Hlavní obsah

Zvolte outfit podle typu a tónu pleti

Novinky, Eva Dvořáková

Co to znamená, když je člověk letní, zimní, jarní nebo podzimní typ? Rozhoduje o tom barva pleti, vlasů i očí. Módní odborníci na základě určení typologie člověka dokážou poradit, jaké barvy mu budou nejvíce slušet.

Foto: Profimedia.cz

Při kombinování oděvu se můžete řídit malým tahákem, kterým může být barva a tón vaší pleti.

Článek

Barvy volte podle typu pleti

„Jarní žena se vyznačuje světlou pletí se žlutým nádechem, modrýma, zelenýma nebo světle oříškovýma očima. Její vlasy jsou blonďaté, zrzavé nebo světle hnědé. Nejvíce bude zářit v teplých pastelových barvách a zlatých špercích,“ říká Dagmar Gabulová, módní koučka a autorka knihy Styl - Cesta ke kráse, sebevědomí a charismatu.

Foto: Archiv firem

Jarní typ. Halenka, Takko, 449 Kč. Tenisky, Deichmann, 499 Kč. Kabátek Haily´s Zoot, 929 Kč. Náušnice, Pomellato, info o ceně v obchodě. Kalhoty, Topshop, info o ceně v obchodě.

Ženy spadající do skupiny letní typ mají světlou pleť s růžovým nádechem, která je citlivá na slunce. Barva očí je modrá/modrošedá nebo zelenošedá, barva vlasů popelavá. Na rozdíl od jarního typu letním ženám sluší studené pastelové barvy a stříbrné šperky.

Foto: Archiv firem

Letní typ. Prsten, Dyrberg&Kern, 1949 Kč. Boty, Aldo, 2599 Kč. Bavlněné šaty, Zuzana Kubíčková, 6000 Kč. Sáčko Vero Moda, Zoot, 1389 Kč. Kabelka, Lusha, info o ceně v butiku.

„Podzimní typy mají snědší pleť s broskvovým nádechem, která se skvěle opaluje,“ říká odbornice na módu a barevnou módní typologii.

„Taková žena má hnědé nebo zelené oči, hnědé, kaštanové, případně zrzavé vlasy,“ dodává Gabulová. Nosit by proto měla teplé zemité barvy a zlaté šperky, které u tohoto typu pleti vyniknou nejlépe.

Foto: Archiv firem

Podzimní typ. POnožky, Happy Socks, 249 Kč. Boty, Cos, info o ceně v obchodě. Kabát, Topshop, info o ceně v obchodě. Lacláče, Levi´s, info o ceně v obchodě.

Zimní typy žen vypadají vlastně jako pohádkové Sněhurky. K nim by se dala přirovnat nejvíce velmi bledá pleť, které se téměř neopaluje. Velký kontrast tvoří tmavé havraní vlasy a zářivé výrazné oči v modré nebo šedé barvě.

„Pokud jste zimní typ, využijte toho. Nejvíce zazáříte v jasných studených barvách a špercích z bílého zlata a stříbra,“ dodává módní expertka.

Foto: Archiv firem

Prsten, Halada, inbfío o ceně v klenotnictví. Baleríny, Lusha, info o ceně v butiku. Kabátek, Cos, info o ceně v obchodě. Pyžamová košile, Next, 1285 Kč. Kalhoty, H&M, 499 Kč.

V kombinování barev faux pas nehrozí

„Dnes už doopravdy neexistují žádné limity. Barvy a vzory můžete kombinovat tak, jak se vám zlíbí,” říká módní poradkyně Klára Klempířová z Módní Ordinace a dodává, že kdysi bylo zapovězeno kombinovat zelenou a modrou barvu. Dnes je toto spojení velmi časté a žádané, a to v nejrůznějších odstínech.

Odbornice na poli módy doporučuje kombinovat barvy podobné sytosti. „Například modrá s červenou tvoří příjemnou dvojici, kombinovat ale můžete i ostře oranžovou se zelenou či tyrkysovou. Oku lahodí i vínová se smaragdovou anebo pastelové kombinace, například růžová s bleděmodrou.”

Výrazné barvy báječně ladí s barvami základními, černou, šedou a tmavě modrou.

Některé barvy sluší všem

Určitě se dá říci, že některé barvy sluší všem ženám. „Je to například indigo, barva typická pro džínovinu, která v přiměřeném odstínu sluší každému. Pak také tyrkysová, která sluší bledé i bronzové pokožce,“ uzavírá Klára Klempířová.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám