Hlavní obsah

Bylinkové recepty na chřipku a nachlazení

Právo, Zdena Nováčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mlhy, plískanice, chladno, zkracování dne. To všechno působí na snížení fyzické a psychické odolnosti a vytváří vhodné prostředí pro nastuzení, virózy a chřipky. Dá se říci, že nikdo není před nachlazením v bezpečí. Tipů na prevenci proto není nikdy dost. Naštěstí zaručených receptů příroda nabízí bezpočet.

Foto: Profimedia.cz

Braňte se před chřipkou.

Článek

Mrkvový sirup proti kašli

Je vhodný i pro děti a působí jako prevence kašle a zánětu průdušek. Kombinace medu a mrkvové šťávy bohaté na betakaroten stimuluje obranyschopnost organismu a zároveň podporuje a urychluje regeneraci sliznic dýchacích cest. Stačí nám k tomu asi půl litru čerstvé mrkvové šťávy, kterou smícháme se čtyřmi lžícemi medu. Velmi pomalu směs zahříváme, ale nevaříme, dokud tekutina nezíská konzistenci sirupu. Ten potom přelijeme do uzavíratelné lahvičky a uskladníme v lednici. Užíváme při začínajícím kašli třikrát až pětkrát denně po čajové lžičce.

Cibulová šťáva ulehčí odkašlávání

Cibulovou šťávičku připravíme jednoduše – nadrobno nakrájenou nebo rozmixovanou cibuli smícháme v poměru 2:1 s medem nebo s cukrem. Necháme nejméně tři hodiny odstát, až cibule pustí šťávu. Užíváme dvakrát denně (nejlépe ráno a večer) čajovou lžičku. Působí antibioticky, regeneruje sliznice a zlepšuje odkašlávání, protože ředí hleny. Pozitivem je i to, že působí lehce sedativně.

Yzop ochrání před chřipkou a odhleňuje

Yzop lékařský výrazně pomáhá při zánětech dýchacích cest, slouží jako kloktadlo hlavně při suchém kašli, je dezinfekční a antibiotický. Čaj lze v chřipkovém období pít preventivně. Užívá se i ve směsích – např. s diviznou, jitrocelem, natí konopičky a kořenem proskurníku (seženete je v lékárnách a obchodech s bylinami). Velmi účinná na průdušky je tinktura.

Náš tip: Připravte si doma sirup, který skvěle pomůže s vykašláváním – 30 gramů květů yzopu dejte do čtvrt litru vařící vody, asi minutu povařte a nejméně čtyři hodiny nechte louhovat. Přefiltrujte, přidejte půl kila cukru a vařte do konzistence sirupu. Skladujte v temnu a chladu. Při kašli a zahlenění užívejte pět až šest polévkových lžic denně.

Pro posílení imunity

Velmi dobrou prevencí virózy a chřipky je éterický olej Ravitsara, který se získává ze stromu kafrovníku lékařského a má silné antivirové působení. Doslova tvoří štít před virovou nákazou. Jde o olej příjemné, svěží vůně, hodí se pro použití do aromalampy či difuzéru, bude čistit vzduch kdekoli v prostoru (doma, v kanceláři, čekárně apod.). Posiluje imunitu, působí dobře při onemocněních horních cest dýchacích a také na další viry včetně oparu či bradavic.

Inhalujte klidně ve sprše

Inhalovat nemusíme jen se zakrytou hlavou nad nádobou s horkou tekutinou, vdechovat výpary můžeme i při sprchování. Stačí dát kapičku směsi éterických olejů do rohu sprchového koutu a inhalovat během ranního nebo večerního sprchování. Příjemně voňavá, velmi účinná proti virózám a silně antiseptická je kombinace bylinkových silic rozmarýny, vavřínu (bobkového listu), blahovičníku (eukalyptu) a citrónu. Jen s eukalyptovým olejem pracujeme opatrně, protože ve vyšším množství může být dráždivý. Neměl by se používat dlouhodobě – při nadměrném množství působí negativně na ledviny a játra.

TIP osvědčený staletími

Rýmu a kašel zaženou tymián a dobromysl

Tradiční, osvědčený recept proti kašli a zahlenění dýchacích cest využívá sílu tymiánu a oregana (dobromysl). Nejlepší je přidat k inhalaci ještě protizánětlivý heřmánek. Nejprve si připravíme směs ze 30 g heřmánkového květu, 30 g tymiánové natě a 40 g listu dobromysli. Tři polévkové lžíce této směsi dáme do mísy s litrem horké vody. Následně zakryjeme hlavu a horní část těla osuškou a deset minut vdechujeme páry střídavě nosem a ústy. Po inhalaci zůstaneme v teplé místnosti a vyhýbáme se průvanu. Tuto kúru provádíme třikrát denně po dobu sedmi dnů. Všechny bylinkové recepty počítají s naší trpělivostí a vytrvalostí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám