatiny. V mléce svaříme mák s 50 g cukru, odstavíme a do horké tekutiny vmícháme vymačkanou želatinu.Do vychladlého makového mléka zašleháme tvaroh a přidáme nastrouhanou kůru z jedné limety a ze dvou vymačkanou šťávu. Ušleháme smetanu a opatrně ji promícháme s tvarohovo-makovou směsí. Směs navrstvíme na upečený korpus a dort dáme do chladna. Na polevu necháme nabobtnat zbylých 5 plátků želatiny. Jahodový džem rozmícháme a vmícháme do něj želatinu. Touto polevou zalijeme dort a necháme ho minimálně hodinu a půl chladit. Před podáváním dílo ozdobíme.
Jahodové pohárky s balsamikovou redukcí
Suroviny: 300 g řeckého jogurtu, 300 g mascarpone, 6 lžic jemného vanilkového cukru, 12 lístků máty, 400 g čerstvých jahod (lze nahradit kompotovanými jahodami), 12 lžic balsamikové redukce
Postup: V míse smícháme jogurt, mascarpone, vanilkový cukr a pár lístečků máty nasekané nadrobno. Jahody nakrájíme na menší kousky. Pohárky plníme lžící vrstvou vanilkového krému střídavě s vrstvou jahod, zakápneme lžící balzamikové redukce. Pokračujeme krémem, jahodami a balsamikem, pohár ozdobíme mátou.
Polévka s proseccem
Suroviny: 1 žloutek, 15 ml malinového octa, špetka soli, arašídový olej (lze nahradit slunečnicovým), 250 g jahod, lžíce jahodového džemu Extra Jam Hamé, 100 ml vína Prosecco, 125 ml smetany, 250 ml podmáslí, šťáva z citrónu, podle chuti cukr, meduňka na ozdobu
Postup: Ušleháme žloutek s octem a solí. Postupně přidáváme olej a stále mícháme, až vznikne jemná majonéza. Jahody rozmixujeme s džemem, přilijeme smetanu, podmáslí a prosecco. Směs pečlivě promícháme s majonézou a dochutíme citrónem, případně osladíme. Polévku necháme vychladit. Do hotové polévky můžeme přidat kostičky jahod, ozdobíme ji meduňkou.
Raw chia pudink
Suroviny: 100 g chia semínek, 250 ml vody, 250 ml kokosového nebo mandlového mléka, 2 lžíce medu, agáve, javorového, rýžového sirupu či jiného sladidla, 500 g jahod,1 banán
Postup: Do velké zavařovací sklenice nasypeme chia semínka, zalijeme je vodou a rostlinným mlékem, přidáme sirup. Sklenici uzavřeme a směs protřepeme. Necháme odstát 5 minut, semínka začnou absorbovat tekutinu. Pudink znovu důkladně protřeseme, a než se semínka usadí, rozdělíme ho rovnoměrně do sklenic. Jahody rozmixujeme tyčovým mixérem s banánem a navrstvíme na chia pudink. Ozdobíme podle vlastní fantazie – ořechy, jahodami, mátou, banánem ap.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám