Hlavní obsah

Výstava spodního prádla mapuje historii svobody

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší výstava věnovaná spodnímu prádlu se otevřela veřejnosti v sobotu 16. 4. ve Viktoriině a Albertově Muzeu v Londýně. Nese název Undressed: A Brief History of Underwear. Ve stručnosti představuje historii spodního prádla, a to od 18. století až do současnosti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Londýně probíhá výstava věnovaná historii spodního prádla Video: Reuters

 
Článek

„Snažili jsme se vytvořit výstavu, která by ukázala historii spodního prádla. Co mělo vliv na jeho vývoj, co jej reflektovalo a v neposlední řadě i to, jak moc je pro nás důležité,“ řekla kurátorka výstavy Edwina Ehrmanová.

K vidění jsou jedinečné exponáty, jako je například mosazná podprsenka od šperkařky Helen Nemanové z roku 1970, ale například i unikátní kousek - barevné legíny se zrcadlovými skly a fíkovými listy světoznámé návrhářky Vivien Westwoodové z roku 1989.

Výstava varuje před korzety

Výstava rozvířila diskuse o tom, jestli jsou korzety zdravotně nezávadné, nebo zda škodí zdraví. Návštěvníci si mohou prohlédnout kousky, které mají v pase méně než 50 centimetrů. Hned vedle vystaveného korzetu je ke zhlédnutí rentgenový snímek, který ukazuje, jaké škody může dlouhodobé nošení takového kousku napáchat.

„I když jsou k vidění převážně korzety s velmi úzkým pasem, v reálu je tak utažené ženy nenosily. Možná jen tehdy, kdy se chystaly na nějakou slavnost, tedy spíše výjimečně. Bohužel nemáme tolik informací, abychom přesně určili, kolik žen se dobrovolně mučilo v tak úzkých korzetech,“ dodala kurátorka.

K vidění je i korzet jedné z nejznámějších burlesek na světě, Dity Von Teese. Je zdoben blyštivými krystaly Swarovski a tanečnice jej oblékla v roce 2011. Tento kousek má v pase necelých 46 centimetrů, čímž se řadí mezi nejužší korzety výstavy.

Podprsenka ženy osvobodila

Kromě korzetů výstava mapuje také vývoj podprsenky, a to od jejích raných počátků. Podle ředitelky výstavy to byla právě podprsenka, která je symbolem osvobození žen.

„Ženy toužily po něčem, co by jim dalo větší svobodu pohybu, aby nemusely nosit tolik vrstev. A pak přišla podprsenka, která byla pohodlná, příjemná a komfortně nositelná. I díky tomu prošla tolika inovacemi a stále se zdokonaluje.“

Mužské a ženské spodní prádlo, které se zapsalo do historie, a ve kterém nechybí ani moderní značky jako Calvin Klein či Agent Provocateur, je k vidění až do března příštího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám