Hlavní obsah

Devět bylin pro zdravá játra

Novinky, Zdena Nováčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Játra se mohou sama regenerovat, ale jejich funkčnost není neomezená. Proto je jim každá očista ku prospěchu. Játrům škodí cigarety, alkohol, léky, konzervanty a příliš tučná jídla. Jejich kondici ovlivňují i kosmetické přípravky, které používáme, například opalovací krémy, mýdla, šampony. Ani psychická zátěž není pro játra dobrá, stresy je oslabují. Z toho je zřejmé, že jaterní kúru potřebujeme čas od času všichni.

Foto: Profimedia.cz

Bylinkářka Jarmila Podhorná doporučuje na očistu jater kúru ve složení bříza, jalovec, ostropestřec, maralí kořen, která zaručeně játra posílí a dodá tělu energii.

Článek

Ostropestřec mariánský

Nejznámější a nejpoužívanější bylinou pro vylepšení kondice jater je ostropestřec.

Z rostliny se používají hlavně dobře vyzrálá a usušená semena, která mají nejvíc účinných látek. Ale zpracovávají se i listy a kořen. Ostropestřec játra ochraňuje, ovlivňuje tvorbu žluči a zlepšuje celkový metabolismus.

Užívá se zejména pro doléčování chorob jater a žlučníku a zlepšení procesu celé látkové výměny. Kúra z ostropestřce je i výborná prevence! Pozitivně působí při žloutence, zánětech jater a žlučníku, cirhóze.

Sami doma si můžeme z rozmělněných semen připravit čaj, ale mnohem silnější účinky má tinktura z pupenů rostliny. Výtažky z něj obsahuje i řada léků.

Kořen rybízu černého

Tinktura z kořene rybízu černého spolehlivě regeneruje játra. Psal o tom i známý bylinkář Jiří Janča. Samozřejmě i plody prospívají zdraví, ale ta hlavní síla pro naše játra je právě v kořenech keře, který býval dříve na všech našich zahrádkách a měl by se tam vrátit.

Jalovec obecný

Využívají se čerstvé a patřičně dozrálé plody tohoto keře, nejlepší sběr je v září nebo až v říjnu. Tinktura se připravuje z drcených plodů. Zrychluje látkovou výměnu a kromě toho je dobrá i proti zadržování vody v těle. Kdo trpí otoky, měl by si jalovcovou tinkturu dopřát.

Šalvěj lékařská

Působí hlavně protizánětlivě, pozitivně ovlivňuje regeneraci i činnost jater. Šalvěj si můžeme pěstovat doma v květináči a připravovat si z ní odvar. Pro vnitřní užití je lepší šalvěj asi tři minuty povařit. Bylina je tělu prospěšná v mnoha směrech, proto bychom ji měli používat častěji i jako koření.

Benedikt lékařský

Říká se mu i benedikt čubet. Z kvetoucí rostliny se sbírají čerstvé listy a připravuje se z nich tinktura pro léčbu nemocí jater a žlučníku. Zároveň podporuje a zklidňuje nervovou soustavu. Ale neměl by se používat při špatné funkci ledvin, i z toho důvodu je lepší kupovat už hotové přípravky a nedělat si z benediktu čaj nebo odvar.

Hořec a zeměžluč

Kořen hořce žlutého reguluje činnost žlučníku i jater a přidává se často např. do likérů. Připravujeme z něj odvar: 1 lžičku mletého kořene povaříme půl hodiny v půl litru vody. Osladíme medem – je úporně hořký. Nebo použijeme tinkturu. Sami kořen nesbírejte – hořec je chráněný!

Zeměžluč lékařská roste na lesních loukách, ale ubývá jí, protože vyžaduje čistou půdu. Proto ji stříhejte, kořeny nevytrhávejte! Sbírá se kvetoucí nať s listy, připravuje se z ní čaj, odvar a tinktura. Ta je kvůli přesnému dávkování nejvýhodnější, protože při předávkování čajem nebo odvarem může dojít až k dávení.

Vachta trojlistá

Pro přípravu tinktury se používají celé čerstvé rostliny i s květy. Vachta povzbuzuje metabolismus, tvorbu žluči a žaludečních šťáv a posiluje celý organismus. Vachta by měla být součástí tinktur pro posílení jater při vyčerpanosti organismu z jakýchkoli důvodů, uvádí se v knize bylinkáře Jiřího Janči.

Pýr plazivý

Játra výborně pročistí, harmonizuje metabolismus a tvorbu žluči. Má pozitivní vliv na kožní nemoci, ostatně ty dost často souvisejí s funkcí jater. Rostlina dává tělo do rovnováhy i po dobrání antibiotik. Dokonce se používá při lehčích otravách z potravin.

Reklama

Související témata:

Související články

Pěstujeme bylinky

Není nad chleba s máslem posypaný čerstvě sklizenou pažitkou nebo džbán vody ovoněný meduňkou či mátou! Pokud vám ovšem zmiňované bylinky rostou někde u domu...

Výběr článků

Načítám