Hlavní obsah

Čeští studenti pod vedením Liběny Rochové ovládli japonská mola

Novinky, Linda Humlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studenti ateliéru designu oděvu a obuvi z pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové (UMPRUM) pod vedením návrhářky Liběny Rochové zaznamenávají celosvětový úspěch. Jejich modely cestují po celém světě v obrovských nákladních lodích a reprezentují tak umělecký potenciál naší země. Nedávno měli mladí návrháři možnost předvést svou kolekci osobně, a to hned na několika akcích v japonském Tokiu.

Foto: Česká centra, Anna Pleslová

Modely z kolekce Japonsko klidná síla

Článek

Český design má ve světě zvučné jméno. Ročně se díky činnosti a aktivitám Českých center (organizace, která ve světě prosazuje především českou kulturu a prezentuje úspěchy české vědy, výzkumu a inovací) v zahraničí koná více než 80 akcí zaměřených na módu a design.

Úspěch českých studentů a návrhářů hlásí jedno z hlavních měst módy - Londýn, nově i daleké Tokio.

Foto: Česká centra, Anna Pleslová

ss

Foto: Česká centra, Anna Pleslová

ss

Japonsko klidná síla

Začátkem února měli mladí návrháři z UMPRUM možnost představit svou kolekci s názvem „Japonsko klidná síla“ na tokijském Bunka University Graduate Fashion Weeku. Pod vedením uznávané návrhářky Liběny Rochové vznikly modely, které navodily úsměvy i u jindy distancovaných Japonců.

Svou roli sehrála i teoretická příprava studentů, kteří absolvovali přednášky u předních japanologů věnované náboženství, umění, literatuře. Díky tomu získali studenti náhled do japonské kultury a identity.

„Na Bunka University Graduate Fashion Weeku jsme předvedli vyspělou a profesionální práci. Každý student se zadání „Japonsko klidná síla” zhostil na výtečnou. Modely vyjadřovaly výstižně inspirační zdroj,“ hodnotí práci studentů Liběna Rochová.

Kolekce představuje osobitou reflexi studentů jako Evropanů fascinovaných vzdálenou kulturou.

Foto: Česká centra, Anna Pleslová

ss

Foto: Česká centra, Anna Pleslová

ss

Foto: Česká centra, Anna Pleslová

ss

Úspěchy v Londýně

Londýn je strategickým středobodem celosvětové módy. Čeští designéři se zde představili již počtvrté, a to díky aktivnímu úsilí Českého centra Londýn, které se dlouhodobě věnuje propagaci české módy v zahraničí.

Foto: Česká centra, Anna Pleslová

ss

Nejnovější výstava s názvem There Is Only You proběhla v rámci mezinárodní přehlídky mladých módních talentů International Fashion Showcase 2017 (IFS) jako doprovodná akce londýnského Fashion Weeku a sklidila velký úspěch.

Tereza Porybná, ředitelka Českého centra v Londýně, vysvětluje své snahy o proslavení české módy ve světě. „Módu v našem programu vnímáme spíše jako umění než byznys. Snažíme se ukázat její přesahy do jiných oborů, jak dokáže kreativně reagovat na současný svět a zároveň udržovat kvalitu tradičních řemesel.”

Reklama

Související témata:

Související články

Gigi Hadidová, královna módního světa

Minulý rok se v módních kruzích nesl ve znamení modelky Gigi Hadidové a vypadá to, že letos tomu nebude jinak. Její kariéra roste raketovou rychlostí a jméno...

Výběr článků

Načítám