Kuřecí kapsa s kozím sýrem a olivami

FOTO: František Petrák, Právo

Suroviny: 4 kuřecí prsa s kůží nebo bez kůže (s kůží je maso šťavnatější), 1 balení pasty z kozího sýra a oliv, sůl a pepř, 4 lžíce másla, trocha oleje, polníček na ozdobení

Postup: Kuřecí prsa podélně nakrojíme tak, aby vznikla kapsa. Maso osolíme a opepříme zvenku i zevnitř, kapsu naplníme pastou z kozího sýra a oliv.

Kapsy opečeme zprudka na pánvi na oleji. Přidáme máslo a maso pečeme v předem rozehřáté troubě ještě 20 minut na 160 °C. Podáváme se smetanovou bramborovou kaší.

Smažená krůtí kapsa s bambusovými výhonky a levandulí

FOTO: František Petrák, Právo

Suroviny: 600 g krůtích prsou, 200 g sterilovaných bambusových výhonků, lžička levandule na vaření, hrst čerstvého koriandru, 8 plátků slaniny, hladká mouka, vejce a strouhanka na trojobal (můžete vyzkoušet i  japonskou strouhanku panko), olej na smažení, sůl a pepř
Postup: Krůtí prsa rozdělíme na 4 stejné kusy a každou porci podélně nakrojíme tak, aby vznikla kapsa. Maso osolíme a opepříme a kapsy naplníme bambusovými výhonky, levandulí a nasekaným čerstvým koriandrem. Kapsy zabalíme do plátků slaniny, ovážeme kuchyňským provázkem a obalíme v mouce, vajíčku a japonské strouhance. Kapsy usmažíme ze všech stran dozlatova.
Vepřová panenka s medovou hořčicí

FOTO: František Petrák, Právo

Suroviny: 1 větší šál vepřové panenky (600–800 g), 3 lžíce medové hořčice, 3 lžíce oleje, sůl a pepř

Postup: Vepřovou panenku očistíme od zbytků řetízku (šlach a tuku) a opatrně ji nakrojíme tak, aby vznikl jeden větší plát masa. Plát osolíme a opepříme a potřeme medovou hořčicí.

Ochucené maso zamotáme zpět do válečku. Aby se nerozbalilo, stáhneme ho kuchyňským provázkem. Panenku orestujeme na rozpáleném oleji na pánvi ze všech stran a hned ji i s výpekem vložíme do předehřáté trouby. Pečeme ji do růžova při teplotě 140 °C asi 20 minut.

Podáváme se salátem ochuceným malinovým nebo fíkovým balsamikem, ozdobíme „vlasy“ z naklíčených semínek červené řepy.

Kapsa z hovězího flank steaku s konfitem z cibule a sušeného ovoce

FOTO: František Petrák, Právo

Suroviny: 2 kusy půlkilových flank steaků, 1 balení konfitu s cibulí a sušeným ovocem, několik snítek čerstvého tymiánu, olivový olej, sůl a pepř

Postup: Flank steaky očistíme, osolíme, opepříme a poklademe konfitem z cibule a sušeného ovoce a snítkami tymiánu. Zabalíme je do dvou rolád, které převážeme provázkem, aby se nerozbalily.

Maso orestujeme zprudka ze všech stran na pánvi na rozpáleném oleji. Poté válečky i s výpekem vložíme do rozehřáté trouby na 140 °C. Pečeme asi 13 minut, aby maso bylo stále šťavnaté.

Kapsy z flank steaku nafilírujeme (nakrájíme na plátky) a podáváme s tagliolini uvařenými al dente. Porce ozdobíme polníčkem nebo řepnými klíčky.

Tip: Konfit koupíte i v obchodě Demdaco za 121 Kč, pochází z francouzské Provence. Je připraven z cibule, fíků, rozinek, ořechů, mandlí, zázvoru, jamajského pepře a červeného vína. Podobný můžete přichystat i doma.