Hlavní obsah

Výstava oslavuje ikonické boty na podpatku

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Holon

Moto nové výstavy v izraelském městě Holon zní: Ain't no heel high enough (Žádný podpatek není dost vysoký). Expozice oslavuje vysoké jehlové podpatky, tzv. stilettos. A to ve všech, i těch nejextravagantnějších podobách.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na výstavě v Izraeli jsou k vidění boty s nejrozmanitějšími podpatkyVideo: AP

 
Článek

Všechny modely vystavených bot místo pohodlí a stability oslavovaly spíše kreativitu a originalitu. Díla návrhářů, která jsou na výstavě k vidění, prolamují hranice tradičního obutí. Nejvyšší podpatek na přehlídce dosahuje dokonce neuvěřitelných 50 centimetrů.

Extravagantní izraelští návrháři představují své interpretace těch nejvíce nepohodlných, ale také nejvíce sexy dámských jehlových bot. Speciálně pro výstavu byli osloveni, aby zhmotnili svou představu bot snů a ke kousku přidali i příběh, který je při tvorbě provázel, nebo k návrhu inspiroval.

Netradiční materiály

Některé podpatky jsou vyrobeny z umělých vláken, jiné ze dřeva, cementu, kovu, nebo skla. Návštěvníci se mohou pokochat i kousky vyrobenými ve 3D tiskárně, uvádí agentura AP.

„Výstava jde ve stopách magie, fantazie, reality. Zvýrazňuje ale i bolest, která s nošením vysokých podpatků souvisí,“ řekla kurátorka výstavy Yarra Keydarová.

„Od té doby, co před 500 lety spatřily vysoké podpatky světlo světa, jsou s nimi spojeny skandály po celém světě, a to zejména v Evropě a na Západě. Proto si myslím, že je doopravdy zajímavé podívat se, jak se k výzvě vytvoření ´boty snů´ postavili designéři a návrháři, aby do ní všechny tyto typické aspekty promítli,“ dodala.

Název po dýce

Svou slávu získaly ikonické „stiletto“ boty v roce 1950. Jméno nesou po bodné zbrani, renesančním modelu dýky s dlouhou a úzkou čepelí. Ta symbolizuje úzký jehlový podpatek. I proto nejsou tyto boty praktické pro každodenní nošení.

Foto: AP

BEZ KOMENTÁŘE: Na výstavě v Izraeli jsou k vidění boty s nejrozmanitějšími podpatky

„Stiletto boty nejsou pohodlné, většina žen by řekla, že jsou spíše nepohodlné. Nejsou určeny na chození, a to ani kousky, které jsou k vidění na výstavě. A to i přesto, že ve většině z nich by se chodit i dalo,“ říká kurátorka.

Boty jsou umění

Jeden z vystavujících designérů řekl, že jsou pro něj boty aktem umění. „Jsou to nositelné sochy,“ uvedl Kobi Levi a dodává, že výstava je pro něj splněný sen. Podle jeho slov si vždy přál vytvořit fantasy obuv.

Jeden z jeho návrhů je inspirován klasickou harfou, další pár bot má podpatek ve tvaru dlouhé nohy plameňáka. Ačkoliv to tak nevypadá, designér říká, že boty lze i nosit.

„Mé boty jsou vždy 100% nositelné,“ říká a dodává, že má občas kvůli extravagantnímu vzhledu svých návrhů problém přesvědčit lidi, že se obuv dá opravdu nosit. Návrh jednoho páru bot mu prý zabere zhruba jeden měsíc. Teprve pak dochází k procesu výroby a realizace.

Expozice bude otevřena do 31. srpna 2016.

Reklama

Výběr článků

Načítám