Hlavní obsah

Anketa: Kolik peněz je pro vás bohatství?

Právo, Lenka Hloušková

„Pro jednoho je i moc málo, druhý má zase všeho dost,“ zpívá Tomáš Klus ve své populární skladbě Dobrý mrav(enci). Asi každý z nás si někdy ve chvílích snění, nicnedělání spočítal, kolik by mu stačilo na pohodlný život. Milión? Deset miliónů? Sto miliónů? Pak možná řešil, jak velkou část z neexistující sumy by věnoval dětem, blízkým, příbuzným, komu by naopak za trest nedal nic… Jak to máte vy? Kolik peněz pro vás znamená bohatství?

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Lukáš Hejlík, herec

Nevím. Nemám drahé auto, bazén, festovní plot. Ale chodím pro svůj blog Gastromapa Lukáše Hejlíka po nejrůznějších (občas i pěkně drahých) restauracích. Mám chalupu, ale v Praze jsem v bytě v podnájmu. Co ale rozhodně nemám, je půjčka nebo hypotéka. Mám dvě děti a jsou spokojené. Mám ženu, skvělou firmu a živí mě mé koníčky. Jsem životně bohatý a moc si toho vážím.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lukáš Hejlík

Marcela Lažanská, spolumajitelka zámku a zámeckého pivovaru Chyše

Mohla bych odpovědět, že bohatství poměřuji něčím jiným než penězi, ale to je tak trochu klišé. Vzhledem k tomu, že od roku 1991 podnikáme, tak vím, že peníze jsou velmi důležité.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Marcela Lažanská

Bohatá a spokojená si připadám, když každý měsíc mohu bez problémů dát výplatu našim zaměstnancům, zaplatit všechny odvody vůči státu, poplatky, energie a když mi potom ještě zbude třeba na hezkou večeři s rodinou nebo na kousek kosmetiky.

O hromadění peněz se u nás vůbec nedá mluvit, protože zámek s parkem je pořád tak trochu „nenasytná Macocha“.

Dalibor Dostál, projekt divokých koní v Milovicích

Čím jsem starší, tím více zjišťuji, že bohatství nejsou peníze. Za to největší považuji chvíle klidu, kdy můžu vnímat svět a hlavně lidi kolem sebe a nepřemýšlet, co nutného a neodkladného musím udělat za minutu, zítra, za týden. Když mi nezvoní telefon a v počítači nebliká upomínka. Podobné momenty jsou pro mě k nezaplacení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Dalibor Dostál

Vendula Burger, herečka, zakladatelka Budilovy divadelní školy

Nezáleží mi na tom, kolik peněz mám, abych byla bohatá. Ale zdali jich mám tolik, abych mohla být šťastná. Jsem-li šťastná, jsem i bohatá. Samozřejmě že člověk potřebuje v dnešní době nějaké finance, ale ty zároveň vytvářejí mezi lidmi propasti. Kvůli penězům se vyhazuje jídlo, kvůli penězům se zabíjí, podvádí a často mít hodně peněz znamená být hodně sám. Takže pro mě je bohatství tolik, kolik si zasloužím, neměřím je podle množství peněz.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vendula Burger

Petr Sýkora, zakladatel Dobrého anděla

Kolik? Tolik, abych si mohl koupit to, po čem toužím. A to mohu. Bohatí jsme jen tehdy, pokud naše příjmy převyšují to, po čem toužíme. Proto se může stát, že ten, komu kotví v přístavu padesátimetrová jachta, se přesto cítí chudý. Vidí totiž, že o kousek dále kotví dvakrát delší loď. A tak není spokojen. Spíše než na vydělávání peněz se zaměřuji na práci s vlastní myslí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Sýkora se výjimečný necítí. „Vyjmenuji vám z hlavy dalších dvacet podobných Čechů, kteří přispívají na charitu,“ říká. Podle něj nastává doba, kdy si ti opravdu bohatí a rozumní svůj majetek užili, a teď hledají cesty, jak pomáhat druhým.

Lucie Radová, cestovatelka

Otázka na tělo! Předpokládám, že bohatství je stav, kdy nemusím do smrti vydělávat na složenky. Do důchodu ovšem moc plánovat neumím. Takže aktuálně, peněžní bohatství pro měsíc listopad je pro mě: 500 korun nové plavky + 6000 korun zpáteční letenka do Rabatu + 9000 korun na místo pro psaní, spaní a jídlo v Maroku + 20 000 korun na širokoúhlý objektiv.

Foto: archív, Právo

Lucie Radová

A několik centů na telefonáty s mámou a tátou, ve kterých ze mě dělají nejlepšího člověka na světě. Podpora těch nejbližších je totiž pro mě to nejdůležitější, dává mi sílu a svobodu. A to je jedno z těch bohatství, kterých se mi dostává.

Josef Formánek, spisovatel

Bohatství pro mne měnilo tváře, až se snižující potřebou spotřeby se dnes ustálilo jen na tolika penězích, aby se o ně člověk nemusel starat. Tečka.

Foto: PRÁVO – Jan Šída

Spisovatel Josef Formánek je autorem knihy Úsměvy smutných mužů, která vypráví příběh z protialkoholní léčebny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám