Hlavní obsah

Jakou první dámou by byla manželka Donalda Trumpa

Právo, Jiří Roškot

Dětství prožila v paneláku ve slovinské Sevnici. Nynější adresu v Trumpově věži na newyorské Páté avenue si možná v lednu 2017 přepíše na ještě prestižnější, a to na adresu Bílého domu. Řeč je o manželce republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, půvabné Melanii. Její role první dámy USA je sice zatím stále hypotetická, nicméně může být pokračováním úspěšné kariéry této 46leté exmodelky původem ze středoevropského Slovinska.

Foto: Julie Jacobson, ČTK/AP

Donald Trump se svou ženou Melanií

Článek

„Jste trumpovci?“ ptají se často lidé reportérů v její rodné Sevnici, kteří se sjíždějí do asi pětitisícového města, známého v bývalé Jugoslávii textilní výrobou a nábytkářstvím, aby se dozvěděli víc o jejích kořenech.

Jsme ve 21. století. Budu sama sebou, jiná než kterákoli první dáma.
Melania Knauss-Trumpová

„Byly velmi hezké a roztomilé,“ řekl agentuře AFP důchodce Emil o Melanii a její starší sestře Ines. „Šlo o běžnou rodinu s velice laskavými a tichými děvčaty,“ vzpomínal.

Trump podobu s tchánem nezapře

Melania měla po rodičích příjmení Knavsová, a teprve když se rozjela její kariéra modelky, poupravila si je na Knaussová. Její otec a Trumpův nynější tchán Viktor vedl prodejny aut a náhradních dílů a podle serveru MailOnline byl členem komunistické strany.

Paradoxem ovšem je, že si hřmotnou postavou a celkovým vzhledem s magnátem Trumpem nijak nezadá. Kdekdo by byl ochoten uvěřit, že jsou bratři.

Foto: Joe Skipper, Reuters

Bývalá modelka Melania Trumpová

První, kdo Melanii přivedl k modelingu, byla v polovině 80. let její matka Amalija. V textilce Jutranjka, v níž pracovala, dcery s další drobotinou předváděly kolekce dětského oblečení. Modeling byl Melaniným nedostižným snem, chtěla být aspoň návrhářkou, a tak začala studovat na střední škole a pak na univerzitě ve slovinské metropoli Lublani.

To už si rodiče postavili jednopatrový dům, v němž žijí doteď. „Byla velmi organizovaná a disciplinovaná. Čeho se rozhodla dosáhnout, toho docílila,“ řekl o Melanii bývalý spolužák.

Na soutěži modelek si jí v roce 1987 všiml renomovaný slovinský fotograf Stane Jerko a to pro ni znamenalo start k vytoužené dráze. Následoval kontrakt s modelingovou agenturou v Miláně. Kolotoč přehlídek a fotografování ji v roce 1996 nakonec zavál do New Yorku.

„Dodržovala jsem zákon, jak to má být,“ popsala svou desetiletou cestu k americkému občanství, když v CNN hájila Trumpovy rázné volební výpady proti ilegálním přistěhovalcům. „Žádala jsem o vízum, postupovala jsem podle zákona,“ zdůraznila.

Občanství získala v roce 2006, rok po svatbě s Trumpem, na níž měla šaty od Diora za 200 tisíc dolarů. Mezi hosty bylo plno celebrit včetně exprezidenta Billa Clintona a jeho manželky, senátorky Hillary Clintonové, kterou teď v kampani Trump nijak nešetří.

Ani magnát, ani modelka se sňatkem nijak nespěchali. Vzali se až sedm let po náhodném seznámení na párty v manhattanském nočním klubu pořádané fotografem Paolem Zampollim. Melania známá tím, že je domácí typ, tam prý šla spíš z pocitu loajality.

„Tu ženu chci!“

Trump tam zrovna byl s novou známostí po rozchodu se svou druhou manželkou Marlou Maplesovou.

„Je neuvěřitelná! Tu ženu chci!“ vzplanul prý pro Melanii magnát podle vyprávění její kamarádky, rovněž modelky.

Foto: Darron Cummings, ČTK/AP

Donald Trump při projevu v indianském Fort Wayne

„Chtěl moje telefonní číslo, ale měl přitom rande s jinou, takže jsem mu ho samozřejmě nedala,“ řekla Melania časopisu Harper’s Bazaar. „Nedám vám ho, dejte mi své, a já se ozvu, řekla jsem mu,“ vzpomínala. Byla prý zvědavá, jaké číslo jí dá.

Na to pracovní mu odpověděla, že s ním žádné obchody neplánuje, a tak jí nakonec dal všechna - do kanceláře i soukromé v New Yorku či do letoviska Mar-a-Lago v Palm Beach. Po několika dnech, když se vrátila z focení někde v Karibiku, mu Melania skutečně zavolala. „Byla jsem ohromena jeho energií. Je ohromně vitální,“ přiblížila své dojmy.

V nynějších bouřlivých měsících prezidentské kampaně se Melania drží zpátky, na mítincích se objevuje zřídka, pečuje hlavně o devítiletého syna Barrona Williamse. Tomu prý nedělá problém obléknout si oblek po otcově vzoru, a tak mu říká „mini Donald“.

Ivanka a Melania, hlavní poradkyně

Role hlavního poradce v pozadí bývá přisuzována Trumpově dceři Ivance, nicméně své si prý řekne i Melania. „Ne vždycky s ním souhlasím, a řeknu mu to. Někdy naslouchá, někdy ne,“ svěřila se televizi MSNBC.

Sám kandidát přiznal v březnu na mítinku v Arizoně, že zůstal hluchý ke společné výzvě Melanie a Ivanky, aby konečně začal vystupovat víc „prezidentsky“, což je i vidět. Pokud by ale Trump napřesrok 20. ledna skutečně uvedl Melanii do Bílého domu, byla by výjimečnou první dámou minimálně ze dvou důvodů.

Jednak by byla první v cizině narozenou od roku 1825, kdy se stal prezidentem John Quincy Adams, jehož choť pocházela z Anglie. Melania kromě toho mluví pěti jazyky - rodnou slovinštinou, dále srbsky, anglicky, francouzsky a německy, což je v Bílém domě rarita.

Když ji už v roce 1999 zaskočil deník The New York Times otázkou, jakou by sama byla první dámou, odpověděla, že jako Betty Fordová či Jackie Kennedyová, které své chotě podporovaly. Minulý měsíc, tedy po 17 letech, byla na stejnou otázku konkrétnější.

„Jsme v 21. století. Budu sama sebou, jiná než kterákoli první dáma. Budu pomáhat ženám a dětem. Ony jsou budoucnost,“ citoval ji britský server The Week. V této chvíli se ale Melania dál stará o syna a své podnikání - o vlastní kolekce šperků a luxusní hydratační krém s přísadou kaviáru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám