Hlavní obsah

Zuzana Klingrová: Jóga zkrátka mění životy

Novinky, Anna Srncová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začínala judem, pokračovala potápěním, osm let učila děti plavat a také radila modelkám, jak se hýbat a co jíst. Jejím osudem se ovšem stala jóga. Sedmatřicetiletá Zuzana Klingrová studovala mnoho jejích stylů, ale nejvíc ji nakonec oslovila možnost cíleně pomáhat prostřednictvím jógové terapie. Tvrdí, že s jógou rozkvetete a změní vám život. A vy jí věříte, i když si s chutí dá kafe a zákusek místo čaje a při zmínce o nakupování bot se jí rozzáří oči vášní…

Foto: archiv Zuzany Klingrové

Zuzana miluje cestování. Velkým zážitkem pro ni byla návštěva Grand Canyonu v Severní Arizoně.

Článek

S jednou z nejznámějších českých lektorek jógy a zároveň kreativní ředitelkou Resortu Svatá Kateřina jsme se sešly v útulné vinohradské kavárně. Nepřišla ovšem žádná asketka, nýbrž velmi atraktivní, moderní žena v chic oblečení – a rozzářila celou místnost.

K mému překvapení si objednala kávu. Prý ji, na rozdíl od zeleného čaje, miluje. Od prvního okamžiku začala bořit mé představy o jogínech – což paradoxně jen posílilo mé přesvědčení, že se pro jógu prostě narodila.

Z našeho setkání jsem si odnášela plno zajímavých rad, aniž by mi cokoli vnucovala – jako by na mě mimovolně aplikovala karma jógu, o které jsme hovořily. A právě v tom je Zuzanino kouzlo – hodina v její přítomnosti vás nabije na týden dopředu.

Když si člověk vybírá například trenéra, maséra či kadeřnici, měl by mu „sedět“. Co když ale klient tak říkajíc nesedí vám?

To víte, že se mi stalo, že se objevil někdo, kdo vyzařoval opravdu hodně negativní energii. To je pro mě ale výzva. Takoví lidé mají většinou nějaký velký problém, a i když je práce s nimi náročnější a mnohdy vyžaduje i hodně trpělivosti, je zajímavé sledovat, jak se v průběhu lekcí mění.

Jak se ze zapšklého a energeticky nepříjemného člověka stává někdo mnohem vlídnější. Jóga zkrátka mění životy. S ní rozkvetete a někdy vám pomůže i v životních změnách.

V současné době se asi nejvíc věnujete jógové terapii. Stačí chodit na lekce, nebo je důležité cvičit i doma?

Jóga je ze šedesáti procent o tom, co si sama odcvičíte doma. Program je stanoven maximálně na dobu šesti týdnů. Jednoduše řečeno, naše tělo potřebuje různé podněty, aby se rozvíjelo. Pokud budete dlouhodobě cvičit pořád stejnou sestavu pozic, vaše tělo už na ně nebude reagovat, bude docházet k jednostrannému zatížení až přetížení, a to může být škodlivé.

Šest týdnů je opravdu maximum. Ideální je, když se s klientem vidím v prvních třech týdnech častěji – probereme úpravu jídelníčku, očistu organismu, cvičení, ale i chyby, kterých se případně dopouštíte.

Vždycky je důležité jít ke kořenům obtíží, a hlavně vy sama musíte chtít na sobě pracovat a chtít něco změnit, já to za vás nikdy udělat nedokážu.

Jak jste se vlastně k jógové terapii dostala?

V Americe jsem na Hindu University studovala obor yoga education, který vás připravuje na to, že budete následně učit lektory jógy. Od začátku jsem věděla, že se tomu věnovat nebudu, možná někdy v šedesáti.

Hindu University se ale také podílí na výzkumu jógy. Měla jsem štěstí a dostala se do jednoho jejich výzkumného centra v Haridwaru. Tam jsem měla přístup ke všem rentgenům, ultrazvukům, EKG a podobně, které ukazovaly, jaký má jóga vliv na zdraví. A to bylo to, co mě oslovilo, takže jsem se vedle svého oboru začala věnovat i jógové terapii.

Foto: Lucie Čermáková

Zuzana Klingrová

Takže vás přesvědčily hmatatelné důkazy?

Přesně tak. Rozhodně jsem nezačala jógu studovat s tím, že se jí budu živit. A upřímně si myslím, že se jógou uživit nedá, pokud ji tedy děláte především pro chuť lidem pomáhat a mít radost z výsledků. A ty jsou fantastické.

Například?

Mám klientku, která přišla s brutálními migrénami. Jednou měsíčně byla na několik dní naprosto vyřazena z pracovního i soukromého provozu. Poslala jsem ji na magnetickou rezonanci, která potvrdila to, co bylo z mého pohledu viditelné – a sice posun krční páteře asi o osm milimetrů.

Kvůli regeneraci nemusíte meditovat, oblékat se do sárí a tvářit se, jak jste se napojila na vesmír, když stejně myslíte na sto jiných věcí. Stačí si na dvacet minut sednout a dýchat.

Upravily jsme jídelníček, vyčistily tělo, začaly jsme cvičit a po třech letech je bez migrény. Tedy pokud si ji nezpůsobí sama nějakou chybou, ale rozhodně to už není deformací páteře, která se vrátila zpátky na své místo.

Často se pro jógu rozhodnou i ženy, které mají problémy s otěhotněním. Můžete jim pomoci?

Nezapomínejte, že i úspěšná metoda Ludmily Mojžíšové (rehab. pracovnice - pomocí svalového cvičení řeší sterilitu žen) vychází z jógy. Stres, špatná životospráva, nedostatek pohybu a přemíra sezení způsobují nedokrvení orgánů a to je první, na čem musíme s klientkou začít pracovat. Očista organismu, harmonizace a prokrvení orgánů. Důležitý je ovšem i psychologický aspekt. Když má žena něco, čemu může věřit, je to velký krok k úspěchu.

Vy sama děti nemáte. Můžu si dovolit velmi intimní otázku proč?

Já to neřeším. Téma rodičovství mě nestresuje. Pokud otěhotním, fajn, ale když to nepřijde, tak si myslím, že mám plno aktivit, které mě naplňují, a doufám, že je předávám i dál a můj život na Zemi má smysl. Znám plno žen, které neměly jako životní poslání být matkami a jsou jimi, a skvělými. A naopak znám ty, které programově šly za mateřstvím a jsou velmi špatnými matkami.

Kvalita života a jeho náplň se přece netočí jen kolem dětí. Samozřejmě je smutné, když člověk po dítěti touží a nejde to. Ale v takových případech se snažím ženám pomoci a musím zaklepat, že se úspěchy dostavují.

Foto: Lucie Čermáková a archiv Resortu Sv.Kateřina

Šest dní v týdnu pracujete s energiemi. Na jednu stranu vás asi to, že lidem pomáháte, nabíjí, ale na druhou stranu zřejmě i svým způsobem vysává. Nebo máte nějaký ochranný štít, přes který si klienta při terapii nepustíte k tělu?

Při jógové terapii nejde mít ochranný štít, to byste nemohla pomáhat. Někdy se mi ale samozřejmě stane, že jsem hodně unavená, a protože cvičení s klientem je jiné, než když cvičím sama, tak si třeba večer doma udělám několik ásan.

Nebo si jen tak sednu, dýchám a koukám tak říkajíc do blba. Hlavu si také vyčistím při procházkách se psem, kdy opravdu na nic nemyslím. Vím, že můj život musí mít řád. Dva měsíce jedu naplno a pak musím někam odjet a odpočinout si. Mnohdy na dovolené ani necvičím pozice, třeba až poslední dva tři dny.

Zmínila jste dýchání. Je hodně důležité?

Dýchání je klíč ke všemu. Když přijedete do Indie, tak zjistíte, že pro ně jsou často ásany podružné, ale důraz kladou na dýchání. Stres vám změlčí dýchání, v ten okamžik se vše sevře. Buňky bez kyslíku nemůžou pracovat. Takže kvůli regeneraci nemusíte meditovat, nemusíte se oblékat do sárí a tvářit se, jak jste se napojila na vesmír, když stejně myslíte na sto jiných věcí. Stačí si na dvacet minut sednout a dýchat.

V případě, kdy jste v dlouhodobém stresu a dostavují se už i zdravotní potíže, ani nedoporučuji cvičení. Při něm se totiž vyplavují odpadní látky a zatěžují lymfatický systém, který máme i tak velmi zanesený. Lepší je napřed začít čistit tělo, upravit jídelníček a pak přidávat pohybové aktivity. Lehnout si a dýchat je v takový okamžik mnohem přínosnější.

Takže v jednoduchosti je krása a síla?

Přesně tak. Jednoduchá ásana vám přinese pocit klidu a nepotřebujete si kvůli tomu dávat nohu za krk. Myslím si, že i podle toho poznáte dobrého lektora jógy. To, že si na Instagram dá fotky s krkolomnými pozicemi, z něj lepšího lektora nedělá.

Je to jako s učiteli – s darem učit a předávat něco dál byste se měla narodit. A protože je to dar, děláte to nejen na lekcích, ale kdykoliv, bez očekávání odměny za tuto pomoc – to je karma jóga.

Přiznám se, že vůbec netuším, co je karma jóga.

Moc lidí se jí nevěnuje, a když, tak jen proto, aby si udělali dobré promo. Často mám pocit, že nejde doopravdy z nich. Karma jóga spočívá v tom, že uděláte cokoliv pro lidi a nic za to nečekáte.

Foto: Lucie Čermáková a archiv Resortu Sv.Kateřina

Takže taková charitativní činnost?

Ne, tak bych tomu opravdu nerada říkala. Nikdy nic nedělám programově, když to přijde, tak to přijde a udělám třeba velkou akci, za kterou nic nechci, nebo jdou peníze na dobrou věc. To je princip karma jógy. Musíte to ale cítit. Ono se to člověku vrátí někde jinde.

Abyste ale nevypadala jako Matka Tereza, hřešíte občas?

Hřeším! Mám jednoho oblíbeného učitele Roda Strykera, který napsal úžasnou knihu Four Desires. A on říká, že věnovat se duchovnímu růstu můžete, ale musíte jej přizpůsobit prostředí, ve kterém žijete.

To, že si vezmete sárí a budete pít zelený čaj, z vás neudělá spirituálního člověka. Já se ale umím i rozčílit. Nežiji na Bali, abych byla naprosto klidná. A proto si třeba klidně dám i něco sladkého, můj oblíbený croissant či kávu, když vím, že mi to udělá dobře.

Nezmínila jste svou vášeň, kterou je nakupování bot!

Tu opravdu mám. Moje maminka říká, že to mám od malička. Když jsme šly do obuvi, byla jistota, že si odnesu aspoň bačkůrky! Vrcholem mého dětství byly bačkůrky s krtečkem, to jsem byla opravdu šťastná. Pak jsem je ale nenosila, aby se mi nezničily.

Můj přítel je byznysmen! Je praktický a je doopravdy jang. Když řeknu „namasté“, on řekne „namažte“.

Ovšem já je nemusím kupovat pro sebe, stačí mi, když si boty odnese přítel, který tvrdí, že je to se mnou strašné. Ale teď jsme byli na dovolené v Itálii a já si žádné nepřivezla – a on dvoje! Mně udělají radost jakékoli boty, tedy kromě těch bačkor.

Komické na tom je, že všechny sporty, které jsem kdy dělala, byly bez bot – plavání, judo, gymnastika a jóga, takže se nedivte, že si nákup bot užívám. Mám jich opravdu hodně, ale nemám moc příležitostí je nosit.

Je možné vás vidět na podpatcích?

Určitě, mě boty fakt baví.

Foto: archiv Zuzany Klingrové

K jejím láskám ale také patří rušný New York

S módou je spjata i vaše další aktivita – a to jsou posvátné šperky.

Pro mě je především zajímavá žena, která šperky Shivaloka tvoří. Jmenuje se Swathimaa a žije na Bali, kam často odcházejí guruové nejen z Indie, protože tam je všechno jiné, opravdu posvátné a v klidu. Swathimaa je komplikovaná osobnost, nechrlí jednu kolekci za druhou. Musí to v ní uzrát, a to někdy trvá i rok. Teď je těhotná, takže netvoří vůbec, protože těhotenství mění energie.

Ono to totiž není jen o navlečení korálků. Rudraksha, která je hlavní součástí, je obyčejný indický žalud, dokud není požehnán. Ten obyčejný si můžete koupit kdekoliv, i tady u nás, ale nevíte, odkud pochází a zda byl energeticky aktivován.

Swathimaa používá opravdu posvátné semeno Rudraksha, polodrahokamy a drahé kameny. Každý šperk je tvořen s guruem, který navrhne, které kameny k sobě energeticky jdou.

Zmínila jste, že někteří guruové odcházejí na Bali. Odejdete tam jednou i vy?

Ne, já rozhodně ne, mne to tam netáhne. Moje místo je na Havaji! Byli jsme tam před dvěma lety s přítelem na Vánoce, protože byly levné letenky… Ale žádné Oahu ani Big Island, což je mimochodem moc smutný ostrov, protože vidět přírodu zalitou lávou není vlastně moc hezké. Proto mě vždycky udiví, když si někdo vezme náramek s dvaceti lávovými kamínky, protože láva hrozně uzemňuje, někdy až do smutku.

Foto: archiv Zuzany Klingrové

V Africe si užila setkání se žirafou

Ale abych se vrátila k Havaji. Zamilovala jsem se do Maui, kde je zeleň, energie vodopádů a dravost vulkánů, zkrátka nádhera. Takže já jednou možná skončím tam.

Přítel je také naladěný duchovně?

Ne! On je byznysmen! Je praktický a je doopravdy jang. Když řeknu „namasté“, on řekne „namažte“. Nebo když jsme na konci meditace, tak on usíná a já mu říkám, že by měl být na hranici bdění a snění. On mi na to odpoví, že si dělá svoji „chrupšásánu“.

Jak jste se seznámili?

Měl velké problémy se zády. Chtěli ho operovat s výhřezem ploténky a já ho napravila, tak jsme se seznámili.

Drží vás svou praktičností při zemi?

Vlastně ano. Mě baví dělat a vymýšlet kreativní věci, které on pak přivádí k životu. Jednou jsem řekla, že by bylo skvělé dělat meditace v kamenném kruhu druidů. On se do té myšlenky zamiloval a už dva roky je ve Svaté Kateřině největší kromlech, tedy kamenný kruh, v České republice. Jeho účelem je pomoci lidem v jejich duchovním vývoji a zlepšení zdraví.

To zní skvěle, že máte muže, který plní vaše sny!

Ano, my se krásně doplňujeme. Ale mnohdy i narážíme, protože já vidím tu kreativní část věci a on chce vidět čísla. Což je i případ mého jógového studia. Ale jak už jsem řekla, myslím si, že jógou se vydělávat nedá.

Vy se nevěnujete jenom józe, ale také ájurvédě.

Ono je to v rámci jógové terapie i mé práce v resortu velmi propojené. Dokonce píšu i knihu, ve které se snažím vysvětlit, co bychom měli jíst, jak a které ásany cvičit podle ročních období, což je z hlediska ájurvédy velmi důležité.

Také jsem si uvědomila, že sice lidem doporučuji, co by měli z hlediska ájurvédy jíst, ale mnohdy je u nás obtížné sehnat ájurvédské doplňky stravy. A tak je začínáme dovážet z Indie, kde jsme objevili úžasnou firmu. Máme s ní domluveno, že nám poskytnou i své indické lékaře, terapeuty a maséry, kteří budou pracovat s klienty. Za to jsem opravdu moc vděčná, protože to jsou lidé, kteří své umění dědí po generace a není nad to, když s vámi pracuje někdo, kdo to má tak říkajíc v krvi.

Reklama

Výběr článků

Načítám