Hlavní obsah

Valentýnské menu pro povzbuzení vášně

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již v dávných dobách se lidé snažili uvařit z nejpodivnějších surovin lektvar lásky, který měl v druhých vzbudit touhu a neskonalou vášeň, a to i tam, kde nefungovala přirozená přitažlivost. Ne vždy měly tyto kouzelné nápoje skutečnou moc, nicméně i dnešní vědecké výzkumy ukazují, že afrodiziakální účinky celé řady surovin nelze podceňovat.

Foto: Profimedia.cz

Afrodiziakální účinky celé řady surovin nelze podceňovat.

Článek

Rozhodně se nejedná o nesmysly, naopak, při správné kombinaci mohou různé suroviny skutečně fungovat mnohem lépe než nejrůznější pilulky.

Podle odborníků jde především o psychologické spojení mezi jídlem a sexem. Tudíž nelze spoléhat na to, že s afrodiziaky člověk uspěje i v okamžicích bez přirozené sexuální přitažlivosti. Všechny bylinky, koření, jídla a nápoje jsou vášnivé pouze tehdy, jestliže se konzumují s úmyslem vášně.

Někteří lidé dokonce tvrdí, že není důležité, co dobrůtky a nápoje obsahují, hlavně když jsou připravovány s láskou a jsou pokud možno lehce stravitelné. Vydatná a těžká jídla dokážou erotické myšlenky spíše zapudit.

Do afrodiziakální kuchyně patří:
Čokoláda - nejlahodnější ze všech afrodiziak. Říká se, že čokoláda je dobrou náhradou sexu. Podporuje prožívání pocitu lásky, blízkosti a intimity. Je to tím, že podporuje produkci hormonů štěstí – tzv. endorfinů, které vyvolávají dobrou náladu.Nejsmyslnější je, když je podávána jako nápoj nebo čokoládový krém, což oceňovali již indiáni. Jistý aztécký vládce jí prý vypil až padesát šálků denně, aby co nejlépe uspokojil svých šest žen. V období středověku pilo nápoj z čokolády mnoho šlechticů a jednou byl dokonce církví zakázán.
Med - s láskou je spojován odedávna. Je znám více než 15 tisíc let. Staří Germáni ho využívali k výrobě medoviny. Medovina kdysi bývala hlavním nápojem novomanželů po svatbě. Ti po svatebním obřadu odcházeli do ústraní a popíjeli medovinu, aby v sobě vyvolali dostatek vášně. Proto se i líbánky nazývají medové týdny nebo medový měsíc.
Plody moře – o ústřicích se říká, že jsou královnami mezi afrodiziaky, a bývají hlavními hrdinkami mnohých milostných večeří popsaných v literatuře nebo zachycených ve filmu. V římských dobách se prý za ně platilo zlatem. I nejslavnější milovník všech dob Casanova začínal svůj milostný rituál konzumací tuctu těchto živočichů. Také dnes je talíř plný čerstvých ústřic v kombinaci s doušky suchého bílého vína ideálním návodem na romantickou večeři ve dvou.Bránu k lahodným požitkům ale otevírají také krevety. Nejčastěji se používají do salátů nebo ke grilování. Ale dávejte pozor na čerstvost krevet, jinak byste mohli prožít místo vášnivé noci s drahou polovičkou nepříjemné chvíle na pohotovosti s otravou žaludku.
Česnek je tisíce let považován za silné afrodiziakum. Posiluje vnitřní orgány, čistí krev a zvyšuje vitalitu. Jeho konzumace tak prospívá nejen sexuální výkonnosti, ale i zdraví. Pro své agresivní aroma se ale doporučuje pro párové požití. Jinak bude jeho odér na druhého partnera působit zcela jistě negativně a těžko se dostaví kýžený zážitek.
Chřest obsahuje draslík, fosfor, vápník a vitamín E a nabízí milencům dostatek potřebné energie. Velcí francouzští milenci večeřeli chřest v předvečer své svatby dokonce ve třech chodech.
Celer byl již ve starém Egyptě používán jako přírodní afrodiziakum a v lidovém léčitelství je notoricky známý pro svůj blahodárný vliv na mužskou potenci. Dokonce madame Pompadour vařila králi Ludvíku XV. celerovou polévku k dosažení spokojenosti. Celer obsahuje látku podobnou feromonům, která v člověku vyvolává pocit štěstí. Účinky podobné celeru má také petržel.
Chilli papričky bouří krev a rozpalují tělo.
Banány obsahují afrodizující bufotenin. Jejich velkým milovníkem je známý herec Michael Douglas, a to hlavně v kombinaci s čokoládou, resp. s čokoládovou polevou. To byl jeho recept na vášnivou noc.
Avokádo je rovněž oceňováno jako sexuální stimulant. Důležitá látka je obsažena v jeho pecce – před její konzumací ji doporučujeme ponořit do mléka, aby změkla.
Granátové jablko je prastarým symbolem milostných slastí. Lze ho vidět na mnoha obrazech s bohyní Afroditou. Ve starověku se z něho dělalo víno, které pak na slavnostech kolovalo jako nápoj lásky. Doporučujeme jíst jádra pokapaná likérem lžičkou přímo ze slupky.
Jahody jsou zdrojem vášně, a to nejen pro svou červenou barvu, krásnou vůni, ale i vynikající chuť. Na sexuální výkonnost má vliv hlavně zinek, který je obsažen v semínkách plodu. A klasicky známé jahody se šampaňským jsou výborným tipem k milostné předehře.
Jablko je symbolem smyslnosti odjakživa. Bylo to právě jablko, které použila Eva, aby svedla Adama. Od té doby jej známe jako „zakázané ovoce“, i když se jeho přímé afrodiziakální účinky nepotvrdily.
Fíky již svým tvarem vzbuzují smyslné představy. Eva se v ráji zahalovala do listů fíkovníku a jeho plody byly oblíbeným ovocem egyptské Kleopatry.
Koření a bylinky – jejich tajemství spočívá v tom, že zesilují prokrvení organismu. Platí zásada, ať už připravujete jakékoli jídlo s úmyslem svést svého milého nebo milou, nešetřete kořením. Vanilka, skořice, hřebíček, rozmarýn, pepř, zázvor, šalvěj, šafrán, libeček, saturejka, koriandr, máta, muškátový oříšek – to všechno se výborně hodí. Všechna tato koření nejenže vzbuzují chuť na jídlo samotné, ale také na sex.
Valentýnské preclíky s chilli
Suroviny: 350 g polohrubé mouky, 100 g změklého rostlinného tuku Hera máslová příchuť, 1 vejce, 100 ml mléka, 250 g uvařených brambor, sůl podle chuti, vejce na potření, chilli koření na posypání i do těsta
