Hlavní obsah

Sex, drogy a podvody: Francouzská zlatá mládež umí řádit

Právo, Vladimír Plesník

Nicolas Sarkozy (60) si jako francouzský prezident pět let užíval do sytosti Elysejského paláce a docela rád by se do něho vrátil. Eskapády jeho nejmladšího syna mu však cestičku zpátky příliš neumetají.

Foto: Profimedia.cz

Mladý Louis Sarkozy je dnes nejvýraznější Achillovou patou svého otce.

Článek

Louis Sarkozy (18) se po rozchodu rodičů odstěhoval před sedmi lety spolu s matkou Cécilií Attiasovou (57), bývalou druhou Sarkozyho manželkou, do New Yorku. Teď se postaral o pořádný rozruch, když na Facebooku umístil několik selfie.

Jedno z nich ho zachycuje poté, co se spolu s modelkou Kendall Jennerovou (20) podíval skleničce hezky důkladně na dno. Když mu američtí novináři připomínali, že americké zákony připouštějí alkohol až od 21 let, bezelstně odpověděl: „To jsem netušil.“

Zlí jazykové se zapřísahávají, že Louis a jeho parta pravidelně vymetají při pařbách nejvyhledávanější newyorské bary, jako by se nechumelilo. „Oblíbil si pózu frivolního, ale poněkud nedostupného playboye,“ potvrzuje jedna mladičká dívka z Louisova „týmu“.

Jako kdyby bujaré mejdany nestačily, Sarkozy nejmladší se přiznal v časopise Paris Match k jiné slabosti: „Miluji zbraně.“ A aby nepanovaly žádné pochyby, nechal se vyfotografovat se samopalem v maskáčích francouzské pěchoty.

Rozhovor navíc vyšel nedlouho po masakru v Roseburgu v americkém Oregonu, kdy v říjnu Chris Harper (26) postřílel v kampusu deset lidí. Expremiér François Fillon (54), přítel Sarkozyho seniora, v televizní diskusi neskrýval pohoršení a většina francouzských médií se vzácně shodla, že Louis coby neřízená střela se stal otcovou nejvýraznější Achillovou patou.

Synové a dcery

Louis Sarkozy je jen jeden příklad z mnoha. Privilegovaní, slavní a nejednou i dekadentní – tak vyrůstají potomci francouzských prominentů. Do jejich prostředí nahlédly novinářky Aurore Goriusová a Anne-Noémie Dorionová v knize s názvem Synové a dcery aneb Zkoumání nové francouzské šlechty.

„Francie uvízla v krizi, avšak tito mazánci, naše nová aristokracie, z ní nepocítili ani tolik, co by se za nehet vešlo,“ konstatují.

Foto: Profimedia.cz

Snad jen Chiara Mastroianniová splnila očekávání rodičů – Catherine Deneuveové a Marcella Mastroianniho (†1996).

Synové a dcery se zpravidla zapisují na nejlepší střední školy, především lycea a univerzity. Poté těží z přediva vztahů utkaných za celá desetiletí, do nichž se jen postupně dosazují jména nováčků. Většina proplouvá diskrétně svým světem, dědí koncerny, obsazují správní a dozorčí rady, pronikají do vysoké politiky či – jako třeba herečka Chiara Mastroianniová (43), dcera Catherine Deneuveové (72) – úspěšně kráčejí ve stopách rodičů. V některých případech však výchova selže a potomci řádí jako utržení z řetězu.

Není Delon jako Delon

Ze své pověsti si pranic nedělá Arnaud Lagardere (54), syn průmyslníka a mediálního magnáta Jeana-Luka Lagardera. Jako manažer a finančník sice skončil v dluzích, avšak dědictví po otci nadále financuje jeho sladký život, takže spolu se svou druhou manželkou, belgickou modelkou Jade Foretovou (24), natáčí erotická videa.

Foto: Profimedia.cz

Arnaud Lagardere s manželkou Jade Foretovou

Anthony Delon (51), starší syn herecké legendy Alaina Delona (80), má za sebou románek se Stéphanií Monackou (50), přičemž se na život a na smrt pohádal s jejím otcem knížetem Rainierem. Vyhodili ho ze školy, později ho zatkli s pistolí, skončil dokonce na měsíc za mřížemi.

Foto: Profimedia.cz

Anthony Delon udržoval v osmdesátých letech vztah se Stéphanií Monackou.

Delonův nejmladší syn Alain-Fabien (21) propadl drogám, svou rodinu přirovnal k peklu a od soudu vyfasoval pětiměsíční podmínku poté, co na večírku v otcově vile postřelil jednu dívku. Teď se pokouší prorazit jako model.

V 37 letech skončila životní pouť Guillauma, syna Gérarda Depardieua (66), plná výstřelků a divokého třeštění. Závislost na heroinu a kokainu ho zcela zničila.

Foto: Profimedia.cz

Guillaume Depardieu zemřel v pouhých 37 letech.

Thomas Fabius miluje svůdný svět kasin

Obzvlášť škodolibě líčí francouzský tisk skandály potomků politických špiček. Herečka a modelka Marie de Villepinová (29), dcera expremiéra Dominiquea de Villepina (62), se nechala zvěčnit nahoře bez na titulní stranu časopisu Lui. Údajně prožila bouřlivý vztah s Amber Heardovou (29), manželkou amerického herce Johnnyho Deppa (52).

Foto: Profimedia.cz

Marie de Villepinová údajně prožila románek s herečkou Amber Heardovou, manželkou Johnnyho Deppa.

Thomas Fabius (34), syn francouzského ministra zahraničí Laurenta Fabiuse (69), se topil v luxusu. Létal soukromým tryskáčem, v roce 2012 si za 7,4 miliónu eur (200 mil. korun) pořídil apartmá v Paříži, avšak nějak zapomínal platit daně z příjmu.

V kasinech v Monaku, USA, na Kypru prohrál milióny a francouzská prokuratura ho vyšetřovala pro podezření z podvodu a praní špinavých peněz v souvislosti s obchodováním s nemovitostmi. Americká justice na něho vydala zatykač, protože prý v kasinu v Las Vegas platil 3,5 miliónu dolarů (87 mil. Kč) nekrytými šeky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám