Hlavní obsah

Jak vylepšit činnost štítné žlázy

Právo, Zdena Nováčková

Štítná žláza je jedním z nejdůležitějších orgánů v těle a má zásadní vliv na správné fungování organismu i jeho zdravý vývoj v dětství. Je proto velmi důležité vědět, zda funguje dobře, a snažit se její činnost správně podpořit i prevencí.

Foto: Profimedia.cz

Tmavé plody aronie, jinak také černé jeřabiny, obsahují velké množství antioxidantů, řadu minerálních látek a jód.

Článek

Zdravotní komplikace spojené s poruchami štítné žlázy jsou hned po cukrovce nejčastějším onemocněním a trpí jimi přibližně třicet procent evropské populace. Postihují častěji ženy, zejména ve středním a vyšším věku, ale nevyhýbají se ani mužům. Dispozice k nim se mohou i dědit.

Onemocnění štítné žlázy patří do skupiny autoimunitních chorob, to znamená, že ji náš vlastní organismus rozeznává jako nepřátelskou a obrací se proti ní. Je umístěna dole na krku nad hrtanem, skládá se ze dvou laloků a svým tvarem připomíná motýla.

Shromažďuje jód z krve, následně produkuje přímo do krve thyroidní hormony – thyroxin a trijodthyronin. Ty se podílejí na regulaci metabolismu, spotřebě kyslíku, energie a ovlivňují činnost dalších orgánů v těle. Už z toho je vidět, jak podstatná je její role v organismu.

Nemoci štítné žlázy

Nesprávná funkce štítné žlázy se může projevit řadou způsobů. Nejčastěji jde o její zvýšenou nebo sníženou činnost (hypertyreózu a hypotyreózu) v důsledku chronického autoimunitního zánětu. Může také nastat její viditelné zvětšení, kterému se říká struma.

Na štítné žláze se mohou tvořit i uzly, malé nádory většinou nezhoubného charakteru. Není ovšem vyloučeno ani zhoubné bujení, i proto je maximálně důležité chodit na pravidelné lékařské prohlídky.

Poruchy činnosti štítné žlázy se zjišťují z laboratorního vyšetření krve, kdy se určuje hodnota TSH, množství hormonu, který stimuluje štítnou žlázu. Léčba není jednoduchá, o to víc je třeba dbát na prevenci.

Příznaky

Onemocnění štítné žlázy mají celou řadu doprovodných příznaků, které se liší podle toho, zda jde o její zvýšenou, nebo sníženou funkci. Obecně lze říci, že snížená funkce se projeví zpomalením tělesných funkcí – únavou, spavostí, zácpou, nedostatkem energie, přibíráním na váze, zimomřivostí, psychickým nezájmem o cokoli. Časté je také hromadění tekutin v organismu.

Pro hypertyreózu je naopak typická horkokrevnost, nadbytečná energie, která vyúsťuje až do stavů stresu a nervozity, nastávají euforické stavy, bušení srdce, návaly horka, nadměrné pocení celého těla zejména v noci.

K dalším příznakům se řadí i padání vlasů, špatná kvalita nehtů, ztráta zájmu o sex, silná menstruace, vyšší cholesterol, méně často zvětšení štítné žlázy (struma), vypouklé oči.

Pro správnou činnost zdravé štítné žlázy je důležitý dostatečný příjem jódu. Jak předcházet její dysfunkci? Příroda nabízí dostatek variant.

Speciální recept pro harmonizaci štítné žlázy

Vezměte pět omytých citronů nakrájených na kousky a přidejte k nim přibližně třicet stroužků česneku. Vše společně rozmixujte a směs zřeďte asi litrem vody. Nechte krátce přejít varem a hned odstavte.

Po vychlazení tekutinu sceďte a nalijte do lahve, nejlépe vymyté alkoholem. Jedna kávová lžička alkoholu může v lahvi zůstat – tím se směs konzervuje (ochrání proti možné plísni). Skladujte nejlépe v lednici. A každé ráno na lačno si dejte malé štamprle. Směs omlazuje tělo a také podporuje správnou činnost štítné žlázy.

Foto: Profimedia.cz

Vlašské ořechy jsou zdrojem jódu.

Pomoc z přírody
Aronie - tento půvabný keř nenáročný na pěstování se nazývá také černá jeřabina a v našich zahradách je pravým dobrodiním jak pro ptáky, tak pro nás. Tmavé plody totiž obsahují velké množství antioxidantů, řadu minerálních látek a jód. Aronie tak harmonizuje činnost štítné žlázy, dokáže očistit organismus od cholesterolu, detoxikuje játra a ledviny, posiluje jejich funkce. Zlepšuje metabolismus a průtok krve. Sušené plody jsou vhodné k přípravě nápojů, čaje nebo do jogurtu.„Zjistilo se, že působením plodů a šťávy jeřabiny černé se vyrovnávají procesy aktivity a útlumu v mozku a snižuje se emocionální nerovnováha. Příznivě působí na štítnou žlázu,“ říká bylinkářka Jarmila Podhorná. Aronie zpomaluje stárnutí organismu tím, že látky v ní obsažené pohlcují volné kyslíkové radikály.
Withanie snodárná - říká se jí také ašwaganda a má silné antioxidační vlastnosti. Látky obsažené v rostlině přímo působí na štítnou žlázu, aby produkovala optimální množství hormonů. Kromě účinku na hormonální rovnováhu pomáhá tělu v boji proti stresu, zlepšuje imunitní systém a má protizánětlivé účinky. Léčivé látky jsou obsaženy v jejím kořenu, listech i v plodech. Nejčastěji se užívá odvar z kořenů a listů. Rostlinu si můžeme také sami vypěstovat na okenním parapetu.
Chaluha bublinatá - jde o mořskou řasu plnou přírodního jódu, který stimuluje štítnou žlázu k produkci hormonů. U nás ji bez problémů seženete například na internetu, a to sušenou a pomletou na prášek nebo ve formě tablet.
Kalísie vonná - i tato krásná, v našich zeměpisných šířkách pokojová rostlina velmi dobře upravuje činnost štítné žlázy. Jednou z možností, jak rostlinu zpracovat, je dát dva velké listy kalísie na čtyři dny do lednice. Pak je rozmělníme a vložíme do jednoho litru teplé vody.Povaříme na mírném ohni asi dvacet minut. Necháme celý den vyluhovat a máme připraveno. Pijeme třikrát denně půl deci asi hodinu před jídlem. Abychom kúru zintenzivnili, přikládáme si na hrdlo obklad z této tekutiny, nejlépe na noc. Vše provádíme tři týdny, týden uděláme přestávku a celé opakujeme, ale maximálně třikrát za sebou.„Činnost štítné žlázy vyrovnává tinktura ze dvou bylin – kalísie a eleuterokoku. Reguluje hladinu hormonů v těle. Kromě toho směs obsahuje látky, které pomáhají při normálním fungování brzlíku a nadledvinek a výrazně posilují imunitu,“ říká bylinkářka.
Ořešák královský - že jsou chutné vlašské ořechy přímo balzámem pro naše zdraví, není třeba zdůrazňovat. Jsou však také kupodivu zdrojem jódu! Tinktura z ořešáku působí preventivně na řadu pochodů v těle.„Z variant, jak účinné látky z ořešáku podávat, je nejpříjemnější ořechovka, na kterou potřebujeme sedmičku silnějšího alkoholu, nakrájených 150 gramů zelených ořechů a půl tyčinky skořice. Vše dáme do lahve, necháme měsíc macerovat na slunečném a teplém místě. Pak přecedíme, podle chuti doplníme vodou, cukerným sirupem a nalijeme do lahví. Užíváme třikrát denně panáka před jídlem,“ doporučuje bylinkářka.
Jód - který je pro správnou činnost štítné žlázy klíčový, je obsažený v mořských rybách, plodech moře, mořských řasách, v jodizované soli, v některých minerálkách, višních, třešních, avokádu, brokolici, špenátu, čekance.

Reklama

Výběr článků

Načítám