Postup: Brambory ve slupce nebo oloupané uvařte doměkka. Potřebné množství brambor rozmačkejte nebo rozmixujte. Přidejte ostatní suroviny a vypracujte vláčné, nelepivé těsto.Chilli koření (ideální je mlýnek s chilli vločkami) můžete přidat i do těsta. Záleží na tom, jak moc máte rádi ostrou chuť.Z těsta vyválejte válečky, ze kterých vytvarujte srdíčka a pevně je spojte ve špičce. Dejte na plech vyložený pečicím papírem a potřete vejcem. Nakonec posypejte chilli.Pečte v troubě vyhřáté na 160 °C 20 minut.
Sýrová Panna Cotta
Suroviny: 0,75 l smetany na šlehání, 250 g nivy, 50 g želatiny, sůl, pepř
Postup: V hrnci s dvojitým dnem zahřejeme šlehačku a na kousky do ní rozlámeme nivu. Než se sýr roztaví, rozpustíme si v dalším hrnci pět polévkových lžic studené vody a necháme v ní bobtnat želatinu. Jakmile je niva rozpuštěná, tyčkovým mixérem celou směs poctivě rozmixujeme do jemné konzistence bez plísňových hrudek. Krém osolíme a opepříme.Počkáme asi deset minut, želatinu dáme na plotnu a na co nejmenším plamenu ji rozpustíme. Pozor, želatina nesmí vařit! Poté do ní rozmícháme pár lžic teplé sýrové smetany. Vše vlijeme do šlehačky s rozpuštěným sýrem a pečlivě promícháme, už nevaříme.Vzniklý krém můžeme rozlévat. Podle preferencí například do misek či formiček. Sýrovou panna cottu necháme ztuhnout přes noc v chladničce a druhý den podáváme s brusinkami, maracujou, ořechy, mátou… Zkrátka s tím, co máme rádi.
Francouzská delikatesa Surf & Turf od šéfkuchaře Romana Dolejše
Suroviny: 2 hovězí medailonky, 2 tygří krevety, 200 gramů brambor, 6 lžic másla, mléko, 4 centilitry portského vína, 4 centilitry demi glace, 2 puky čekanky, lžíce balzamika, mořská sůl, cukr a slunečnicový olej
Postup: Maso a krevety očistíme, krevety oloupeme a vyjmeme střívko. Osolíme a na oleji ogrilujeme dle libosti. Oloupeme brambory, uvaříme, přidáme mléko, sůl, máslo a připravíme bramborové pyré. Čekanku orestujeme v pánvi na oleji, osolíme, opepříme, přidáme špetku cukru, zastříkneme balzamikem a lehce podusíme, zredukujeme. Portské víno společně s demi glace svaříme na polovinu. Vše následně servírujeme.
Jehněčí kotletky s grilovanou zeleninou
Suroviny: Grilovaná zelenina: 3 mrkve, 3 rajčata, 3 brambory, 5 neloupaných stroužků česneku, 1 červená paprika, 1 velká cibule, olivový olej na zakápnutí, červený balzamikový krém, bylinky dle chuti (oregano, estragon, bazalka), sůl, mletý pepř, lžíce cukruKotletky: 500 g jehněčích kotlet, 3 masitá rajčata, 4 stroužky česneku, 200 g oliv (zelené s papričkou, černé, mix…), 1/2 kostky masového bujonu, lžíce oleje, lžíce sádla, lžíce kukuřičného škrobu, hrubozrnná sůl, mletý černý pepř, pár větviček čerstvého rozmarýnu
Postup: Ideálně večer předem si naložte maso. Stačí jej jemně poklepat pěstí, nasolit, opepřit a posypat otrhanými lístky rozmarýnu. Maso pokapejte olejem, uložte do misky a přikryjte alobalem.Do pekáčku potaženého pečicím papírem nakrájejte na malé kousky oloupanou mrkev. Posypejte ji solí, bylinkami a vrstvěte další zeleninu nakrájenou na stejně velké kousky. Nakonec opět posolte, opepřete, přidejte cukr, zasypejte bylinkami a zakápněte nejdříve balzamikovým krémem a pak i olejem.Pekáček přikryjte alobalem a pečte v troubě na 180 stupňů asi dvacet minut. Poté alobal sejměte, zeleninu promíchejte a pečte další půl hodinu. Grilovanou zeleninu podávejte jako teplou přílohu, zdobte čerstvými bylinkami.Příprava masa vám bude trvat asi 15 minut, takže se na jehněčí kotletky vrhněte těsně před tím, než se pustíte do stolování. Na rozpálené pánvi se silným dnem rozpusťte lžíci sádla a zprudka kotletky opečte. Poté můžete plamen snížit a maso na chvíli přiklopit pokličkou. Hotové kotletky dejte do tepla stranou.Do výpeku přidejte na plátky nakrájený česnek, chvilku jej restujte (ale nespalte) a přidejte i na plátky nakrájená rajčata. Chvilku společně opékejte. Zatím si můžete v hrnku zalít horkou vodou půlku bujonu a rozpustit jej. Poté vyjměte z pánve rajčata s česnekem a zalijte ji vývarem. Přidejte na plátky nakrájené olivy. Ve studené vodě si vidličkou rozmíchejte škrob a přilejte do pánve, směs stačí provařit asi minutu.A jak servírovat? Na talíř dejte rajčata s česnekem, na ně položte jehněčí a vše polejte zálivkou s olivami. Nezapomeňte ani na dobré víno, které podpoří chuť pokrmu. Ideálním kandidátem je granátové Cuvée 1614 ročník 2012 pozdní sběr z Habánských sklepů s ovocnou vůní připomínající višně v čokoládě a s tóny lesních plodů a koření. Ovocně kořenitá chuť s delším závěrem a měkkou tříslovinkou krásně doplní pečené maso a grilovanou zeleninu.
Hovězí svíčková s koňakovou omáčkou a zapečenými bramborami
Suroviny: 300 g hovězí svíčkové, 50 g másla, 1 cibule, 2 mrkve, 3 stroužky česneku, 40 g rajčatového protlaku, 1 dcl koňaku, 1 snítka tymiánu, bobkový list, ½ litru hovězího vývaru, 1 kg brambor, 50 gramů parmazánu, 250 ml smetany, sůl, muškátový květ, rostlinný olej
Postup: Na oleji postupně zkaramelizujte na větší kousky nakrájenou cibuli a mrkev, přidejte stroužek česneku, protlak a zarestujte. Vlijte koňak a nechte vypařit alkohol. Pak přidejte vývar a vařte půl hodiny. Sceďte, zredukujte na polovinu a omáčku dochuťte solí.Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Smíchejte se smetanou, nasekaným česnekem, osolte a dochuťte muškátovým květem. Rovnoměrně rozložte do pekáče s pečicím papírem, kterým brambory také přikryjte. Pečte 30 minut v předehřáté troubě při 160 °C. Pak odstraňte vrchní papír, posypte strouhaným parmazánem a asi deset minut zapékejte při teplotě 200 °C. Lehce vychladlé zapečené brambory pak nakrájejte na požadovaný tvar.Steaky ze svíčkové nechejte dosáhnout pokojové teploty. V pánvi rozpalte olej a opečte osolené maso ze všech stran. Potom do pánve přidejte pár kostiček vychlazeného másla a až zpění, přelévejte jím maso za občasného otáčení. Když se začne maso přepalovat, přidejte další kostičku a pokračujte asi 3 minuty. Maso nechejte minimálně 5 minut odpočinout. Hotové jídlo flambujte zahřátým a zapáleným koňakem.Jídlo nejlépe doplníte vínem Zweigeltrebe 2011 pozdní sběr od Habánských sklepů. Jeho rubínová barva, vůně s tóny červených višní a čokolády a šťavnatá, ovocná chuť s příjemnou tříslovinkou vás pekelně rozohní.
Valentýnský dort
Suroviny: korpus: 100 g 90% čokolády, 50 g mléčné čokolády, 250 g polohrubé mouky, 300 g cukru krystal, 6 vajec, 100 g másla, banán na ozdobení, karamelový topingKrém: 500 ml šlehačky (33%), 2 ztužovače šlehačky, 1–2 banány, 100 g cukru moučky
Postup: Korpus: Rozpusťte ve vodní lázni čokoládu a z bílků ušlehejte sníh. Změklé máslo utřete spolu s cukrem do pěny, vmíchejte pomalu žloutky a po částech přidávejte čokoládu společně s moukou. Nakonec přidejte ušlehaný sníh a pečte při 180 °C cca 40–45 minut.Krém: Šlehačku vyšlehejte s cukrem a ztužovačem a opatrně vmíchejte rozmixovaný banán. Korpus rozkrojte na dva díly, naplňte šlehačkou a nechejte ztuhnout asi 3 hodiny. Na závěr ozdobte dort banánem a karamelovým topingem.
Srdíčka pro zamilované
Suroviny: Na těsto: 130 g hladké mouky, 40 g moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 80 g změklého másla nebo margarínu, 1 žloutek, nastrouhaná kůra z jednoho chemicky neošetřeného citrónuNa ozdobení: 1 balení tubiček na zdobení Dr. Oetker, 1 balení polevy světléJeště potřebujeme: plech na pečení, papír na pečení, formičku ve tvaru srdíčka (Ø asi 7 cm), 6 dřívek nebo špejlí
Malinové pohlazení
Suroviny: Na ovocnou náplň: 300 g mražených malin, 30 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 zarovnaná lžička jemného bramborového škrobuNa krém: 500 g polotučného tvarohu, 30 g moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, šťáva z 1 citrónu
Postup: Na přípravu ovocné náplně odebereme asi 12 malin na ozdobení. Zbytek vložíme do kastrůlku. Přidáme cukr, vanilkový cukr a na nízkém stupni zahříváme. Přidáme škrob a ještě asi 1 minutu zahříváme. Odstavíme a necháme zchladnout.Na přípravu krému v míse smícháme tvaroh s cukrem, vanilkovým cukrem a šťávou a metličkou vymícháme dohladka.Pomocí polévkové lžíce plníme poháry střídavě krémem a ovocnou náplní. Ozdobíme malinami a do podávání uložíme do chladničky.
Valentýnské jahodové muffiny z remosky
Suroviny: 150 g jahod, 280 g hladké mouky, špetka soli, 1 lžíce prášku do pečiva, 150 g moučkového cukru, 2 vejce, 85 g rozpuštěného másla, 250 g podmáslí, 1 lžička vanilkového cukruNa zdobení: 120 g smetany ke šlehání (40%), 50 g moučkového cukru, 10 celých jahod
Postup: Remosku si vyskládáme papírovými košíčky či silikonovými formičkami. Jahody nakrájíme na malé kousky. Do mísy prosejeme mouku, přidáme prášek do pečiva, vanilkový cukr a sůl. Cukr s kousky jahod lehce promícháme a spojíme se směsí.V kastrůlku si rozpustíme máslo, vmícháme podmáslí a rozšlehaná vejce. V misce s moukou utvoříme důlek, vlijeme do něj tekutou hmotu a opatrně spojíme.Těsto přemístíme pomocí lžíce do papírových či silikonových košíčků, zaplníme je do 2/3. Remosku zavřeme a necháme muffiny péct 20-25 minut. Pomocí špejle otestujeme, zda jsou dopečené. Po upečení necháme dortíky vychladnout.Smetanu ke šlehání s cukrem vyšleháme dotuha. Cukrářským pytlíkem se zdobícím nástavcem naneseme na jednotlivé muffiny, které následně dozdobíme jahodou.

Drinky, které zpříjemní váš večer plný romantiky a vášně

Dark Devil
Na jednu porci budete potřebovat: 5 cl Johnnie Walker Black Label, 5 cl brusinkového džusu, 5 cl zázvorového piva
Postup: Lehce trpká chuť brusinek spojená s kouřovostí světově nejvyhledávanější blended skotskou whisky vytváří lahodnou kombinaci. Už jen z brusinkového džusu a whisky umícháte výborný drink. Náročnější konzumenti si ho však mohou vylepšit přidáním zázvorového piva. Vsaďte se, že tahle neobvyklá kombinace vás během prožívané romantiky naprosto dostane.
Johnnie Walker Red Mojito
Na jednu porci budete potřebovat: 5 cl Johnnie Walker Red Label, ½ čerstvé limety, 10 listů čerstvé máty, 3 lžičky třtinového cukru, sodu
Postup: Do sklenice vložte čerstvou limetu s třtinovým cukrem a dobře promačkejte. Lehkým tlesknutím v dlaních rozvoňte mátu a přidejte ji do sklenice. Směs zasypte drceným ledem, nadávkujte do ní Johnnie Walker Red Label a dolijte sodou. Všechny ingredience dobře promíchejte, drink ozdobte snítkou máty a servírujte.
Xanté Frozen Berry
Suroviny: 4 cl Xanté, 4 cl jahodového pyré, 4 cl citrónové šťávy, čerstvé jahody, ledová tříšť
Postup: Xanté, pyré, citrónovou šťávu a ledovou tříšť promícháme a ozdobíme čerstvými jahodami
Koktejl plný vášně
Suroviny: 4 cl Pražské vodky, 3 cl bezového Moninu nebo sirupu, 1 cl limetkové šťávy, 6 cl čerstvé šťávy z růžového grapefruitu, Bohemia Sekt rosé demi sec, jahody na ozdobu
Postup: Do sklenice postupně nalijte vodku, sirup, limetkovou a grapefruitovou šťávu a zalijte Bohemia Sektem rosé. Drink dozdobte jahodou a podávejte.
Francouzský koktejl
Suroviny: 0,6 dl sherry, 0,3 dl vermutu, např. Metropol Bianco, 0,4 dl Dynybyl Griotte, citrónová kůra, koktejlová třešeň
Postup: Sherry, vermut a Dynybyl Griotte protřeste v šejkru s ledem a sceďte do koktejlové skleničky. Navrch drinku položte tenký plátek citronové kůry a třešeň.
Pražské jaro
Suroviny: 4 cl Pražské vodky, 5 cl jahodového džusu, Bohemia Sekt Brut
Postup: Do skleničky postupně přidávejte 5 cl jahodového džusu, 4 cl Pražské vodky a nakonec dolijte Bohemia Sekt brut. Pomalu a opatrně a nemíchat!
Valentine's Martini
Suroviny: 10 cl Martini Rose Vermouth, 5 cl šťávy z granátových jablek, zrnka z granátového jablka, soda, tonic nebo sprite na dolití
Postup: Sklenici typu long naplníme tříští nebo ledem, nalijeme 10 cl Martini Rose Vermouth a 5 cl šťávy z granátových jablek, přidáme zrnka z granátového jablka dle chuti. Dolijeme sodou, tonikem či spritem.

Reklama

Související články

Svůdné prádlo nejen pro valentýnskou noc

Svátek svatého Valentýna slaví mnoho párů. Pokud chcete svého partnera potěšit něčím výjimečným, vsaďte na svůdné spodní prádlo. To jistě ocení nejeden muž,...

Valentýnské kouzlení kuchařských mistrů

Ať už si potrpíte na velká gesta, nebo chcete strávit Valentýna v klidu a romanticky, jedno je jisté. Láska prochází žaludkem, a proto nic nezkazíte vynikající...

Výběr článků

Načítám