Hlavní obsah

Na Fashion Weeku v New Yorku předváděli módu pacienti trpící rakovinou

Novinky, ema

Jedenáct lidí s diagnózou pokročilého stadia rakoviny vystoupalo na přehlídkové molo v centru Manhattanu. Byli součástí jedné z největších módních událostí roku, Fashion Weeku v New Yorku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na Týdnu módy v New Yorku předváděli pacienti s pokročilým karcinomemVideo: Reuters

 
Článek

Čtyřiatřicetileté Tiffany Schwantesové byla několik dní před přehlídkou nitrožilně aplikována chemoterapie. Rakovina jí totiž začala metastazovat do plic a toto je v současné době jediná možná forma léčby.

Přesto ale o několik dní později našla sílu a v bledě růžových šatech od návrhářky Dalii MacPhee vstoupila na molo. V kaštanové paruce ostříhané na mikádo ji tam doprovodil svalnatý krasavec. A celý sál tleskal. „Cítím se dobře. Cítím se krásná,“ řekla při pohledu do zrcadla.

Uniknout z těla pacienta

Nemoc přišla v jejích 29 letech a mladá maminka dvou dětí se najednou musela postarat nejen o potomky, ale i sama o sebe.

„Přechod z manželky a maminky na plný úvazek do matky a pacienta s rakovinou taktéž na plný úvazek byl vážně těžký. Nebyla jsem zvyklá chodit k lékaři dvakrát třikrát týdně. Bylo mi strašně líto, že se nedokážu postarat o svoje děti,“ řekla Tiffany pro amny.com. Dodala, že prostřednictvím této akce doufá, že se stejně nemocní lidé o akci dozvědí a uvědomí si, že i oni, navzdory vážnému onemocnění, se mohou cítit dobře, výjimečně, či dokonce krásně.

„Doufám, že mě ostatní uvidí. Plnou síly i po pěti dlouhých letech v boji s touto zákeřnou nemocí. Dostali jsme jednu noc. Jednu noc, abychom se oblékli do krásných šatů, vzali si krásné šperky a prostě se bavili. Umožnilo nám to, abychom se cítili jako lidé, ne jen jako pacienti s rakovinou.“

Foto: Reuters

Na Týdnu módy v New Yorku předváděli pacienti s pokročilým karcinomem

Jako praví modelové

A to se i stalo a Tiffany Schwantesová mohla na všechny starosti spojené s nemocí na chvíli zapomenout. Společně se stejně nemocnými lidmi, kteří prochází ozařováním, chemoterapií nebo je čeká operace, vstoupila na přehlídkové molo v rytmu písně od Destiny´s Child Survivor (Přeživší). O všechny modely se postarali profesionální vizážisté a kadeřníci, někteří měli tu čest vynést dokonce i miliónové diamantové šperky.

Akci Surviving in Fashion (Přeživší v módě) zorganizovala nezisková organizace YES!, která poskytuje podporu pro lidi s pokročilou formou rakoviny.

Extra čas od boha

Nicméně na přehlídce nebyly k vidění pouze ženské modelky. Výjimku tvořil šedesátiletý Bill Ramney, který byl jediným modelem mužského pohlaví. Vynesl mikinu s nápisem: Live life, love life (Žij život a miluj ho). I jemu byla diagnostikována rakovina, a to už v roce 2013. Postihla mu tlusté střevo.

„Moje první myšlenky vedly k tomu, zda uvidím svou dceru na promoci nebo zda se vůbec dožiju její svatby. Ani by mě tehdy nenapadlo, že uvidím svá vnoučata,“ řekl s úsměvem a dodal, že všechny tři věci se shodou okolností odehrají tento rok v létě.

„Přijal jsem fakt, že zřejmě zemřu na rakovinu. Ale bůh mi dopřál o něco víc času a i toto je způsob, jak se mu za to odvděčuji,“ uvedl Ramney.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám